Zahtjev HDZ-u: Prvo Vlada FBiH, pa Izborni zakon

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović poručio je nakon sastanka s liderom HDZ-a Draganom Čovićem da je prvo potrebno implementirati izborne rezultate koji su na čekanju dvije godine, a tek onda razgovarati o izmjenama Izbornog zakona koje su predviđene mostarskim sporazumom.

Bosna i Hercegovina 16.09.2020 | 14:02
Zahtjev HDZ-u: Prvo Vlada FBiH, pa Izborni zakon

"Eventualni dogovor bi značio stabilan balans dva principa i stabilnu BiH. SDA i HDZ mogu samo osmisliti model rješenja, prihvatiti ga moraju 2/3 poslanika u Predstavničkom domu i zastupnici u Domu naroda PSBiH. Prije toga ga moraju prihvatiti DF i SBB i u ove pregovore sam krenuo u dogovoru s Komšićem i Radončićem. SDA će institirati na primjeni Ustava BiH. Narodi u BiH imaju pravo biti zaštićeni i štititi vitalni nacionalni interes. Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti sve što predstavnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom. Spor u Mostaru je izgledao nerješiv pa je riješen, kao i spor Grčke i Makedonije", prokomentarisao je Izetbegović.

On je naglasio da ozbiljan nastavak razgovora SDA i HDZ-a nije realno očekivati dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine.

"Dvije godine smo bez nove vlasti u FBiH i bez popunjenog Ustavnog suda FBiH. Na tome instistira SDA. To treba uraditi prije lokalnih izbora. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na FBiH obesmišljuje same izbore, čemu izbori ako ih nećemo implementirati? Ne može manjina poništavati volju većine u parlamentu. Ako se to dogovorimo, mi ćemo iznaći rješenje da i oni budu zadovoljni", dodao je.

Na novinarsko pitanje da li to znači da neće biti novih razgovora dok se ne formira federalna vlada, Izetbegović je odgovorio: "Tako je".

On je kazao da mostarski sporazum važi i dalje, ali da važi i Zakon koji kaže da se moraju implementirati izbori.

"To čekamo 2 godine. Ne možemo ucjenjeni čekati", poručio je i dodao da HDZ već dugo vremena ucjenjuje SDA.

Istakao je da su Hrvati ravnopravan narod u BiH, al ida njihovi predstavnici ne bi trebali raditi ovakve stvari poput vršenja pritisaka i ucjenjivanja.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sta je problem?

16.09.2020 17:03

Sto im Zeljko Komsic ne implementira? A da, ne moze, zato sto ne predstavlja nikoga i nista.

ODGOVORITE
Name

Re

16.09.2020 19:10

Stvar je u formiranju vecine 2\3

Name

Direkt

16.09.2020 20:15

Ovi dok formiraju vlast, doćiće novi izbori. Barem je narod u FBiH donekle spašen od velike koncentracije moći u rukama ljudi, koji ne znaju ništa, osim da crpe resurse.

ODGOVORITE