Spasioci sa psima traže preživjele u požarima

Spasilačke ekipe, uz pomoć dresiranih pasa, obilaze ugrožena područja tri američke države koje su pretrpjele najteže posljedice požara koji u tim područjima bjesne danima.

Svijet 13.09.2020 | 20:53
Spasioci sa psima traže preživjele u požarima

Kako navodi Glas Amerike, oni su angažovani u potrazi za preživjelima i pronalaženju tijela mogućih žrtava.

Širom zapadnog dijela Sjedinjenih Država uništene su hiljade domova i desetine manjih gradova u požarima koji je do sada život izgubilo najmanje 26 osoba.

Najmanje šest osoba stradalo je u Oregonu, podaci su koje je objavila lokalna Internet stranica pokrenuta za informisanja građana usljed nepogoda koje su uzrokovale vatrene stihije.

Guvernerka Kejt Braun izjavila je da se desetine građana vode kao nestale širom tri okruga.

Požari koji su se proširili u periodu tokom obilježavanja Dana rada, bukte u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, a zbog pepela je znatno pogoršan i kvalitet vazduha.

Trenutno je situacija povoljnija za angažman vatrogasnih ekipa, pošto je nakon četiri dana visokih temperatura i jakog vjetra, tokom vikenda temperatura počela da opada i vjetar da se smiruje.

Nešto vlažniji vremenski uslovi i vazduh koji struji ka unutrašnjosti Tihog okeana stvaraju uslove za bolji učinak službi angažovanih u gašenju požara.

Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Tramp sutra obići kalifornijske zvaničnike.

Prethodno je poručio da guverneri država zapadnog dijela SAD snose dio odgovornosti zbog kriza koje izazivaju požari posljednjih godina usljed, kako je ukazao, neadekvatnog održavanja šuma.

Džo Bajden, protivkandidat predsjedniku Trampu na predstojećim novembarskim izborima, uzrok požara koji su pogodili zapadni dio SAD povezao je sa klimatskim promjenama.

Inače, Sjedinjene Države su novembra 2019. godine počele povlačenje iz Sporazuma o klimatskim promjenama, potpisanom u Parizu, cija je svrha sprečavanje pojave globalnog zagrevanja, kao i razvoj novih ekoloških tehnologija u proizvodnji i industriji.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Doboj

14.09.2020 00:42

Bog ih opominje vec godinama, ali oni tjeraju po svome...svakom su loncu poklopac i potsrekac za rat.

ODGOVORITE