Poslanici Parlamenta BiH danas o javnim nabavkama

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je danas počela u Sarajevu razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja se tiču javnih nabavki, sigurnosti u saobraćaju i prekršaja.

Bosna i Hercegovina 15.09.2020 | 12:02
Poslanici Parlamenta BiH danas o javnim nabavkama

Dnevnim redom bilo je predviđeno i razmatranje izmjena Izbornog zakona po hitnom zakonodavnom postupku koje je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, ali je on danas povukao tu tačku s dnevnog reda.

Na dnevni red je međutim uvršten zahtjev poslanika Naše stranke Damira Arnauta da se dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini razmatraju po hitnom postupku.

Dopunama tok zakonskog rješenja dala bi se, obrazložio je predlagač, mogućnost građanima da se prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje, zamjenu ili produženje vozačke dozvole izjasne žele li biti donori organa čime bi se pospješila djelovanje tog postupka te spasili brojni životi.

Na predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o prekršajima koje je predložio Savjet ministara u drugom čitanju kao i izmjene Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH koje je također predložio Savjet ministara BiH.

Poslanici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonile uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Međutim, Ustavnopravna komisija dala je negativno mišljenje na to zakonsko rješenje i nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH te će se poslanici izjašnjavati o takvom mišljenju nadležne komisije.

Cilj je, navode iz DF-a, pojednostaviti postupak javnih nabavki, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zloupotreba sistema javnih nabavki i omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obaveza BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"Korupcija u javnim nabavkama košta društvo u iznosima koji se mjere u milijardama eura, stoga je neophodno da se ojača zakonodavstvo u ovoj oblasti, a ovim zakonom se maksimalno onemogućavaju koruptivni postupci poput sukoba interesa", kažu iz DF-a.

Jedno od zakonskih rješenja koje će se naći pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH. Prijedlog je to dopredsjedavajuće Doma Borjane Krišto (HDZ) te poslanica Darijane Filipović (HDZ), Alme Čolo (SDA), Nade Mladine (SDP) i Editedarijana Đapo (SBB).

Kako su u obrazloženju navele, predloženim izmjenama zakona jasnije se definira način označavanja cijena u maloprodaji jer se sadašnje odredbe različito tumače u pojedinim kantonima i gradovima te upućuju na neusklađenost o pitanju predmeta isticanja cijene proizvoda.

Intencija je da se osigura da potrošač ne dolazi u zabunu kada je u pitanju cijena prilikom odabira proizvoda, te da se jasnije definira način lijepljenja deklaracije, ali i označavanja roka trajanja proizvoda.

Međutim, nakon rasprave na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava nisu prihvaćeni principi tog zakona te je on upućen u dalju parlamentarnu proceduru uz prijedlog da članovi Zajedničke komisije koji su glasali protiv iznesu obrazložena u raspravi o tom pitanju na sjednicama domova.

Na dnevnom redu je i Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i kantonima FBiH sa izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura.

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

DODIK CIRKUS

15.09.2020 12:37

OVI SU DODIKOVI CIRKUSANTI. U OVOJ ZEMLJI JE OPSTA PLJACKA I JAVNE NABAVKE I NE POSTOJE. I OPET ONI RASPRAVLJAJU O NECEMU STO UOPSTE NE POSTOJI.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

15.09.2020 12:59

Trla baba lan da joj prođe dan.

ODGOVORITE
Name

DRAGO

15.09.2020 14:33

CIJENE U MALOPRODAJI SU VELIKI PROBLEM IZ RAZLOGA ŠTO NEMAMO MANJI APOEN OD 5 FENINGA I TRGOVCI PRIBJEGAVAJU ZAOKRUŽIVANJU CIJENA U SVOJU KORIST PRILIKOM NAPLATE .TAKO IMAMO CIJENU NA KASI 10,97 KM,TRGOVAC ZAOKRUŽUJE NA 11,00 KM U NAPLATI.NEKA SE NA GODIŠNJEM NIVOU TO DESI SA SAMO 20 MILIONA FISKALNIH RAČUNA PUTA 0,3 FENINGA TO JE 6 MILIONA KM.