Отишао воз, зарасла пруга, а душе града испраћене на пут

Стару пругу која је повезивала Угљевик са Бијељином и даље до  Шида  у бијели свијет, најљепше је описао Тихомир Несторовић, књижевник и новинар, и на тај начин, сачувао је од заборава.

Република Српска 14.09.2020 | 10:56
Отишао воз, зарасла пруга, а душе града испраћене на пут

Историју пруге и воза у Семберији, данас само ријетки памте…. Један од њих... новинар, и књижевник Тихомир Несторовић је цијели свој радни вијек настојао да ту чувену пругу сачува од заборава…. Несторовић је годинама корачао напријед, ишао у сусрет модерном начину живљења, али се увјек, са кораком уназад, враћао у прошлост и оживљао слике минулих дана, свога дјетињства, једне младости, једног другог времена које је имало  сопствени колосијек….

“За ту пругу и за те возове, заиста се може рећи, не да је то била жила куцавица, да је било срце и душа, она је била пупчана врпца за цијелу  Семберију и Мајевицу. Да није било пруге, овај крај би био крај свијета, забачена, прашњава, каљава варошица, а управо, захваљујући возовима, ишло се у бијели свијет И одавде се кретало у бијели свијет, И овдје је долазио бијели свијет”, прича Тихомир Несторовић.

У хроничарским аналима остало је записано да је 1918.године завршена жељезничка пруга која је повезивала Бијељину са Угљевиком и Мезграјом са једне стране, И са Босанском Рачом И цијелим свијетом, са друге стране.

Разлог успостављања жељезничког саобраћаја првобитно је био превоз угљевичког угља, међутим, убрзо је жељезница постала и путничка…. и управо у тим путничким вагонима одвијао се живот…. Између станица, перона, на шинама, вагони су се  тетурали, клецали, стењали И пиштали…. и све се  то мијешало са радничким знојем и ђачким смијехом, што је и сам Несторовић доживио…

 “ У Шиду на полазишту, и долазишту за наше људе одавде, била је кафаница “Чубура”, а у Бијељини на перону чекала је путнике “Последња прича”, значајна за све нас. Иначе, ова пруга била је највише од економског значаја, на хиљаде и хиљаде тона угља превезено је, преко Саве, старим вагонима, а одатле је долазила техника”, присјећа се Несторовић и додаје, да је он заиста може назвати “Пругом младости, друговања”, јер су сви ђаци од Шида до Дворова путовали возом...

На раскрсници пруга, у Бијељини, својевремено су  биле отворене двије станице, стара И нова… Стара је била смијештена поред жељезничког моста, у близини данашње зграде полиције, док је нова станица била смијештена на другом крају града, одакле  су се низале станице: Дворови, Трњаци, Ружин Хан, Балатун, па Босанска Рача. Од Бијељине до Шида, преко Раче, возио је шинобус са два вагона, жељезним мостом преко Саве. И та пруга, каква год да је била, представљала је излаз у свијет….

 “Круна свега тога И нешто најзначајније на овој прузи, дугој око 45 километара,  јесте Мост на Рачи, мост краљице Марије Карађорђевић,  изграђен 1932.године, а који се сад у пензији, међутим, ја И данас осјећам тутњаву воза, јер сам одрастао у близини моста И пруге, чувајући говеда”, подсјећа се Тихомир Несторовић.

Отишао воз, зарасла пруга, а добар дио душе града испраћен је на  пут без повратка….Само сенке прошлог времена још увјек пркосно живе, захваљујући књижевним дјелима Тихомира Несторовића.

 “У  свој мојој прози  је ова пруга И возови, нема романа, а да нема приче о жељезници”, каже Несторовић И истиче да је пруга постала дио историје овог краја.

За многе, само лијепо сјећање на нека давна времена, а за Несторовића, воз и пруга нису само били инспирација за писана дјела, већ  и за  давно рођену жељу -  да буде отправник тих истих возова…

“Умрла је и та шидска станица, она је сад на крају државе, зарастао је и тај пети бијељински колосијек, са кога се из Шида полазило у Бијељину, али ја још увјек чујем клопарање возова,  писак парњаче и сирену шинобуса и сјећам се свега тога и томе не могу одолити”…, закључује Несторовић.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Носталгија

14.09.2020 09:33

Људи су И 1918 туговали за животом проје невоље коју је изазвао Принцип Гаврило! Ми тугујемо за Титовим временом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.09.2020 10:04

Ти моздас залис са Титом друге не прицај за себе...

Name

ЖИКА Ж

14.09.2020 11:09

Ми се возимо хеликоптерима и авионима, мани возове још Јапанци мало држе до тог превоза и Србија а остали свијет давно напустио.

Name

РЕ Носталгија

14.09.2020 13:35

Као потомак народа који са одушевљењем дочекивао сваког окупатора на крају му дизао споменике на чијој страни се борио, не чуди твој коментар да за почетак 1.свјетског рата оптужиш првог вјесника слободе и хероја српског народа ГАВРИЛА ПРИНЦИПА.

Name

@РЕ РЕ Носталгија

14.09.2020 14:40

А ви хероји стално дизали устанке против Аустроугара не зна им се ни број.Митови и легенде о Србима и јунаству.Није Крлеза био луд кад је изјавио за српско јунаство.

Name

За Ре

14.09.2020 17:18

Ти ниси нигдје присто. Асоцијалан си.

Name

РЕ Свима

15.09.2020 01:03

Да, Срби су хероји и најзаслужнији су за пораз аустроугарског окупатора на овим просторима. Док су се Срби борили за ослобођење ових простора, ваши су се борили у Италији на страни аустроугара..

Name

Дијагноза

14.09.2020 10:08

Ја сам тим возом ишао у Сухо поље на излет. То су била срећна времена. Сада праве Аутобуску станицу и декларишу је својом заоставштином за будућност. Јесте то њихова заоставштина за будућност Мићине и Јоцине дјеце јер ће "скинути" 50% у свој џеп.

ОДГОВОРИТЕ