Srbija je centar Balkana za brojne svjetske lidere

MOĆNO: Srbija sačuvala neutralnost i postala centar Balkana za svetske lidere, u Beograd stižu Putin, Tramp i Si.

Srbija 17.09.2020 | 20:33
Srbija je centar Balkana za brojne svjetske lidere

Nijedna zemlja ne može da se pohvali da u isto vreme ima ugovorene posete lidera Rusije, Amerike i Kine, što potvrđuje da smo i za Moskvu, i za Vašington, i za Peking ključni igrač za bezbedan i miran region.

Srbija je jedina zemlja koja će u svega nekoliko meseci ugostiti trojicu najuticajnijih svetskih državnika - Vladimira Putina, Donalda Trampa i Si Ðinpinga. Srbija je zahvaljujući svojoj politici neutralnosti došla u situaciju da u isto vreme ima ugovorene dolaske predsednika Rusije, Amerike i Kine, što samo govori o tome koliko je u Moskvi, Vašingtonu i Pekingu uvažavaju kao glavni centar za bezbedan i miran Balkan.

Ključ regiona

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je Srbija postala najvažnija i najuticajnija zemlja zapadnog Balkana, a njen predsednik Aleksandar Vučić ključna politička ličnost celog regiona.

- Raspodela moći u svetu je takva da se velike sile bore za dominantan uticaj svuda u svetu, pa samim tim i na Balkanu. SAD, Nemačka, Francuska, Kina, Rusija, Turska, kao i pojedine zemlje Bliskog istoka, pokušavaju da pridobiju balkanske države na svoju stranu. To je izazov za Srbiju, koja se trudi da balansira između jedne i druge strane.

Ako Tramp osvoji drugi mandat, realno je da poseti Beograd, jer je predsednik Vučić sporazumom u Vašingtonu uspeo da obnovi savezništvo s Amerikom, koje je za Srbiju i sve njene građane životno važan - naglašava Jovanović.

Bivši diplomata Milisav Paić smatra da će dolazak najmoćnijih svetskih lidera jačati međunarodni položaj Srbije i da bi to trebalo iskoristiti.

- Ovim se potvrđuje uloga Srbije kao države koja je okosnica mira i stabilnosti na Balkanu. Ovo je šansa za nas i pokazatelj da se bez udovoljavanja interesima Srbije nijedno pitanje ne može dugoročno rešiti. Rusiji, Americi i Kini je očigledno stalo da Srbija ne ode na jednu, drugu ili treću stranu, što nama daje određeni manevarski prostor da sami odlučujemo o svojoj spoljnoj politici. Mudrom spoljnom politikom Srbija je uspela da sa podjednakim uvažavanjem gleda na sve tri strane - kaže Paić.

Agenda

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel juče je potvrdio da se poseta Trampa Srbiji uveliko planira i da se trenutno radi na pronalaženju datuma njegovog dolaska. Vladimir Putin trebalo bi da u oktobru dođe u radnu posetu Srbiji, tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru. Si Ðinping je u aprilu imao telefonski razgovor sa srpskim predsednikom, u kojem je, između ostalog, prihvatio Vučićev poziv da uskoro ponovo poseti Srbiju.

Igre velikih igrača

NATO, GAS, KOSOVO, INVESTICIJE...

I poznavaoci međunarodnih prilika ukazuju na to da i Rusija, i Amerika, i Kina imaju sopstvene interese zbog kojih im je stalo do dobrih odnosa sa Srbijom. Saradnja u energetici, blokada za širenje NATO u Evropi, ali i principijelno rusko "njet" u Savetu bezbednosti UN za nezavisno Kosova čine glavnu polugu u strateškom partnerstvu Moskve i Beograda. Srpsko-kineski odnosi učvršćuju se velikim infrastrukturnim projektima i geostrateškom značaju Srbije, koja je postala uporište trgovinske ekspanzije Kine ka Evropi. SAD su, nakon sporazuma Beograda i Prištine potpisanog u Beloj kući, postale ponovo zainteresovane za ovaj deo Evrope, pre svega zbog toga što je Srbija, uz BiH, jedina zemlja zapadnog Balkana koja je ostala izvan NATO.

(Kurir/Srbijadanas) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mirko

17.09.2020 19:04

Bravo za Srbiju...

ODGOVORITE
Name

D

17.09.2020 19:49

NE DILAZI NIKO STO VAS VOLI,VEC ZATO STO IMAJU SVOJE INTERESE.PODIJELICE STA KOME PRIPADA,A VAS NAROD CE RADITI U NJIHOVIM FABRIKAMA ORETEZNO ORLJAVE TEHNOLOGIJE,ZA NEKIH 250 EURA.

Name

ok

17.09.2020 20:25

Sav Balkan je snadbijevan zivotim namirnicama za vrijeme korone bas iz Srbije.

Name

Disarano

17.09.2020 21:18

Germom ...

Name

Re

18.09.2020 05:11

Uvek se ide tamo gdje nastaje problem

Name

075

18.09.2020 14:57

Biden sve zna i sve prati...!

Name

Zoka

17.09.2020 19:55

???

ODGOVORITE
Name

realni rale

17.09.2020 21:10

Kinez dolazi da, kao trgovacki putnik,uvali sta skart robe.Putin obilazi svoju guberniju,a Tramp ce doci kao bivsi predsjednik SAD-a

ODGOVORITE
Name

Sa

17.09.2020 21:59

Primite nas.

ODGOVORITE
Name

SOLIDERE

17.09.2020 22:08

Kako god.....

ODGOVORITE
Name

Jing jang

17.09.2020 22:51

A sta ako Tramp ne osvoji 2mandat,hoce li onda Bajden bombardovati Srbiju?Ebali vas i Rusi i Kinezi...kad vas je bombardovalo nisu ni pokusali da fizicki zastite,nego upute protestnu notu.

ODGOVORITE
Name

Jedini mudar

18.09.2020 15:03

i dobronamjeran za citav region jeste vucic od koga se moze nauciti i kojem ostali mogu samo da zavide na progresivnost i napredak zemje i kvaliteta zivota, i zato ga najvise klevecu. Za stabilan region ovakva nam licnost i treba. A mi u bosni mozemo samo da sanjamo o ovako nekim slicnim nasim vodjama- koji nas ovde vode u propast, u dno dna

ODGOVORITE