БиХ поново задужује грађане код ММФ-а, не зна се колико и за шта?

Босна и Херцеговина поново планира да се кредитно задужи код ММФ-а. Нико не зна колико се задужујемо и за које пројекте је кредит намјењен. Не зна се ни ко ће враћати толике кредите.

Босна и Херцеговина 12.09.2020 | 19:44
БиХ поново задужује грађане код ММФ-а, не зна се колико и за шта?

,,Босна и Херцеговина је лак плијен за међународне кредиторе и са истока и са запада'', тврди економски аналитичар Светлана Ценић и додаје:

,,Док је оваца биће и вуне''.

Ценић иронично каже да је остарила уз писма намјере и услове из тих писма које неко други пише а наши политичари само потписују.

,,Имали смо разне инвестиционе циклусе и реформе које су увијек долазиле из вана а ни једна није завршена.Бојим се да ће резлтат и сада бити неки нови намети неке нове акцизе.Наћи ће они већ нешто да опорезују,неожење,неудате,разведене, увешће акцизе на ваздух'', упозорава Ценић.

Економски аналитичар Славиша Раковић подсјећа да сваки кредит ММФ условљава реформама. Тврди да су наши политичари неспособни да проведу реформе.

,,Зато нам нерјетко средстава пропадају,а доказ је и последњи кредит ММФ-а који је био намјењен локалним заједницама за санирање последица епидемије вируса корона'', каже Раковић и наводи да тај новац није подјељен локалним заједницама по утврђеним критеријима и правилима већ су на снази биле партијске манипулације.

,,Држава је приватизована и све се ради ван законских оквира. Ми нисмо у стању да искористимо на прави начин инострана средстава'', тврди Раковић и подсјећа да БиХ, односно ентитети, годишње плаћају 4-5 милиона додатних камата на средстава која нису повучена.

За Раковића је погубна пракса власти у БиХ да подижу нове кредите како би враћали старе.

,,Циљ им је само што дужи рок како актуелна политичка гарнитура не би размишљала о враћању тих кредита. Циљ такве економске политике је одржавање постојећех односа. Ми већ двије деценије нисмо направили никакав економски помак. У БиХ расте само ниво безобразлука,кршења закона и ниво корупције'', тврди Раковић.

И економски аналитичар Светлана Ценић сматра да једног дана у БиХ неће имати ко да враћа кредите.

,,Бесмислено је више коментарисати као се понижава привреда, како је на сцени одсуство размишљања, а све више присуство бахатости, глупости и безоразлука'', тврди Ценић и додаје да људи у БиХ само чекају да се након короне отворе границе.

,,Имаћемо стампедо преко границе. Радници одлазе и зато кажем да неће имати ко да враћа кредите а онда ће ти страни кредитори да кажу ко вам је крив што не знате да водите економску политику''.

Због, како каже Ценић, накарадне власти, БиХ ће доћи у позицију Грчке која је да би вратила кредите ММФ-а смањивала плате и пензије и отпуштала раднике, или ћемо бити у ситацији да као већина американаца читав живот радимо да отплатимо студентски кредит.

,,Власт и финсијски сектор никада не сносе последице лоше економске политике већ грађани'', упозорава економски аналитичар Светлана Ценић.

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Бурзоазија

12.09.2020 19:03

Је то, ја ста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кило

12.09.2020 19:12

Смрдљиви политицари и тајкуни у спрези све покрадосе.фуј багро.

Name

ОТКУД ПРАВО ММФ

13.09.2020 04:57

ОТКУД ПРАВО ММФ ДА ФИНАНСИРА ГАНГАТЕРСКУ ВЛАСТ У ОВОЈ ЗЕМЉИ И ДА ТЈЕРА ОВЕ НАРОДЕ ПРЕКО ПОЛИТИЦКОГ СЉАМА И НАРКО ВЛАСТИ У РОПСТВО.

Name

То је

13.09.2020 13:19

Загарантаво право интересних група. Кога брига колонија БиХ, њих сигурно није.

Name

Зивотаримо јос

12.09.2020 19:05

У лазној демократији, а ако и некада којим слуцајем стигне, тада нас неце ни бити.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеш лова

12.09.2020 19:27

Пара увјек недостаје оном ко их највише има у овом кјамету криминалаца БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велеиздаја..

12.09.2020 20:26

..па банкрот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луде луде

12.09.2020 20:51

Докле висе ста мисле кредит кредит и само кредит. До банкрота

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

13.09.2020 04:57

Најбоље речено док је оваца биће и вуне. Паметном доста. Све речено. Народе до тебе је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да вас Бог погледа

13.09.2020 06:19

Ма битно је да се србује и да се не укине РС, па макар врацали и велики и мали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

13.09.2020 06:59

код багре и нељуди свеје на продају каквису то људи који и образ и цаст продају за новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мичко

13.09.2020 07:06

Па заболи бурлу баш,он ће јос мало овде циркузати и присвојити још које милионче а обична раја и сиротиња ће то враћат.Дотле ће он да ужива са својима по Кипру и Русији,давати неке интервјуе као реалитy звијезда и слично....говориће како је бранио српски народ и српску итд..да није желио ником зло..да има доста пријатеља Бошњака итд..итд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трсо

13.09.2020 07:07

Браво Србенде, успјели сте да зезнете дрзаву са својим опструкцијама, али проблем је сто цете сада јести сисарике, али вјероватно вама то не смета. ЗИВИО ДОДИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

13.09.2020 07:39

За куповину гласова и осталог луксуза за одабране , а народу који ће те кредите враћати велико ништа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако друство

13.09.2020 08:00

И приврwда, није ојацало за двије деценије од 6 милијарди дуга и преко милијарду од телекома, са толиким људским и природним ресурсима и фабрикама које јос нису биле под катанцем, него дјепови кумова, НЕЦЕ ни сада ма колико задузење било,нити је то и даље реално оцекивати од криминалне мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоптимиста

13.09.2020 08:19

Није баш све тако црно Господјо Ценић, тамно је да тамније не може бити. Још један рат и ствари ће доћи на своје мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

13.09.2020 08:50

Мало мало ММФ ДАЈ КРЕДИТ,ЈАДНИ ГРАДЈАНИ НИКО НЕМА ДА КАЗЕ СТОП ЗАДУЗИВАЊУ ВИСЕ КОЦЕ ТО ДА ВРАЦА А ПОЛИТИЦАРИ НЕК КРЦМЕ КАКО ЊИМА САМО ПАСЕ.СТОП СТОП СТОП ММФ -у

ОДГОВОРИТЕ