У Јапану поставили прве поклопце шахтова са ЛЕД екраном! (ВИДЕО)

Градске власти јапанског града Токорозава, који се налази северно од Токија, недавно су представиле својим становицима 28 високотехнолошких поклопаца шахтова са ЛЕД екранима инспирисаним популарним аниме ликовима...

Занимљивости 14.09.2020 | 16:21
У Јапану поставили прве поклопце шахтова са ЛЕД екраном! (ВИДЕО)

У генијалном покушају да се побољша слика локалног канализационог система и такође да се спречи ноц́ни криминал на главном булевару Токорозава, градско одељење за водовод и канализацију недавно је поставило укупно 28 нових поклопаца шахтова.



.Ови високотехнолошки шахтови осветљени су ЛЕД лампама на соларни погон и са дизајни инспирисани аниме ликовима! Нови поклопци шахтова постављени су 1. августа 2020. године и први су шахтови у Јапану који имају ЛЕД осветљење.

Иначе уметнички шахтови вец́ су били важан део јапанске културе. Овај јединствени облик уметности може се пратити од 1980-их, па до данашњих дана када су јапански градови почели да израђују прилагођене шахтове са дизајном инспирисаним културним идентитетом региона (митологија, историја, култура итд.).


Током година уметност покривања шахтова еволуирала је тако да укључује модерне културне елементе попут аниме ликова и локалних маскота. и других ствари Сада је град Токорозава смислио начин да угради технологију и у поклопце шахтова.

Сваки поклопац ЛЕД шахта налази се поред сопственог соларног панела, те су повезана  каблоом под земљом. ЛЕД дисплеји се аутоматски укључују у 17 часова и остају упаљени до 2 часа ујутру када се гасе.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар