Reorganizaciju "Elektroprivrede" distribucije „liječe“ milionskim kreditima

Elektrodistributivna preduzeća zbog reorganizacije cijelog sistema „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) trpe sve veće finansijske posljedice koje su odlučili da „pokriju“ milionskim kreditima.

Republika Srpska 18.09.2020 | 09:18
Reorganizaciju "Elektroprivrede" distribucije „liječe“ milionskim kreditima

 Nakon što su im oduzeti veliki potrošači, morali su isplatiti stimulativne otpremnine radnicima, a zbog pandemije potrošnja pada, te su distribucije zapale u ogromne probleme sa likvidnošću i zaduženja vide kao jedini izlaz.

„Elektro-Bijeljina“: Kreditom rješava likvidnost i plaća poreze

Poslednja u nizu zaduženih je „Elektro-Bijeljina“ koja je juče raspisala tender kojim traži revolving kredit u visini od šest miliona. Procijenjeno je da će samo troškovi kredita iznositi 99.000 KM.

Tender je podijeljen u tri lota od po dva miliona, s rokom otplate od 12 mjeseci.

„Elektro-Bijeljina“ sa dva miliona planira da održi tekuću likvidnost, dva miliona da potroši za izmirenje poreskih obaveza, a dva miliona za „ostale namjene“, ne precizirajući koje.

Rok da banke ponude kredit ovom preduzeću ističe 6. oktobra ove godine.

„Elektro-Bijeljina“ je već pokušala  da se zaduži u julu ove godine za iste namjene, ali je tada tražila kredit od osam miliona. Međutim, niko se nije javio i očito je da banke nisu bile zainteresovane da ih pod tim uslovima kreditiraju.

„Elektrokrajini“ fale dva miliona KM za investicije

I najveće elektrodistributivno preduzeće u Srpskoj, „Elektrokrajina“ ne može bez kredita pa je prije dva dana raspisala tender za zaduženje od dva miliona maraka.

„Elektrokrajina“ je spremna da troškove kredita od dva miliona plati 95.000 maraka, a isti planiraju vratiti u roku od dvije godine.

Za razliku od „Elektro Bijeljine“ koji kredit planiraju da troše za tekuće poslovanje i plaćanje poreza, „Elektrokrajina“ je novac od kredita namijenila za investicije, kako su naveli u tenderskoj dokumentaciji.

„Elektrodistribucija“ Pale traži kredit od 3,2 miliona KM

Kredit je neophodan i „Elektrodistribuciji“ Pale i to 3,25 miliona maraka. Troškovi obrade i kamata procijenjeni su na 195.000 KM. Rok otplate je tri godine.

Rok za dostavljanje ponuda bio je 21. septembar ove godine, ali je produžen do 1. oktobra jer je tender podjeljen u dva jednaka lota.

„Elektro-Hercegovina“ i „Elektro Doboj“ nemaju trenutno aktivnih tendera za nabavku kreditnih sredstava.

Gubitak velikih potrošača u korist matičnog preduzeća, isplata stimulativnih otpremnina, te pandemija koja je zaustavila privredu, skupo je koštala elektro-distributivna preduzeća u Republici Srpskoj, objavio je ranije CAPITAL.

U prvoj polovini 2020. godine prihodi distribucija pali su čak 57,3 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine. Tri od ukupno  pet  elektrodistribucija je poslovalo negativno, dok su dvije ostvarile skromnu dobit.

Matično preduzeće ERS zatražilo je krajem jula kredit od sedam miliona maraka, kako bi pomoglo distributivnim preduzećima koja su se upravo zbog njega i preuzimanja kupaca našla u nezavidnoj situaciji.

(BN/Capital)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Andric

18.09.2020 08:31

Mogu li i ja otvoriti firmu,dici kredit,pa nek gradjani vracaju.Pa tako moze i baba moja voditi preduzece...

ODGOVORITE
Name

Borac

18.09.2020 09:18

Dizu kredit,pa daju prointeru i odpremnine glasacima.

Name

Kilo

18.09.2020 09:45

Daki su Prointeru 15 mil. km,za brojila i materijal koji nikada nece biti isporucen. Elektrobijeljina. Ova garnitura kad zavrsi sa EP,nece ostati kamen na kamenu..

Name

Re

18.09.2020 10:21

Ih, baba bi bila odgovorna, štedljiva, domaćinski čuvala sve.

Name

Aaaaa...

18.09.2020 08:41

Pitam se ,bože,ima li to kakve veze sa izborima???

ODGOVORITE
Name

Bl

18.09.2020 09:14

Znase zasto je papak postavljen u Elekrrokrajini. Ovo nema nigdje.

ODGOVORITE
Name

.....

18.09.2020 09:23

Leglo kriminala i korupcije..

ODGOVORITE
Name

Kanedijas

18.09.2020 09:30

S obzirom kvalitet rukovodećeg kadra i nihovih podanika, teško je šta više i očekivati. Radnici Elektrokrajine u alkoholisanom stanju rade i dolaze na posao, povlašteni radnici čak ni ne dolaze na posao, ne snoseći odgovornost. Ali s obzirom na veze i vezice, sve se uspješno prikriva, tako da se zarađuje plata bez grama napora. Sreća pa im se niko ne udubi dublje u poslovanje, bilo bi veselo, propusti na sve strane. Žali ljude koji vrijedno radne, trebaju nahraniti u toj firmi dosta maminih i tatinih sinova i kćeri.

ODGOVORITE
Name

Mis9

18.09.2020 13:18

Prijatelju ista situacija je i u Elektro-bijeljini. Direktor na papiru Vaso Arsenovic haraci kako mu naredi pravi direktor, koji je izvrsni direktor za finansije i narodni poslanik Nedelko Coric. Tandem snova.

Name

Poznavalac

18.09.2020 10:11

Da rashodi budu u ravni sa prihodima ovu bandu na vlasti uopšte ne zanima. Lopovluk raste, rastu rashodi, i krediti se dižu, a prihodi naravno padaju. Idemo u sve dublju propast.

ODGOVORITE
Name

Lijece

18.09.2020 11:01

Zivu ranu kriminalne vlasti.

ODGOVORITE
Name

Glasacka masinerija

18.09.2020 12:30

Da li "za" ili "protiv" opstanka vlasti.

Name

Jing jang

18.09.2020 11:45

Klasika,postavi svog covjeka da zaduzi i unisti,a onda ce "neko"za nekoga povoljno da kupi.

ODGOVORITE
Name

A

18.09.2020 15:32

Bitno je da se kupi Bistrica od onog lopova Kaldere Milenka Čičića i da se lopovu u dzep gurne 15 miliona maraka,stara drtina gotova mrijeti al mu slatke pare i gdje god jd bilo ukrasti marku iz drzavne kase Kaldera je ukrao,gdje god je bilo utajiti poreza Kaldera je utajio,dabigda mu ne trebela hoce li mu ikad biti dosta,

ODGOVORITE
Name

Miso

18.09.2020 18:24

Pa to je umjetnost dovesti u gubitak da ne upalis sijalicu za godinu dana imas pausal 100km pa kojiko je satova koje su samo ti pare da se neracuna potrosnja.Trebalo je istlatiti otpremnine tim tolikim uhljebima donijet je novi zakon o radu i otremnine su po zakonu sest plata najvise ali lopovi nadu rupu u zakonu i to nazovu stimulativne otpremnine za uhljebe sta dobije radnik od rodovlasnika takozvanog poslodavac moze samo batina dobiti uz otkaz.

Name

kiki

18.09.2020 19:00

kako nece, Bubuleja i Coma diploma kupili diplome a oba su direktori eto ko upravqa, postavio ih LUKA NIKO DRUGI......