Српска коначно гура у стечај рибњак "Саничани"

Након што је годинама игнорисала криминал и бројне незаконитости власника рибњака “Саничани” у Приједору, власт Републике Српске је коначно одлучила да повуче потез који би могао окончати агонију у овом приватизованом, некада веома успјешном, предузећу. Правобранилаштво Српске је поднијело приједлог за отварање стечаја, а Окружни суд у Приједору је донио одлуку о покретању претходног поступка, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 16.09.2020 | 10:38
Српска коначно гура у стечај рибњак "Саничани"

Суд је забранио власнику предузећа да без сагласности привременог стечајног управника располаже са покретном и непокретном имовином, те новчаним средствима предузећа, и обуставио сва принудна извршења која се воде против “Саничана”.

“Циљ мјера је да се обезбиједи имовина стечајног дужника током претходног поступка, односно до доношења одлуке о отварању стечајног поступка или одлуке о одбијању приједлога за отварање стечајног поступка. Ове мјере су условног карактера, односно везане су за сагласност привременог стечајног управника”, стоји у рјешењу суда.

Иначе, већински власник предузећа “Саничани” које управља истоименим рибњаком, некада највећим у БиХ, је Радојица Ратковац.

Контроверзни бизнисмен је у приватизацији постао власник више предузећа у Српској која су углавном позната по незаконитостима у пословању и нагомиланим дуговима према радницима и држави.

Иста ситуација је и са овим привредним друштвом. Од 2013. када је у њега ушао, кренуо је његов лов у мутном. Дугује се држави, добављачима и радницима.

Криза у рибњаку, из којег се некада годишње изловљавало и по 1.500 тона рибе, кулминирала је у марту прошле године. Радници су због дуговања обуставили излов, а један од њих је и физички насрнуо на Раду Ратковца, Радојичиног брата и некадашњег директора.

Како се пословало у рибњаку увјерила се и приједорска полиција. Раду Ратковца и Павлу Вуруну као руководиоце су прије двије године пријавили Окружном тужилаштву у Приједору због сумње да су предузеће оштетили за 762. 000 КМ.

Воде Српске су због неиспуњавања услова рибњаку одузеле водну дозволу још крајем 2016. године, а због неадекватног одржавања представља све већи еколошки и безбједносносни проблем Приједора. Пореска управа РС им је због дугова блокирала рачуне.

Подсјећамо, Радојица Ратковац преко свог предузећа “Р&С Цомпанy” посједује и рибњак у Прњавору, а којег је такође довео до стечаја.

Гипсара “Волари” у Шипову чији је такође власник је пред стечајем, а позната бања “Губер” код Сребренице коју је купио 2008. године под његовим управом никада није заживјела.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Белиц

16.09.2020 10:46

Један се обогати да би 100 радника било сиромасно. Вријеме је да се пјесма ,Не мозе нам нико ниста,забрани у Рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

16.09.2020 10:53

То је и била сврха тајкунске приватизације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

16.09.2020 11:12

ВЈЕРОВАТНО НОСА СЛИКУ И ВИЦЕ ЗИВИО ДОДИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коскица

16.09.2020 11:17

треба около рибњака наредати српских застава, можда боље крене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

16.09.2020 15:21

Вец урадзено не Помазе

Name

Радован

16.09.2020 11:49

Тај рибњак Саничани треба исушити да више не буде рибњак тако ослободити Приједор од магле.Највећа концетрација магле у Приједору је од рибњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сладоја

16.09.2020 12:10

НИЈЕ ТО БАШ ТАКО , КАО ШТО ЈЕ НАПИСАНО, У ОВОМ ЧЛАНКУ . О ПОРОДИЦИ РАТКОВАЦ , СВЕ НАЈБОЉЕ. КАКАВ СМО МИ НАРОД , ПА ЈОШ ИХ САМО ТРЕБА ОПТУЖИТИ ДА РАДЕ ПРОТИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. САМО РЕКЛА КАЗАЛА , НИКО СТАВАРНО НЕ УЛАЗИ У ПРОБЛЕМАТИКУ ПОСЛОВАЊА. НИСУ ОНИ НА БУЏЕТУ, ПА ДА ПОСЛА И ПАРА СТАЛНО ИМА. СМИЈУ ЛИ НОВИНАРИ НАПАСТИ ПРИВРЕДНИКЕ , КОЈИ ЖИВЕ ОД БУЗЏЕТА РС И БУЏЕТА ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА.

Name

саса

16.09.2020 12:34

Весели газда Радојица и његов сеф главни бајо милојица. Е људи моји јесмо се показали као праве цурице, овакве њуске нас пеглају 20 година.

Name

РЕ Сладоја

16.09.2020 12:56

Бравооо дружееее!Ста треба радити “забранити “ новинарима да обавјеставају народ о крађама малверзацији итд ...итдОвај “способни”за све приватизације и муљање (паре му посло тецо из Свицарске)а нису му омогућиле “власти” са којим “дила” народни новц!

Name

Рефа

16.09.2020 21:38

Саран никад скупљи, рибњак пропада.

ОДГОВОРИТЕ