Italija strahuje od katastrofalnog udarca po ekonomiju

Nakratko je delovalo da će leto u Italiji pružiti nadu za povratak u normalan život dok se svet bori sa drugim talasom korona virusa. Italija je nakon prvog talasa uspela da se izbori sa Kovidom i poželi turistima dobrodošlicu, ali kako leto prolazi tako prolaze i nade za oporavak ovogodišnje turističke sezone u zemlji, piše CNN.

Svijet 15.09.2020 | 07:34
Italija strahuje od katastrofalnog udarca po ekonomiju

Zima dolazi, a sa njom se očekuje i katastrofalni udarac po ekonomiju. Italijanska vlada je, poput mnogih drugih u svetu, pružala pomoć ugroženim firmama i pojedincima, ali kako su brojne putničke restrikcije i dalje na snazi izgubljeni prihodi od turizma dube rupu u budžetu koja se sada mora nekako popuniti.

-Trebaju nam turisti da funkcionišemo. Naši vodiči, vozači i radnici od Pijemonta do Sicilije sada traže druge poslove i izvore prihoda – kaže Kasandra Santoro, izvršna direktorka i osnivač turističke organizacije “Travel Italijan Stajl”.

Svi koji su bili u Italiji u avgustu mogli su da pomisle da je situacija ista kao pre pandemije, izuzev maski i mera društvene distance. Mnogi lokalni stanovnici takođe su uživali u zasluženom odmoru. Ali, čak i sa 60 odsto Italijana na godišnjem - od kojih je većina odmor provela u svojoj zemlji – i prilivom nekih severnoevropskih posetilaca, prognoze nisu dobre.

-Projektovani gubitak od stranih turista u Italiji za ovu godinu je 24,6 milijarde evra, čak je i prihod od domaćih opao za 43,6 milijardi – kaže Đorđo Palmuči, predsednik nacionalnog turističkog odbora ENIT.

-Očekuje se da će svi italijanski gradovi biti značajno pogođeni, posebno oni koji više zavise od međunarodnih posetilaca kao što su Venecija, Firenca i Rim – ukazuje on.

Kao da nije dovoljno problema, tu je i ponovni rast broja zaraženih korona virusom, a krivica za to pala je na mlade Italijane koji su išli u Hrvatsku, Grčku i Maltu ili se provodili u domaćim noćnim klubovima. Dnevni broj novoobolelih je manji nego u Francuskoj ili Španiji, ali Italijani su nervozni kako se bliži zima.

Strah od drugog talasa bacio je u zapećak ranije projekcije o oživljavanju turizma u septembru i oktobru, dok Italijani i strani turisti otkazuju svoje planove.

Vlasnici firmi smatraju da su vladine priče o letu u Italiji koje će povratiti turizam bile samo prazna retorika. Slike krcatih italijanskih plaža oko popularnog praznika Feragosta 15. avgusta bile su, kako kažu, samo dimna zavesa za industriju koja je na ivici kolapsa.

Italijanska Biznis konfederacija izvestila je da se 70 odsto hotela u gradovima poput Rima i Firence, kao i 20 odsto u priobalskim područjima, nikad nisu otvorili nakon karantina. Italijanski Institut statistike predviđa da 60 odsto biznisa u industriji preti neposredni kolaps. Posebno se oseća nedostatak američkih posetilaca, koji čine jedan od najvećih prihoda od turizma u Italiji.

Santoro navodi da je njena kompanija od septembra zabeležila 100 odsto otkazanih aranžmana za 2020, te da je ovo prva godina u kojoj nije videla profita od planiranih odmora u Italiji.

-U decembru 2019. imala sam više od 100 dogovorenih aranžmana između marta i septembra ove godine. Refundirala sam oko 50 odsto gostiju u potpunosti, ostale odložila za 2021, možda čak 2023. i 2024. – kaže ona.

-Izgubili smo 100 odsto aranžmana u 2020. za svega nekoliko dana. Tokom leta bilo je izvesnog pritoka evropskih putnika, ali nedavni porast broja zaraženih mogao bi dovesti do drugog karantina, pa su predstojeći meseci pod znakom pitanja – rekla je za CNN suvlasnica te kompanije Eleonora Boldvin.

Operativni direktor luksuznog lanca hotela “Roko Forte” Mauricio Zakani kaže da je Rim bio prazan tokom jula i avgusta a da je popunjenost gostiju u čuvenom “Hotelu de Rusi” bila 15 odsto, u poređenju sa 87% od istog perioda prošle godine.

Otvaranje njihovog novog hotela “Vila Iđia” u Palermu, projekar restauracije vredan više miliona evra, pomereno je za maj sledeće godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Fed

15.09.2020 07:23

Kod nas je sve ok mi smo otporni na sve neprilke kad nas spopadne problem kazemo Samo neka ne puca i idemo dalje

ODGOVORITE