Италија страхује од катастрофалног ударца по економију

Накратко је деловало да ће лето у Италији пружити наду за повратак у нормалан живот док се свет бори са другим таласом корона вируса. Италија је након првог таласа успела да се избори са Ковидом и пожели туристима добродошлицу, али како лето пролази тако пролазе и наде за опоравак овогодишње туристичке сезоне у земљи, пише ЦНН.

Свијет 15.09.2020 | 07:34
Италија страхује од катастрофалног ударца по економију

Зима долази, а са њом се очекује и катастрофални ударац по економију. Италијанска влада је, попут многих других у свету, пружала помоћ угроженим фирмама и појединцима, али како су бројне путничке рестрикције и даље на снази изгубљени приходи од туризма дубе рупу у буџету која се сада мора некако попунити.

-Требају нам туристи да функционишемо. Наши водичи, возачи и радници од Пијемонта до Сицилије сада траже друге послове и изворе прихода – каже Касандра Санторо, извршна директорка и оснивач туристичке организације “Травел Италијан Стајл”.

Сви који су били у Италији у августу могли су да помисле да је ситуација иста као пре пандемије, изузев маски и мера друштвене дистанце. Многи локални становници такође су уживали у заслуженом одмору. Али, чак и са 60 одсто Италијана на годишњем - од којих је већина одмор провела у својој земљи – и приливом неких северноевропских посетилаца, прогнозе нису добре.

-Пројектовани губитак од страних туриста у Италији за ову годину је 24,6 милијарде евра, чак је и приход од домаћих опао за 43,6 милијарди – каже Ђорђо Палмучи, председник националног туристичког одбора ЕНИТ.

-Очекује се да ће сви италијански градови бити значајно погођени, посебно они који више зависе од међународних посетилаца као што су Венеција, Фиренца и Рим – указује он.

Као да није довољно проблема, ту је и поновни раст броја заражених корона вирусом, а кривица за то пала је на младе Италијане који су ишли у Хрватску, Грчку и Малту или се проводили у домаћим ноћним клубовима. Дневни број новооболелих је мањи него у Француској или Шпанији, али Италијани су нервозни како се ближи зима.

Страх од другог таласа бацио је у запећак раније пројекције о оживљавању туризма у септембру и октобру, док Италијани и страни туристи отказују своје планове.

Власници фирми сматрају да су владине приче о лету у Италији које ће повратити туризам биле само празна реторика. Слике крцатих италијанских плажа око популарног празника Ферагоста 15. августа биле су, како кажу, само димна завеса за индустрију која је на ивици колапса.

Италијанска Бизнис конфедерација известила је да се 70 одсто хотела у градовима попут Рима и Фиренце, као и 20 одсто у приобалским подручјима, никад нису отворили након карантина. Италијански Институт статистике предвиђа да 60 одсто бизниса у индустрији прети непосредни колапс. Посебно се осећа недостатак америчких посетилаца, који чине један од највећих прихода од туризма у Италији.

Санторо наводи да је њена компанија од септембра забележила 100 одсто отказаних аранжмана за 2020, те да је ово прва година у којој није видела профита од планираних одмора у Италији.

-У децембру 2019. имала сам више од 100 договорених аранжмана између марта и септембра ове године. Рефундирала сам око 50 одсто гостију у потпуности, остале одложила за 2021, можда чак 2023. и 2024. – каже она.

-Изгубили смо 100 одсто аранжмана у 2020. за свега неколико дана. Током лета било је извесног притока европских путника, али недавни пораст броја заражених могао би довести до другог карантина, па су предстојећи месеци под знаком питања – рекла је за ЦНН сувласница те компаније Елеонора Болдвин.

Оперативни директор луксузног ланца хотела “Роко Форте” Маурицио Закани каже да је Рим био празан током јула и августа а да је попуњеност гостију у чувеном “Хотелу де Руси” била 15 одсто, у поређењу са 87% од истог периода прошле године.

Отварање њиховог новог хотела “Вила Иђиа” у Палерму, пројекар рестаурације вредан више милиона евра, померено је за мај следеће године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Фед

15.09.2020 07:23

Код нас је све ок ми смо отпорни на све неприлке кад нас спопадне проблем каземо Само нека не пуца и идемо даље

ОДГОВОРИТЕ