Топло вријеме још неколико дана

Љето у септембру се наставља. Иако се ближимо половини мјесеца, високе температуре више одговарају августу него овом мјесецу који на нашим просторима често зна донијети хладно вријеме са пуно падавина.

Босна и Херцеговина 12.09.2020 | 21:39
Топло вријеме још неколико дана

Према ријечима Недима Сладића, метеоролога, под утицајем поља повишеног атмосферског притиска с центром смјештеним над централном и источном Европом, у нашој земљи ће се све до 16. септембра задржати сунчано вријеме уз малу до умјерену облачност, док ће током дана бити вруће.

Једино што ће на јесен подсјећати су свјежија јутра која ће по котлинама и уз ријечне токове бити магловита. Јутарње температуре кретаће се од 14 до 19, на југу до 24, а дневне од 28 до 33, на југу до врелих 36 степенИ Целзијуса – каже Сладић за Фактор.ба.

Додаје да ће температуре ваздуха, које нас очекују у наредна четири дана, бити изнад вишегодишњег просјека.

Када је у питању промјена времена, и даље су упитници присутни у периоду иза 17. септембра када ће се свјежији ваздух са сјевероистока прелити, будући да се према источном дијелу Атлантика приближава остатак вантропског система који ће пресудити даљи развој синоптике над Европом.

Оно што је сигурно, нарушиће се изгледно утицај поља повишеног атмосферског притиска и доћи ће до његовог слабљења. По тренутним израчунима, захлађење је нешто израженије на прогнозном моделу ЕЦМWФ, него на ГФС, будући да је положај фронте на ЕЦМWФ смјештен доста јужније.

Ипак, иако дође до нешто израженијег захлађења, на оба модела вјероватноће су велике да ће бити пролазног и краткотрајног карактера, с температурама ваздуха ближе просјечним вриједностима и са не превише падавина, будући да је пораст атмосферског притиска видљив поново крајем друге и почетком треће декаде мјесеца. Вриједних спомена падавина и даље, како се чини, нема – закључује Сладић.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Алан Форд

12.09.2020 22:34

Баш си фино све објаснио и појаснијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.09.2020 06:01

Што би рекао Душко Радовић, нема те прогнозе која се неће остварити кад тад.

ОДГОВОРИТЕ