Захтјев ХДЗ-у: Прво Влада ФБиХ, па Изборни закон

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић поручио је након састанка с лидером ХДЗ-а Драганом Човићем да је прво потребно имплементирати изборне резултате који су на чекању двије године, а тек онда разговарати о измјенама Изборног закона које су предвиђене мостарским споразумом.

Босна и Херцеговина 16.09.2020 | 14:02
Захтјев ХДЗ-у: Прво Влада ФБиХ, па Изборни закон

"Евентуални договор би значио стабилан баланс два принципа и стабилну БиХ. СДА и ХДЗ могу само осмислити модел рјешења, прихватити га морају 2/3 посланика у Представничком дому и заступници у Дому народа ПСБиХ. Прије тога га морају прихватити ДФ и СББ и у ове преговоре сам кренуо у договору с Комшићем и Радончићем. СДА ће инститирати на примјени Устава БиХ. Народи у БиХ имају право бити заштићени и штитити витални национални интерес. Њихови представници немају право рушити све што представнички домови усвоје, а то се у ФБиХ претворило у терор мањине над већином. Спор у Мостару је изгледао нерјешив па је ријешен, као и спор Грчке и Македоније", прокоментарисао је Изетбеговић.

Он је нагласио да озбиљан наставак разговора СДА и ХДЗ-а није реално очекивати док се не имплементирају резултати избора из 2018. године.

"Двије године смо без нове власти у ФБиХ и без попуњеног Уставног суда ФБиХ. На томе инстистира СДА. То треба урадити прије локалних избора. То што се двије године не имплементирају резултати на ФБиХ обесмишљује саме изборе, чему избори ако их нећемо имплементирати? Не може мањина поништавати вољу већине у парламенту. Ако се то договоримо, ми ћемо изнаћи рјешење да и они буду задовољни", додао је.

На новинарско питање да ли то значи да неће бити нових разговора док се не формира федерална влада, Изетбеговић је одговорио: "Тако је".

Он је казао да мостарски споразум важи и даље, али да важи и Закон који каже да се морају имплементирати избори.

"То чекамо 2 године. Не можемо уцјењени чекати", поручио је и додао да ХДЗ већ дуго времена уцјењује СДА.

Истакао је да су Хрвати равноправан народ у БиХ, ал ида њихови представници не би требали радити овакве ствари попут вршења притисака и уцјењивања.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ста је проблем?

16.09.2020 15:03

Сто им Зељко Комсиц не имплементира? А да, не мозе, зато сто не представља никога и ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.09.2020 17:10

Ствар је у формирању вецине 2\3

Name

Директ

16.09.2020 18:15

Ови док формирају власт, доћиће нови избори. Барем је народ у ФБиХ донекле спашен од велике концентрације моћи у рукама људи, који не знају ништа, осим да црпе ресурсе.

ОДГОВОРИТЕ