Србија је центар Балкана за бројне свјетске лидере

МОЋНО: Србија сачувала неутралност и постала центар Балкана за светске лидере, у Београд стижу Путин, Трамп и Си.

Србија 17.09.2020 | 20:33
Србија је центар Балкана за бројне свјетске лидере

Ниједна земља не може да се похвали да у исто време има уговорене посете лидера Русије, Америке и Кине, што потврђује да смо и за Москву, и за Вашингтон, и за Пекинг кључни играч за безбедан и миран регион.

Србија је једина земља која ће у свега неколико месеци угостити тројицу најутицајнијих светских државника - Владимира Путина, Доналда Трампа и Си Ðинпинга. Србија је захваљујући својој политици неутралности дошла у ситуацију да у исто време има уговорене доласке председника Русије, Америке и Кине, што само говори о томе колико је у Москви, Вашингтону и Пекингу уважавају као главни центар за безбедан и миран Балкан.

Кључ региона

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже да је Србија постала најважнија и најутицајнија земља западног Балкана, а њен председник Александар Вучић кључна политичка личност целог региона.

- Расподела моћи у свету је таква да се велике силе боре за доминантан утицај свуда у свету, па самим тим и на Балкану. САД, Немачка, Француска, Кина, Русија, Турска, као и поједине земље Блиског истока, покушавају да придобију балканске државе на своју страну. То је изазов за Србију, која се труди да балансира између једне и друге стране.

Ако Трамп освоји други мандат, реално је да посети Београд, јер је председник Вучић споразумом у Вашингтону успео да обнови савезништво с Америком, које је за Србију и све њене грађане животно важан - наглашава Јовановић.

Бивши дипломата Милисав Паић сматра да ће долазак најмоћнијих светских лидера јачати међународни положај Србије и да би то требало искористити.

- Овим се потврђује улога Србије као државе која је окосница мира и стабилности на Балкану. Ово је шанса за нас и показатељ да се без удовољавања интересима Србије ниједно питање не може дугорочно решити. Русији, Америци и Кини је очигледно стало да Србија не оде на једну, другу или трећу страну, што нама даје одређени маневарски простор да сами одлучујемо о својој спољној политици. Мудром спољном политиком Србија је успела да са подједнаким уважавањем гледа на све три стране - каже Паић.

Агенда

Специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел јуче је потврдио да се посета Трампа Србији увелико планира и да се тренутно ради на проналажењу датума његовог доласка. Владимир Путин требало би да у октобру дође у радну посету Србији, током које ће присуствовати централној државној церемонији поводом завршетка радова у Храму Светог Саве на Врачару. Си Ðинпинг је у априлу имао телефонски разговор са српским председником, у којем је, између осталог, прихватио Вучићев позив да ускоро поново посети Србију.

Игре великих играча

НАТО, ГАС, КОСОВО, ИНВЕСТИЦИЈЕ...

И познаваоци међународних прилика указују на то да и Русија, и Америка, и Кина имају сопствене интересе због којих им је стало до добрих односа са Србијом. Сарадња у енергетици, блокада за ширење НАТО у Европи, али и принципијелно руско "њет" у Савету безбедности УН за независно Косова чине главну полугу у стратешком партнерству Москве и Београда. Српско-кинески односи учвршћују се великим инфраструктурним пројектима и геостратешком значају Србије, која је постала упориште трговинске експанзије Кине ка Европи. САД су, након споразума Београда и Приштине потписаног у Белој кући, постале поново заинтересоване за овај део Европе, пре свега због тога што је Србија, уз БиХ, једина земља западног Балкана која је остала изван НАТО.

(Курир/Србијаданас) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мирко

17.09.2020 19:04

Браво за Србију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

17.09.2020 19:49

НЕ ДИЛАЗИ НИКО СТО ВАС ВОЛИ,ВЕЦ ЗАТО СТО ИМАЈУ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ.ПОДИЈЕЛИЦЕ СТА КОМЕ ПРИПАДА,А ВАС НАРОД ЦЕ РАДИТИ У ЊИХОВИМ ФАБРИКАМА ОРЕТЕЗНО ОРЉАВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ,ЗА НЕКИХ 250 ЕУРА.

Name

ок

17.09.2020 20:25

Сав Балкан је снадбијеван зивотим намирницама за вријеме короне бас из Србије.

Name

Дисарано

17.09.2020 21:18

Гермом ...

Name

Ре

18.09.2020 05:11

Увек се иде тамо гдје настаје проблем

Name

075

18.09.2020 14:57

Биден све зна и све прати...!

Name

Зока

17.09.2020 19:55

???

ОДГОВОРИТЕ
Name

реални рале

17.09.2020 21:10

Кинез долази да, као трговацки путник,ували ста скарт робе.Путин обилази своју губернију,а Трамп це доци као бивси предсједник САД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

17.09.2020 21:59

Примите нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОЛИДЕРЕ

17.09.2020 22:08

Како год.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

17.09.2020 22:51

А ста ако Трамп не освоји 2мандат,хоце ли онда Бајден бомбардовати Србију?Ебали вас и Руси и Кинези...кад вас је бомбардовало нису ни покусали да физицки застите,него упуте протестну ноту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једини мудар

18.09.2020 15:03

и добронамјеран за цитав регион јесте вуциц од кога се мозе науцити и којем остали могу само да завиде на прогресивност и напредак земје и квалитета зивота, и зато га највисе клевецу. За стабилан регион оваква нам лицност и треба. А ми у босни моземо само да сањамо о овако неким слицним насим водјама- који нас овде воде у пропаст, у дно дна

ОДГОВОРИТЕ