Реорганизацију "Електропривреде" дистрибуције „лијече“ милионским кредитима

Електродистрибутивна предузећа због реорганизације цијелог система „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) трпе све веће финансијске посљедице које су одлучили да „покрију“ милионским кредитима.

Република Српска 18.09.2020 | 09:18
Реорганизацију "Електропривреде" дистрибуције „лијече“ милионским кредитима

 Након што су им одузети велики потрошачи, морали су исплатити стимулативне отпремнине радницима, а због пандемије потрошња пада, те су дистрибуције запале у огромне проблеме са ликвидношћу и задужења виде као једини излаз.

„Електро-Бијељина“: Кредитом рјешава ликвидност и плаћа порезе

Последња у низу задужених је „Електро-Бијељина“ која је јуче расписала тендер којим тражи револвинг кредит у висини од шест милиона. Процијењено је да ће само трошкови кредита износити 99.000 КМ.

Тендер је подијељен у три лота од по два милиона, с роком отплате од 12 мјесеци.

„Електро-Бијељина“ са два милиона планира да одржи текућу ликвидност, два милиона да потроши за измирење пореских обавеза, а два милиона за „остале намјене“, не прецизирајући које.

Рок да банке понуде кредит овом предузећу истиче 6. октобра ове године.

„Електро-Бијељина“ је већ покушала  да се задужи у јулу ове године за исте намјене, али је тада тражила кредит од осам милиона. Међутим, нико се није јавио и очито је да банке нису биле заинтересоване да их под тим условима кредитирају.

„Електрокрајини“ фале два милиона КМ за инвестиције

И највеће електродистрибутивно предузеће у Српској, „Електрокрајина“ не може без кредита па је прије два дана расписала тендер за задужење од два милиона марака.

„Електрокрајина“ је спремна да трошкове кредита од два милиона плати 95.000 марака, а исти планирају вратити у року од двије године.

За разлику од „Електро Бијељине“ који кредит планирају да троше за текуће пословање и плаћање пореза, „Електрокрајина“ је новац од кредита намијенила за инвестиције, како су навели у тендерској документацији.

„Електродистрибуција“ Пале тражи кредит од 3,2 милиона КМ

Кредит је неопходан и „Електродистрибуцији“ Пале и то 3,25 милиона марака. Трошкови обраде и камата процијењени су на 195.000 КМ. Рок отплате је три године.

Рок за достављање понуда био је 21. септембар ове године, али је продужен до 1. октобра јер је тендер подјељен у два једнака лота.

„Електро-Херцеговина“ и „Електро Добој“ немају тренутно активних тендера за набавку кредитних средстава.

Губитак великих потрошача у корист матичног предузећа, исплата стимулативних отпремнина, те пандемија која је зауставила привреду, скупо је коштала електро-дистрибутивна предузећа у Републици Српској, објавио је раније ЦАПИТАЛ.

У првој половини 2020. године приходи дистрибуција пали су чак 57,3 милиона марака у односу на исти период прошле године. Три од укупно  пет  електродистрибуција је пословало негативно, док су двије оствариле скромну добит.

Матично предузеће ЕРС затражило је крајем јула кредит од седам милиона марака, како би помогло дистрибутивним предузећима која су се управо због њега и преузимања купаца нашла у незавидној ситуацији.

(БН/Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Андриц

18.09.2020 08:31

Могу ли и ја отворити фирму,дици кредит,па нек градјани врацају.Па тако мозе и баба моја водити предузеце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.09.2020 09:18

Дизу кредит,па дају проинтеру и одпремнине гласацима.

Name

Кило

18.09.2020 09:45

Даки су Проинтеру 15 мил. км,за бројила и материјал који никада неце бити испоруцен. Електробијељина. Ова гарнитура кад заврси са ЕП,неце остати камен на камену..

Name

Ре

18.09.2020 10:21

Их, баба би била одговорна, штедљива, домаћински чувала све.

Name

Ааааа...

18.09.2020 08:41

Питам се ,боже,има ли то какве везе са изборима???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

18.09.2020 09:14

Знасе засто је папак постављен у Елекррокрајини. Ово нема нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

18.09.2020 09:23

Легло криминала и корупције..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канедијас

18.09.2020 09:30

С обзиром квалитет руководећег кадра и нихових поданика, тешко је шта више и очекивати. Радници Електрокрајине у алкохолисаном стању раде и долазе на посао, повлаштени радници чак ни не долазе на посао, не сносећи одговорност. Али с обзиром на везе и везице, све се успјешно прикрива, тако да се зарађује плата без грама напора. Срећа па им се нико не удуби дубље у пословање, било би весело, пропусти на све стране. Жали људе који вриједно радне, требају нахранити у тој фирми доста маминих и татиних синова и кћери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мис9

18.09.2020 13:18

Пријатељу иста ситуација је и у Електро-бијељини. Директор на папиру Васо Арсеновиц хараци како му нареди прави директор, који је изврсни директор за финансије и народни посланик Неделко Цориц. Тандем снова.

Name

Познавалац

18.09.2020 10:11

Да расходи буду у равни са приходима ову банду на власти уопште не занима. Лоповлук расте, расту расходи, и кредити се дижу, а приходи наравно падају. Идемо у све дубљу пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијеце

18.09.2020 11:01

Зиву рану криминалне власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласацка масинерија

18.09.2020 12:30

Да ли "за" или "против" опстанка власти.

Name

Јинг јанг

18.09.2020 11:45

Класика,постави свог цовјека да задузи и унисти,а онда це "неко"за некога повољно да купи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

18.09.2020 15:32

Битно је да се купи Бистрица од оног лопова Калдере Миленка Чичића и да се лопову у дзеп гурне 15 милиона марака,стара дртина готова мријети ал му слатке паре и гдје год јд било украсти марку из дрзавне касе Калдера је украо,гдје год је било утајити пореза Калдера је утајио,дабигда му не требела хоце ли му икад бити доста,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

18.09.2020 18:24

Па то је умјетност довести у губитак да не упалис сијалицу за годину дана имас паусал 100км па којико је сатова које су само ти паре да се нерацуна потросња.Требало је истлатити отпремнине тим толиким ухљебима донијет је нови закон о раду и отремнине су по закону сест плата највисе али лопови наду рупу у закону и то назову стимулативне отпремнине за ухљебе ста добије радник од родовласника такозваног послодавац мозе само батина добити уз отказ.

Name

кики

18.09.2020 19:00

како неце, Бубулеја и Цома диплома купили дипломе а оба су директори ето ко управqа, поставио их ЛУКА НИКО ДРУГИ......