Бијели медвједи стали на пут експедицији

Експедиција у којој учествују Северна флота, Руско географско друштво и национални парк „Руска Арктика“ открила је на архипелагу Нова Земља нов мореуз, саопштила је прес-служба флоте. У истраживању су им проблем правили и бели медведи.

Свијет 13.09.2020 | 13:24
Бијели медвједи стали на пут експедицији

„На архипелагу Нова Земља експедиција је обишла острва морским тегљачем МБ-12 и стигли су до коначне тачке маршруте – Белушја Губа. Откривена су острва која су некада била део полуострва Жерди и нов мореуз. Нови географски објекти су уцртани у карте, убележени у ГПС систем, измерени и фотографисани “, наводи се у саопштењу Северне флоте.

На рад експедиције су доста утицали природа и време.

„Последњих неколико дана је била густа магла, која је смањивала видљивост до неколико метара. Неколико искрцавања је било отказано и због великог броја белих медведа“, истиче се у саопштењу.

Пронађена је рибарска колиба из совјетског периода на рту Ломоносов. Око колибе су пронађени предмети за домац́инство, шкољке и кости животиња. Нова налазишта су откривена и на острву Пахтус: две колибе, магацин, сауна и четири гроба. На обали су пронађена два сидра, предмети за домац́инство и занатски предмети.

У периоду првих истраживања Нове Земље на обалама мореуза Маточкин, експедиција је пронашла напрсни крст и украсе из 18.века. Историјски предмети ц́е бити предати Музеју Арктика и Антарктика у Санкт Петербургу.

Заједничка експедиција Северне флоте и Руског географског друштва на арктичком архипелагу је почела 05. августа и трајац́е до октобра. Један део експедиције истражује острва Северног архипелага Нове Земље на морским тегљачима МБ-12, док се други део налази у подручју полуострва Тајмир на ледоломцу „Иља Муромец“.

Ово је вец́ трец́а заједничка експедиција. Она је посвец́ена прослави 75 година од победе у Другом светском рату и 175 година од оснивања Руског географског друштва, једног од најстаријих активних друштава на свету. Претходна експедиција је била 2019. године на Земљи Фрање Јосифа, а годину дана раније на Новој Земљи.

(Спутњик)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Славко

15.09.2020 10:14

Да им се појавио баја видли би тко је закон одма би побјегли.

ОДГОВОРИТЕ