Пословни тал са Бобаром га коштао фирме, а банку милионе марака

– Због сумњивих послова и трансакција власника предузећа “Кришка” из Бијељине Горана Василића и покојног Гаврила Бобара, власника компаније “Бобар”, “Бобар банка” је бесповратно изгубила милионе марака, а десетине радника завршило на улици.

Република Српска 14.09.2020 | 15:11
Пословни тал са Бобаром га коштао фирме, а банку милионе марака

 Окружни привредни суд у Бијељини је због недостатка стечајне масе за само неколико мјесеци окончао стечај у “Кришци” која је некада запошљавала 70 радника и остваривала приходе од скоро 20 милиона КМ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

У стечају који је отворен крајем јануара повјериоци су пријавили потраживања од око 12 милиона марака, али се није имало шта уновчити како би се макар дјелимично подмирили.

У Рјешењу суда које је у посједу ЦАПИТАЛ-а се наводи како је “Кришка” пословала успјешно све до момента када кредит који је подигло није могло враћати. Дошло је до блокаде рачуна, а повјериоци су се тада намирили преко имовине, продајом пословног простора познатијег као “Градска пивница” и објекта у Јањи у којем је био маркет овог предузећ

Све што је остало прије стечајног поступка је био стари камион који је продат на отпаду као старо жељезо.

Стечајни управник је казао да не постоји могућност за оживљавање предузећа и наставак позитивног економског пословања, нити је рационално размишљати о плану реорганизације или реструктуирања, чијом би реализацијом повјериоци дошли у повољнији положај у погледу намирења својих потраживања.

“Предложио је да суд закључи стечајни поступак због недостатка стечајне масе, иако су повјериоци остали у цијелости неизмирени са својим признатим потраживањима, сматрајући да је уплата било каквог предујма за покриће даљих трошкова стечајног поступка била нерационална и неекономична, обзиром на чињеницу да стечајни дужник дуги низ година не обавља никакву дјелатност, нити има било какве имовине”, наводи се у рјешењу суда.

Подсјећамо, Василић је 2014. године подигао кредит од три милиона марака у “Бобар банци”, али како је касније тврдио не за своје потребе или за потребе “Кришке”, већ за Гаврила Бобара и његових предузећа.

По њиховом договору истог дана када је кредит подигнут, предузеће „Кришка” је уговором о позајмици већи дио новца дало „Бобар Аутосемберији” и „Бобар групи”. Тај потез повјерења га је касније коштао свега што је имао.

Наиме, спорни уговор о кредиту био је обезбијеђен мјеницама и хипотеком, а у међувремену је Бобар банка отишла у ликвидацију покренула извршење по мјеници против предузећа „Кришка“ и добила тај спор. Дјелимично су се наплатили продајом имовине.

Василић је касније поднио тужбу против „Бобар Аутосемберије” и “Бобар групе” којом је покушао да поништи уговоре о кредиту и позајмици, али му то није пошло за руком.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Деба

14.09.2020 13:40

Како досло тако отисло, довољно је само знати по цему име фирме Криска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН1840

14.09.2020 15:44

Браво ко зна ста знаци све му је јасно.

Name

Да али

14.09.2020 13:54

Да није ту кумово и који политицар. Народ им треба вјеровати тако га барем убједјују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оци у оци

14.09.2020 19:28

Гдје то мозе без клептомана кумова....

Name

Салаута

14.09.2020 20:13

Са киме се Додик рукује и потапса га по рамену тај мора пропасти, Бобар, Криска, Марко Дринска ружа, Слобомир итд

Name

Алан Форд

14.09.2020 14:18

Све је то договорено и испланирано да испадне овако како је и испало. Ово је ништа друго него пљачка на фини законски начин. Лоповска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацак

14.09.2020 14:50

Отисло по набавној.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

14.09.2020 15:57

А цији је угоститељски објекат,кафиц у бијељинском парку?Зар није Крискин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

14.09.2020 18:06

Па човјек способан и Ста онда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

15.09.2020 20:01

Лопови,на кога је превео куцу,од цега зиви,у затвор па нек враца дугове.банке једва цекају такве будале да осисају. Дал се мозе продат имовина у иностранству да се намире дугови дрзави.дај да узмемо сви кредите кад се неморају врацати

ОДГОВОРИТЕ