Највеће суђење од процеса против Коза Ностре

Након година истраживања гомиле доказа и стотина осумњичених, храбри италијански тужилац Никола Гратери припрема се за историјску судску битку против моћног мафијашког клана Ндрангете.

Свијет 13.09.2020 | 12:13
Највеће суђење од процеса против Коза Ностре

Прелиминарна саслушања против чланова те криминалне организације почела су у петак у италијанској престоници, у случају какав није виђен од "Максипроцеса" против сицилијанске Козе Ностре средином осамдесетих година прошлог века.

Гратери, 62-годишњак који је протекле три деценије под полицијском заштитом, нада се да ће послати више од 450 осумњичених мафијаша у затвор због изнуђивања, прања новца, отмица, кријумчарења дроге и "вендете".

- То је рат - рекао је агенцији "Франс Прес" недуго пре првог саслушања у Риму у случају против једине италијанске мафијашке групе која је проширила краке на све континенте.

- Говоримо о насиљу, о смрти - додао је тужилац којем је седиште у јужном талијанском граду Катанзару, упоришту Ндрангете која му константно прети смрћу.

Описујући тај случај "историјским", Гратари верује да је то најважнија правна битка у Италији од процеса "Макси" који је завршио притварањем стотина чланова Козе Ностре. То је суђење било обележено насиљем. Године 1992. убијен су најпознатији истражни судац Ђовани Фалконе, његова супруга и тројица полицајаца која су га чувала, пише Телеграф.рс.

Кад се заврше формалности у Риму, те се доврши изградња утврђене суднице у Калабрији, процес ће се преселити у ту италијанску јужну регију. Очекује се долазак више од 600 правника и 200 странака.

Стотине Ндрангетиних криминалних шефова и "војника" ухваћени се у децембру у једној од највећих полицијских акција против неке криминалне организације у неколико година, пише Индеx. Операција се спроводила и у Немачкој, Бугарској и Швајцарској, а ухваћени су и бивши парламентарац и челник калабрешког удружења градоначелника, међу осталима.

Оптужнице укључују криминална дела од каматарења до убистава, често оснажена талијанским чланком 416-бис антимафијашког казненог закона.

Ндрангета се годинама сматрала сиромашнијим сродником познатијих мафијашких кланова попут Козе Ностре и напуљске Каморе, али их је временом надмашила и постала најмоћнија италијанска криминална организација, пише Телеграф.рс

Она контролише светске мреже кријумчарења кокаина, с базама у Њу Јорку, Колумбији и Бразилу, а инфилтрирала се и у грађевинску индустрију, европске фондове те чак и погребни сектор.

- Ндрангета изазива велик страх због жестине и окрутности. Али у исто време она је веома модерна и спремна да преплави европска тржишта тонама кокаина - упозорава тужилац.

Према бројкама италијанског правосуђа, у свету има више од 20.000 чланова Ндрангете која годишње заради више од 50 милијарди евра.

Предстојеће суђење против те организације задаће јој снажан ударац, али се можда неће моћи упоредити с "Макси" суђењем у Палерму које је кренуло 1986. године, тврди криминалисткиња Ана Серђи.

- Током Макси суђења Кози Ностри скинули су челнике свих већих породица, а то у овој операцији то није тако - тврди Серђи, професорка на британском универзитету у Есексу.

- Судиће се неким истакнутим личностима, али не могу да тврдим да ће имати једнаке последице као 80-их ако они заврше у затвору - додаје она.

Мафија се први пут појавила пре 150 година на Сицилији, а од тада се проширила широм Италије и света. У међувремену је и прослављена холивудским филмовима. Током година се модернизовала и софистицирала је своје методе.

У исто време су у борби против мафије напредовале и снаге сигурности, захваљујући међународној сарадњи, дигиталном дељењу података, новим технологијама попут термалних камера, дронова и кибернетског надзора, те преданости тужилац попут Гратерија.

Али све то није помогло у резању хоботнице у држави где се умешаност у криминална дела може пронаћи "на свим разинама државне управе", сматра Серђи.

- Мафије нису спољна тела на нашем друштву које добро функционише. Оне су огледало функцинисања друштва - додаје Гратери, цитирајући Фалконеа.

- Италија то не може да себи призна и од мафије чини непријатеља, заборавивши да је мафија део онога што јесмо. У сваком од нас чучи мали члан Ндрангете - закључује Гратери.

(Телеграф.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ПОСУДИТИ КАВЕЗЕ

13.09.2020 10:53

А ДА НАМ ИТАЛИЈАНИ ПОСУДЕ ОВЕ КАВЕЗЕ ЗА МЕСАРА, ТРЕЗОРБЕГОВИЦА И МОСТАРСКОГ САХОВСКОГ АЈАТОЛАХА. НА РАДОСТ НАСИМ НАРОДИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

13.09.2020 12:41

Ако Бог да, а даће, и ми ћемо некада причати тако, када секта буде на суду... али, о том потом, само стрпљења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усуд

13.09.2020 13:01

Мало ко на овом свијету има м...као Италијани, свака част поштеним и часним тужиоцима и судијама у Италији!

ОДГОВОРИТЕ