Спасиоци са псима траже преживјеле у пожарима

Спасилачке екипе, уз помоћ дресираних паса, обилазе угрожена подручја три америчке државе које су претрпјеле најтеже посљедице пожара који у тим подручјима бјесне данима.

Свијет 13.09.2020 | 20:53
Спасиоци са псима траже преживјеле у пожарима

Како наводи Глас Америке, они су ангажовани у потрази за преживјелима и проналажењу тијела могућих жртава.

Широм западног дијела Сједињених Држава уништене су хиљаде домова и десетине мањих градова у пожарима који је до сада живот изгубило најмање 26 особа.

Најмање шест особа страдало је у Орегону, подаци су које је објавила локална Интернет страница покренута за информисања грађана усљед непогода које су узроковале ватрене стихије.

Гувернерка Кејт Браун изјавила је да се десетине грађана воде као нестале широм три округа.

Пожари који су се проширили у периоду током обиљежавања Дана рада, букте у Калифорнији, Орегону и Вашингтону, а због пепела је знатно погоршан и квалитет ваздуха.

Тренутно је ситуација повољнија за ангажман ватрогасних екипа, пошто је након четири дана високих температура и јаког вјетра, током викенда температура почела да опада и вјетар да се смирује.

Нешто влажнији временски услови и ваздух који струји ка унутрашњости Тихог океана стварају услове за бољи учинак служби ангажованих у гашењу пожара.

Бијела кућа је саопштила да ће предсједник Трамп сутра обићи калифорнијске званичнике.

Претходно је поручио да гувернери држава западног дијела САД сносе дио одговорности због криза које изазивају пожари посљедњих година усљед, како је указао, неадекватног одржавања шума.

Џо Бајден, противкандидат предсједнику Трампу на предстојећим новембарским изборима, узрок пожара који су погодили западни дио САД повезао је са климатским промјенама.

Иначе, Сједињене Државе су новембра 2019. године почеле повлачење из Споразума о климатским промјенама, потписаном у Паризу, ција је сврха спречавање појаве глобалног загревања, као и развој нових еколошких технологија у производњи и индустрији.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добој

14.09.2020 00:42

Бог их опомиње вец годинама, али они тјерају по своме...сваком су лонцу поклопац и потсрекац за рат.

ОДГОВОРИТЕ