Посланици Парламента БиХ данас о јавним набавкама

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине требали би на сједници која је данас почела у Сарајеву разматрати неколико законских рјешења која се тичу јавних набавки, сигурности у саобраћају и прекршаја.

Босна и Херцеговина 15.09.2020 | 12:02
Посланици Парламента БиХ данас о јавним набавкама

Дневним редом било је предвиђено и разматрање измјена Изборног закона по хитном законодавном поступку које је предложио посланик Социјалдемократске партије (СДП) Нермин Никшић, али је он данас повукао ту тачку с дневног реда.

На дневни ред је међутим уврштен захтјев посланика Наше странке Дамира Арнаута да се допуне Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини разматрају по хитном поступку.

Допунама ток законског рјешења дала би се, образложио је предлагач, могућност грађанима да се приликом подношења захтјева за издавање, замјену или продужење возачке дозволе изјасне желе ли бити донори органа чиме би се поспјешила дјеловање тог поступка те спасили бројни животи.

На предложеном дневном реду су и измјене Закона о прекршајима које је предложио Савјет министара у другом читању као и измјене Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ које је такођер предложио Савјет министара БиХ.

Посланици Клуба Демократске фронте предложили су нови текст Закона о јавним набавкама Босне и Херцеговине и то, како су образложили, како би се отклониле уочени одређени проблеми у смислу примјене појединих одредби Закона.

Међутим, Уставноправна комисија дала је негативно мишљење на то законско рјешење и није утврдила усаглашеност са Уставом БиХ те ће се посланици изјашњавати о таквом мишљењу надлежне комисије.

Циљ је, наводе из ДФ-а, поједноставити поступак јавних набавки, осигурати транспарентност и надзор над тим те максимално смањити могућност злоупотреба система јавних набавки и омогућити даљњу хармонизацију с директивама, што је једна од обавеза БиХ у процесу придруживања Европској унији.

"Корупција у јавним набавкама кошта друштво у износима који се мјере у милијардама еура, стога је неопходно да се ојача законодавство у овој области, а овим законом се максимално онемогућавају коруптивни поступци попут сукоба интереса", кажу из ДФ-а.

Једно од законских рјешења које ће се наћи пред посланицима је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у БиХ. Приједлог је то допредсједавајуће Дома Борјане Кришто (ХДЗ) те посланица Даријане Филиповић (ХДЗ), Алме Чоло (СДА), Наде Младине (СДП) и Едитедаријана Ђапо (СББ).

Како су у образложењу навеле, предложеним измјенама закона јасније се дефинира начин означавања цијена у малопродаји јер се садашње одредбе различито тумаче у појединим кантонима и градовима те упућују на неусклађеност о питању предмета истицања цијене производа.

Интенција је да се осигура да потрошач не долази у забуну када је у питању цијена приликом одабира производа, те да се јасније дефинира начин лијепљења декларације, али и означавања рока трајања производа.

Међутим, након расправе на сједници Заједничке комисије за људска права нису прихваћени принципи тог закона те је он упућен у даљу парламентарну процедуру уз приједлог да чланови Заједничке комисије који су гласали против изнесу образложена у расправи о том питању на сједницама домова.

На дневном реду је и Специјални извјештај о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима Босне и Херцеговине, Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко Дистрикта БиХ и кантонима ФБиХ са изузетком полицијско-сигурносних структура.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДОДИК ЦИРКУС

15.09.2020 10:37

ОВИ СУ ДОДИКОВИ ЦИРКУСАНТИ. У ОВОЈ ЗЕМЉИ ЈЕ ОПСТА ПЉАЦКА И ЈАВНЕ НАБАВКЕ И НЕ ПОСТОЈЕ. И ОПЕТ ОНИ РАСПРАВЉАЈУ О НЕЦЕМУ СТО УОПСТЕ НЕ ПОСТОЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

15.09.2020 10:59

Трла баба лан да јој прође дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГО

15.09.2020 12:33

ЦИЈЕНЕ У МАЛОПРОДАЈИ СУ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ИЗ РАЗЛОГА ШТО НЕМАМО МАЊИ АПОЕН ОД 5 ФЕНИНГА И ТРГОВЦИ ПРИБЈЕГАВАЈУ ЗАОКРУЖИВАЊУ ЦИЈЕНА У СВОЈУ КОРИСТ ПРИЛИКОМ НАПЛАТЕ .ТАКО ИМАМО ЦИЈЕНУ НА КАСИ 10,97 КМ,ТРГОВАЦ ЗАОКРУЖУЈЕ НА 11,00 КМ У НАПЛАТИ.НЕКА СЕ НА ГОДИШЊЕМ НИВОУ ТО ДЕСИ СА САМО 20 МИЛИОНА ФИСКАЛНИХ РАЧУНА ПУТА 0,3 ФЕНИНГА ТО ЈЕ 6 МИЛИОНА КМ.