Poslovni tal sa Bobarom ga koštao firme, a banku milione maraka

– Zbog sumnjivih poslova i transakcija vlasnika preduzeća “Kriška” iz Bijeljine Gorana Vasilića i pokojnog Gavrila Bobara, vlasnika kompanije “Bobar”, “Bobar banka” je bespovratno izgubila milione maraka, a desetine radnika završilo na ulici.

Republika Srpska 14.09.2020 | 15:11
Poslovni tal sa Bobarom ga koštao firme, a banku milione maraka

 Okružni privredni sud u Bijeljini je zbog nedostatka stečajne mase za samo nekoliko mjeseci okončao stečaj u “Krišci” koja je nekada zapošljavala 70 radnika i ostvarivala prihode od skoro 20 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

U stečaju koji je otvoren krajem januara povjerioci su prijavili potraživanja od oko 12 miliona maraka, ali se nije imalo šta unovčiti kako bi se makar djelimično podmirili.

U Rješenju suda koje je u posjedu CAPITAL-a se navodi kako je “Kriška” poslovala uspješno sve do momenta kada kredit koji je podiglo nije moglo vraćati. Došlo je do blokade računa, a povjerioci su se tada namirili preko imovine, prodajom poslovnog prostora poznatijeg kao “Gradska pivnica” i objekta u Janji u kojem je bio market ovog preduzeć

Sve što je ostalo prije stečajnog postupka je bio stari kamion koji je prodat na otpadu kao staro željezo.

Stečajni upravnik je kazao da ne postoji mogućnost za oživljavanje preduzeća i nastavak pozitivnog ekonomskog poslovanja, niti je racionalno razmišljati o planu reorganizacije ili restruktuiranja, čijom bi realizacijom povjerioci došli u povoljniji položaj u pogledu namirenja svojih potraživanja.

“Predložio je da sud zaključi stečajni postupak zbog nedostatka stečajne mase, iako su povjerioci ostali u cijelosti neizmireni sa svojim priznatim potraživanjima, smatrajući da je uplata bilo kakvog predujma za pokriće daljih troškova stečajnog postupka bila neracionalna i neekonomična, obzirom na činjenicu da stečajni dužnik dugi niz godina ne obavlja nikakvu djelatnost, niti ima bilo kakve imovine”, navodi se u rješenju suda.

Podsjećamo, Vasilić je 2014. godine podigao kredit od tri miliona maraka u “Bobar banci”, ali kako je kasnije tvrdio ne za svoje potrebe ili za potrebe “Kriške”, već za Gavrila Bobara i njegovih preduzeća.

Po njihovom dogovoru istog dana kada je kredit podignut, preduzeće „Kriška” je ugovorom o pozajmici veći dio novca dalo „Bobar Autosemberiji” i „Bobar grupi”. Taj potez povjerenja ga je kasnije koštao svega što je imao.

Naime, sporni ugovor o kreditu bio je obezbijeđen mjenicama i hipotekom, a u međuvremenu je Bobar banka otišla u likvidaciju pokrenula izvršenje po mjenici protiv preduzeća „Kriška“ i dobila taj spor. Djelimično su se naplatili prodajom imovine.

Vasilić je kasnije podnio tužbu protiv „Bobar Autosemberije” i “Bobar grupe” kojom je pokušao da poništi ugovore o kreditu i pozajmici, ali mu to nije pošlo za rukom.

(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Deba

14.09.2020 15:40

Kako doslo tako otislo, dovoljno je samo znati po cemu ime firme Kriska!

ODGOVORITE
Name

BN1840

14.09.2020 17:44

Bravo ko zna sta znaci sve mu je jasno.

Name

Da ali

14.09.2020 15:54

Da nije tu kumovo i koji politicar. Narod im treba vjerovati tako ga barem ubjedjuju

ODGOVORITE
Name

Oci u oci

14.09.2020 21:28

Gdje to moze bez kleptomana kumova....

Name

Salauta

14.09.2020 22:13

Sa kime se Dodik rukuje i potapsa ga po ramenu taj mora propasti, Bobar, Kriska, Marko Drinska ruža, Slobomir itd

Name

Alan Ford

14.09.2020 16:18

Sve je to dogovoreno i isplanirano da ispadne ovako kako je i ispalo. Ovo je ništa drugo nego pljačka na fini zakonski način. Lopovska posla.

ODGOVORITE
Name

Macak

14.09.2020 16:50

Otislo po nabavnoj.

ODGOVORITE
Name

Pitam

14.09.2020 17:57

A ciji je ugostiteljski objekat,kafic u bijeljinskom parku?Zar nije Kriskin?

ODGOVORITE
Name

Zika

14.09.2020 20:06

Pa čovjek sposoban i Sta onda

ODGOVORITE
Name

Prika

15.09.2020 22:01

Lopovi,na koga je preveo kucu,od cega zivi,u zatvor pa nek vraca dugove.banke jedva cekaju takve budale da osisaju. Dal se moze prodat imovina u inostranstvu da se namire dugovi drzavi.daj da uzmemo svi kredite kad se nemoraju vracati

ODGOVORITE