U Japanu postavili prve poklopce šahtova sa LED ekranom! (VIDEO)

Gradske vlasti japanskog grada Tokorozava, koji se nalazi severno od Tokija, nedavno su predstavile svojim stanovicima 28 visokotehnoloških poklopaca šahtova sa LED ekranima inspirisanim popularnim anime likovima...

Zanimljivosti 14.09.2020 | 16:21
U Japanu postavili prve poklopce šahtova sa LED ekranom! (VIDEO)

U genijalnom pokušaju da se poboljša slika lokalnog kanalizacionog sistema i takođe da se spreči noćni kriminal na glavnom bulevaru Tokorozava, gradsko odeljenje za vodovod i kanalizaciju nedavno je postavilo ukupno 28 novih poklopaca šahtova.



.Ovi visokotehnološki šahtovi osvetljeni su LED lampama na solarni pogon i sa dizajni inspirisani anime likovima! Novi poklopci šahtova postavljeni su 1. avgusta 2020. godine i prvi su šahtovi u Japanu koji imaju LED osvetljenje.

Inače umetnički šahtovi već su bili važan deo japanske kulture. Ovaj jedinstveni oblik umetnosti može se pratiti od 1980-ih, pa do današnjih dana kada su japanski gradovi počeli da izrađuju prilagođene šahtove sa dizajnom inspirisanim kulturnim identitetom regiona (mitologija, istorija, kultura itd.).


Tokom godina umetnost pokrivanja šahtova evoluirala je tako da uključuje moderne kulturne elemente poput anime likova i lokalnih maskota. i drugih stvari Sada je grad Tokorozava smislio način da ugradi tehnologiju i u poklopce šahtova.

Svaki poklopac LED šahta nalazi se pored sopstvenog solarnog panela, te su povezana  kabloom pod zemljom. LED displeji se automatski uključuju u 17 časova i ostaju upaljeni do 2 časa ujutru kada se gase.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar