Najveće suđenje od procesa protiv Koza Nostre

Nakon godina istraživanja gomile dokaza i stotina osumnjičenih, hrabri italijanski tužilac Nikola Grateri priprema se za istorijsku sudsku bitku protiv moćnog mafijaškog klana Ndrangete.

Svijet 13.09.2020 | 12:13
Najveće suđenje od procesa protiv Koza Nostre

Preliminarna saslušanja protiv članova te kriminalne organizacije počela su u petak u italijanskoj prestonici, u slučaju kakav nije viđen od "Maksiprocesa" protiv sicilijanske Koze Nostre sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

Grateri, 62-godišnjak koji je protekle tri decenije pod policijskom zaštitom, nada se da će poslati više od 450 osumnjičenih mafijaša u zatvor zbog iznuđivanja, pranja novca, otmica, krijumčarenja droge i "vendete".

- To je rat - rekao je agenciji "Frans Pres" nedugo pre prvog saslušanja u Rimu u slučaju protiv jedine italijanske mafijaške grupe koja je proširila krake na sve kontinente.

- Govorimo o nasilju, o smrti - dodao je tužilac kojem je sedište u južnom talijanskom gradu Katanzaru, uporištu Ndrangete koja mu konstantno preti smrću.

Opisujući taj slučaj "istorijskim", Gratari veruje da je to najvažnija pravna bitka u Italiji od procesa "Maksi" koji je završio pritvaranjem stotina članova Koze Nostre. To je suđenje bilo obeleženo nasiljem. Godine 1992. ubijen su najpoznatiji istražni sudac Đovani Falkone, njegova supruga i trojica policajaca koja su ga čuvala, piše Telegraf.rs.

Kad se završe formalnosti u Rimu, te se dovrši izgradnja utvrđene sudnice u Kalabriji, proces će se preseliti u tu italijansku južnu regiju. Očekuje se dolazak više od 600 pravnika i 200 stranaka.

Stotine Ndrangetinih kriminalnih šefova i "vojnika" uhvaćeni se u decembru u jednoj od najvećih policijskih akcija protiv neke kriminalne organizacije u nekoliko godina, piše Index. Operacija se sprovodila i u Nemačkoj, Bugarskoj i Švajcarskoj, a uhvaćeni su i bivši parlamentarac i čelnik kalabreškog udruženja gradonačelnika, među ostalima.

Optužnice uključuju kriminalna dela od kamatarenja do ubistava, često osnažena talijanskim člankom 416-bis antimafijaškog kaznenog zakona.

Ndrangeta se godinama smatrala siromašnijim srodnikom poznatijih mafijaških klanova poput Koze Nostre i napuljske Kamore, ali ih je vremenom nadmašila i postala najmoćnija italijanska kriminalna organizacija, piše Telegraf.rs

Ona kontroliše svetske mreže krijumčarenja kokaina, s bazama u Nju Jorku, Kolumbiji i Brazilu, a infiltrirala se i u građevinsku industriju, evropske fondove te čak i pogrebni sektor.

- Ndrangeta izaziva velik strah zbog žestine i okrutnosti. Ali u isto vreme ona je veoma moderna i spremna da preplavi evropska tržišta tonama kokaina - upozorava tužilac.

Prema brojkama italijanskog pravosuđa, u svetu ima više od 20.000 članova Ndrangete koja godišnje zaradi više od 50 milijardi evra.

Predstojeće suđenje protiv te organizacije zadaće joj snažan udarac, ali se možda neće moći uporediti s "Maksi" suđenjem u Palermu koje je krenulo 1986. godine, tvrdi kriminalistkinja Ana Serđi.

- Tokom Maksi suđenja Kozi Nostri skinuli su čelnike svih većih porodica, a to u ovoj operaciji to nije tako - tvrdi Serđi, profesorka na britanskom univerzitetu u Eseksu.

- Sudiće se nekim istaknutim ličnostima, ali ne mogu da tvrdim da će imati jednake posledice kao 80-ih ako oni završe u zatvoru - dodaje ona.

Mafija se prvi put pojavila pre 150 godina na Siciliji, a od tada se proširila širom Italije i sveta. U međuvremenu je i proslavljena holivudskim filmovima. Tokom godina se modernizovala i sofisticirala je svoje metode.

U isto vreme su u borbi protiv mafije napredovale i snage sigurnosti, zahvaljujući međunarodnoj saradnji, digitalnom deljenju podataka, novim tehnologijama poput termalnih kamera, dronova i kibernetskog nadzora, te predanosti tužilac poput Graterija.

Ali sve to nije pomoglo u rezanju hobotnice u državi gde se umešanost u kriminalna dela može pronaći "na svim razinama državne uprave", smatra Serđi.

- Mafije nisu spoljna tela na našem društvu koje dobro funkcioniše. One su ogledalo funkcinisanja društva - dodaje Grateri, citirajući Falkonea.

- Italija to ne može da sebi prizna i od mafije čini neprijatelja, zaboravivši da je mafija deo onoga što jesmo. U svakom od nas čuči mali član Ndrangete - zaključuje Grateri.

(Telegraf.rs)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

POSUDITI KAVEZE

13.09.2020 12:53

A DA NAM ITALIJANI POSUDE OVE KAVEZE ZA MESARA, TREZORBEGOVICA I MOSTARSKOG SAHOVSKOG AJATOLAHA. NA RADOST NASIM NARODIMA.

ODGOVORITE
Name

Krkan

13.09.2020 14:41

Ako Bog da, a daće, i mi ćemo nekada pričati tako, kada sekta bude na sudu... ali, o tom potom, samo strpljenja!

ODGOVORITE
Name

Usud

13.09.2020 15:01

Malo ko na ovom svijetu ima m...kao Italijani, svaka čast poštenim i časnim tužiocima i sudijama u Italiji!

ODGOVORITE