Ванредно стање одлаже формирање власти у Црној Гори

У случају увођења ванредног стања у Црној Гори због раста броја инфицираних корона вирусом и готово драматичне епидемиолошке ситуације, формирање нове владе било би одложено за бар 90 дана, пишу подгоричке Вијести.

Регион 14.09.2020 | 12:59
Ванредно стање одлаже формирање власти у Црној Гори

Наводе да им из Кабинета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића нису одговорили да ли се разматра таква опција, с обзиром на то да се према подацима Института за јавно здравље од 2. септембра у тој земљи свакодневно региструје више од стотину новозаражених.

Саговорници Вијести ипак вјерују да неће бити уведено ванредно стање које би послужило за евентуални спас или одлагање политицког краја досадашње власти ДПС, што би, како сматрају, произвело озбиљне друштвене посљедице, а представљало би и својеврсни "државни удар и међународни скандал".

Упозоравају и да би у случају погоршања епидемиолошке ситуације, то морали да ураде органи који имају пуни легитимитет.

Државна изборна комисија саопштила је јутрос коначне резултате парламентарних избора одржаних 30. августа, према којима је Ðукановићев ДПС и даље појединачно најутицајнија политичка опција, али не може да формира владу.

Парламентарну већину, 41 мандат, имају до јуче три опозиционе коалиције- За будућност Црне Горе Здравка Кривокапића, Мир је наша нација Алексе Бечића и Црно на бијело Дритана Абазовића.

Према Уставу Црне Горе, ванредно стање проглашава Скупштина већином гласова свих посланика, а на приједлог Савјета за одбрану и безбједност.

Ако Скупштина није у могуцности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Савјет за одбрану и безбједност и подноси је на потврду Скупштини, чим она буде у могућности да се састане.

Савјетом руководи предсједник државе Мило Ђукановић, а чланови су премијер Душко Марковић и предсједник Скупштине Иван Брајовић.

"Ако мандат Скупштине истиче за вријеме ратног или ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање", пише у Уставу.

У Уставу не пише да се не може формирати нова Скупштина током ванредног стања, већ само да се не може распуштати, јер сви прописи које влада донесе у ванредном стању, морају се поднијети Скупштини на одобрење чим буде у могућности да се састане.

У случају проглашења ванредног стања у Црној Гори, не само да се не би променили министри у влади у року до 90 дана, већ би на својим позицијима остали и директори Управе полиције и Агенције за националну безбједност, јер нове предлаже влада, пишу Вијести.

Правник Сергеј Секуловић за подгорички медиј каже да је уводење ванредног стања правно-теоријски могуће, али да би то могло произвести озбиљне друштвене посљедице.

"Ако би се уграбио моменат до конституисања новог сазива Скупштине, ушли бисмо у ризичну зону која би могла да произведе озбиљне друштвене посљедице. Могло би се рећи да би се радило о својеврсном државном удару", казао је Секуловић.

Истакао је да не треба искључити и увођење ванредног стања ако епидемиолошка ситуација настави да се погоршава, наводећи да то морају урадити органи који имају пуни легитимитет.

Кандидат за посланицу коалиције Мир је наша нација Тамара Вујовић каже да здравље градана Црне Горе представља апсолутни приоритет и да нико не може оспоравати мјере за заштиту здравља грађана.

Истиче, међутим, да би, како каже "било ван памети" ако би неко и помислио да општу невољу, каква је пандемија, злоупотријеби за свој политички или који год интерес.

"Медутим, сасвим је оправдана запитаност гдје нас све може стићи рука профитера на свим нашим невољама", рекла је и додала да би одлагање политичког краја режима, било "класични државни удар" и скандал медународних размјера.

Она, каже, не вјерује да би се одлазећа власт на тако нешто усудила.

Кандидат за посланицу коалиције За будућност Црне Горе Бранка Бошњак (ДФ) оцијенила је да поред сложене епидемиолошке ситуације, у периоду транзиције власти, додатно забрињава инфериоран однос надлежних, који више не воде никакву бригу о здрављу грађана, већ су након пораза на изборима, показали висок степен неодговорности и занемаривања својих надлежности, што сматра, подлијеже кривичној одговорности.

"Сигурна сам да одлазећа власт то ради циљано, како би земљу оставила у што горем стању новој власти и здравствено и социјално и економски. Да ли је то пут ка увођењу ванредног стања - видјећемо, али у сваком случају ванредно стање проглашава Скупштина, а ми ових дана очекујемо конституисање новог сазива с новом већином", рекла је Бошњак.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сјецања

14.09.2020 13:13

БАЛКАНСКИ ЦИРКУС.ПА И КОД НАС У ВРИЈЕМЕ КОРОНЕ ВЛАСТ ЈЕ ДОНОСИЛА МЈЕРЕ БЕЗ ИКАКВЕ ОДЛYКЕ НАРОДНЕ СКУОСТИНЕ,А И У СРБИЈИ.КАД ЈЕ ОПОЗИЦИЈА СКРЕТАКА ПАЗЊУ ДА ЈЕ ТО СВОЈЕВРСАН ДРЗАВНИ УДАР,НИКО СЕ НИЈЕ ОБАЗИРАО,А КАД СЕ РАДИ О ЦРНОЈ ГОРИ ОНДА ВАЗЕ ДРУГИ РЕЗИМИ.СВИ СУ КРИВИ АКО ДОДЈЕ ДО ПОГОРСАЊА СИТУАЦИЈЕ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

14.09.2020 13:22

Миле недај нас србији спаси нас узми колико оцес ми имамо колико нам треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јл

14.09.2020 14:34

Змају, не бој се ти Србије,неце вас Србија то је готово,братски разлаз и то је то,,,него бој се ти тих сто су вам то утувили у главу,измислили вам непријатеља а себи згрнули милионе.

Name

Мрква

14.09.2020 22:00

Мило на власти јос мин 3 мјесеца ?? Додикова скола

ОДГОВОРИТЕ