Srpska konačno gura u stečaj ribnjak "Saničani"

Nakon što je godinama ignorisala kriminal i brojne nezakonitosti vlasnika ribnjaka “Saničani” u Prijedoru, vlast Republike Srpske je konačno odlučila da povuče potez koji bi mogao okončati agoniju u ovom privatizovanom, nekada veoma uspješnom, preduzeću. Pravobranilaštvo Srpske je podnijelo prijedlog za otvaranje stečaja, a Okružni sud u Prijedoru je donio odluku o pokretanju prethodnog postupka, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 16.09.2020 | 10:38
Srpska konačno gura u stečaj ribnjak "Saničani"

Sud je zabranio vlasniku preduzeća da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže sa pokretnom i nepokretnom imovinom, te novčanim sredstvima preduzeća, i obustavio sva prinudna izvršenja koja se vode protiv “Saničana”.

“Cilj mjera je da se obezbijedi imovina stečajnog dužnika tokom prethodnog postupka, odnosno do donošenja odluke o otvaranju stečajnog postupka ili odluke o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Ove mjere su uslovnog karaktera, odnosno vezane su za saglasnost privremenog stečajnog upravnika”, stoji u rješenju suda.

Inače, većinski vlasnik preduzeća “Saničani” koje upravlja istoimenim ribnjakom, nekada najvećim u BiH, je Radojica Ratkovac.

Kontroverzni biznismen je u privatizaciji postao vlasnik više preduzeća u Srpskoj koja su uglavnom poznata po nezakonitostima u poslovanju i nagomilanim dugovima prema radnicima i državi.

Ista situacija je i sa ovim privrednim društvom. Od 2013. kada je u njega ušao, krenuo je njegov lov u mutnom. Duguje se državi, dobavljačima i radnicima.

Kriza u ribnjaku, iz kojeg se nekada godišnje izlovljavalo i po 1.500 tona ribe, kulminirala je u martu prošle godine. Radnici su zbog dugovanja obustavili izlov, a jedan od njih je i fizički nasrnuo na Radu Ratkovca, Radojičinog brata i nekadašnjeg direktora.

Kako se poslovalo u ribnjaku uvjerila se i prijedorska policija. Radu Ratkovca i Pavlu Vurunu kao rukovodioce su prije dvije godine prijavili Okružnom tužilaštvu u Prijedoru zbog sumnje da su preduzeće oštetili za 762. 000 KM.

Vode Srpske su zbog neispunjavanja uslova ribnjaku oduzele vodnu dozvolu još krajem 2016. godine, a zbog neadekvatnog održavanja predstavlja sve veći ekološki i bezbjednosnosni problem Prijedora. Poreska uprava RS im je zbog dugova blokirala račune.

Podsjećamo, Radojica Ratkovac preko svog preduzeća “R&S Company” posjeduje i ribnjak u Prnjavoru, a kojeg je takođe doveo do stečaja.

Gipsara “Volari” u Šipovu čiji je takođe vlasnik je pred stečajem, a poznata banja “Guber” kod Srebrenice koju je kupio 2008. godine pod njegovim upravom nikada nije zaživjela.

(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Belic

16.09.2020 08:46

Jedan se obogati da bi 100 radnika bilo siromasno. Vrijeme je da se pjesma ,Ne moze nam niko nista,zabrani u Rs.

ODGOVORITE
Name

Nn

16.09.2020 08:53

To je i bila svrha tajkunske privatizacije.

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

16.09.2020 09:12

VJEROVATNO NOSA SLIKU I VICE ZIVIO DODIK.

ODGOVORITE
Name

koskica

16.09.2020 09:17

treba okolo ribnjaka naredati srpskih zastava, možda bolje krene

ODGOVORITE
Name

Odgovor

16.09.2020 13:21

Vec uradzeno ne Pomaze

Name

Radovan

16.09.2020 09:49

Taj ribnjak Saničani treba isušiti da više ne bude ribnjak tako osloboditi Prijedor od magle.Najveća koncetracija magle u Prijedoru je od ribnjaka.

ODGOVORITE
Name

sladoja

16.09.2020 10:10

NIJE TO BAŠ TAKO , KAO ŠTO JE NAPISANO, U OVOM ČLANKU . O PORODICI RATKOVAC , SVE NAJBOLJE. KAKAV SMO MI NAROD , PA JOŠ IH SAMO TREBA OPTUŽITI DA RADE PROTIV REPUBLIKE SRPSKE. SAMO REKLA KAZALA , NIKO STAVARNO NE ULAZI U PROBLEMATIKU POSLOVANJA. NISU ONI NA BUDŽETU, PA DA POSLA I PARA STALNO IMA. SMIJU LI NOVINARI NAPASTI PRIVREDNIKE , KOJI ŽIVE OD BUZDŽETA RS I BUDŽETA LOKALNIH ZAJEDNICA.

Name

sasa

16.09.2020 10:34

Veseli gazda Radojica i njegov sef glavni bajo milojica. E ljudi moji jesmo se pokazali kao prave curice, ovakve njuske nas peglaju 20 godina.

Name

RE Sladoja

16.09.2020 10:56

Bravooo družeeee!Sta treba raditi “zabraniti “ novinarima da obavjestavaju narod o krađama malverzaciji itd ...itdOvaj “sposobni”za sve privatizacije i muljanje (pare mu poslo teco iz Svicarske)a nisu mu omogućile “vlasti” sa kojim “dila” narodni novc!

Name

Refa

16.09.2020 19:38

Saran nikad skuplji, ribnjak propada.

ODGOVORITE