Vanredno stanje odlaže formiranje vlasti u Crnoj Gori

U slučaju uvođenja vanrednog stanja u Crnoj Gori zbog rasta broja inficiranih korona virusom i gotovo dramatične epidemiološke situacije, formiranje nove vlade bilo bi odloženo za bar 90 dana, pišu podgoričke Vijesti.

Region 14.09.2020 | 12:59
Vanredno stanje odlaže formiranje vlasti u Crnoj Gori

Navode da im iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nisu odgovorili da li se razmatra takva opcija, s obzirom na to da se prema podacima Instituta za javno zdravlje od 2. septembra u toj zemlji svakodnevno registruje više od stotinu novozaraženih.

Sagovornici Vijesti ipak vjeruju da neće biti uvedeno vanredno stanje koje bi poslužilo za eventualni spas ili odlaganje politickog kraja dosadašnje vlasti DPS, što bi, kako smatraju, proizvelo ozbiljne društvene posljedice, a predstavljalo bi i svojevrsni "državni udar i međunarodni skandal".

Upozoravaju i da bi u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, to morali da urade organi koji imaju puni legitimitet.

Državna izborna komisija saopštila je jutros konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta, prema kojima je Ðukanovićev DPS i dalje pojedinačno najuticajnija politička opcija, ali ne može da formira vladu.

Parlamentarnu većinu, 41 mandat, imaju do juče tri opozicione koalicije- Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića, Mir je naša nacija Alekse Bečića i Crno na bijelo Dritana Abazovića.

Prema Ustavu Crne Gore, vanredno stanje proglašava Skupština većinom glasova svih poslanika, a na prijedlog Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Ako Skupština nije u mogucnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Savjet za odbranu i bezbjednost i podnosi je na potvrdu Skupštini, čim ona bude u mogućnosti da se sastane.

Savjetom rukovodi predsjednik države Milo Đukanović, a članovi su premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

"Ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje", piše u Ustavu.

U Ustavu ne piše da se ne može formirati nova Skupština tokom vanrednog stanja, već samo da se ne može raspuštati, jer svi propisi koje vlada donese u vanrednom stanju, moraju se podnijeti Skupštini na odobrenje čim bude u mogućnosti da se sastane.

U slučaju proglašenja vanrednog stanja u Crnoj Gori, ne samo da se ne bi promenili ministri u vladi u roku do 90 dana, već bi na svojim pozicijima ostali i direktori Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, jer nove predlaže vlada, pišu Vijesti.

Pravnik Sergej Sekulović za podgorički medij kaže da je uvodenje vanrednog stanja pravno-teorijski moguće, ali da bi to moglo proizvesti ozbiljne društvene posljedice.

"Ako bi se ugrabio momenat do konstituisanja novog saziva Skupštine, ušli bismo u rizičnu zonu koja bi mogla da proizvede ozbiljne društvene posljedice. Moglo bi se reći da bi se radilo o svojevrsnom državnom udaru", kazao je Sekulović.

Istakao je da ne treba isključiti i uvođenje vanrednog stanja ako epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava, navodeći da to moraju uraditi organi koji imaju puni legitimitet.

Kandidat za poslanicu koalicije Mir je naša nacija Tamara Vujović kaže da zdravlje gradana Crne Gore predstavlja apsolutni prioritet i da niko ne može osporavati mjere za zaštitu zdravlja građana.

Ističe, međutim, da bi, kako kaže "bilo van pameti" ako bi neko i pomislio da opštu nevolju, kakva je pandemija, zloupotrijebi za svoj politički ili koji god interes.

"Medutim, sasvim je opravdana zapitanost gdje nas sve može stići ruka profitera na svim našim nevoljama", rekla je i dodala da bi odlaganje političkog kraja režima, bilo "klasični državni udar" i skandal medunarodnih razmjera.

Ona, kaže, ne vjeruje da bi se odlazeća vlast na tako nešto usudila.

Kandidat za poslanicu koalicije Za budućnost Crne Gore Branka Bošnjak (DF) ocijenila je da pored složene epidemiološke situacije, u periodu tranzicije vlasti, dodatno zabrinjava inferioran odnos nadležnih, koji više ne vode nikakvu brigu o zdravlju građana, već su nakon poraza na izborima, pokazali visok stepen neodgovornosti i zanemarivanja svojih nadležnosti, što smatra, podliježe krivičnoj odgovornosti.

"Sigurna sam da odlazeća vlast to radi ciljano, kako bi zemlju ostavila u što gorem stanju novoj vlasti i zdravstveno i socijalno i ekonomski. Da li je to put ka uvođenju vanrednog stanja - vidjećemo, ali u svakom slučaju vanredno stanje proglašava Skupština, a mi ovih dana očekujemo konstituisanje novog saziva s novom većinom", rekla je Bošnjak.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sjecanja

14.09.2020 13:13

BALKANSKI CIRKUS.PA I KOD NAS U VRIJEME KORONE VLAST JE DONOSILA MJERE BEZ IKAKVE ODLYKE NARODNE SKUOSTINE,A I U SRBIJI.KAD JE OPOZICIJA SKRETAKA PAZNJU DA JE TO SVOJEVRSAN DRZAVNI UDAR,NIKO SE NIJE OBAZIRAO,A KAD SE RADI O CRNOJ GORI ONDA VAZE DRUGI REZIMI.SVI SU KRIVI AKO DODJE DO POGORSANJA SITUACIJE,

ODGOVORITE
Name

Zmaj

14.09.2020 13:22

Mile nedaj nas srbiji spasi nas uzmi koliko oces mi imamo koliko nam treba.

ODGOVORITE
Name

Jl

14.09.2020 14:34

Zmaju, ne boj se ti Srbije,nece vas Srbija to je gotovo,bratski razlaz i to je to,,,nego boj se ti tih sto su vam to utuvili u glavu,izmislili vam neprijatelja a sebi zgrnuli milione.

Name

Mrkva

14.09.2020 22:00

Milo na vlasti jos min 3 mjeseca ?? Dodikova skola

ODGOVORITE