Гламоч: Власт СНСД-а, српска дјеца уче хрватски

Дјеца српске националности у Гламочу, иако су тамо Срби већина, немају могућност изучавања националне групе предмета јер странке на власти проблем гурају под тепих. Радумило појашњава да проблем српског језика “може ријешити Милорад Додик једним позивом Драгану Човићу”.

Босна и Херцеговина 12.09.2020 | 13:43
Гламоч: Власт СНСД-а, српска дјеца уче хрватски

Двојица синова Слободана Радумила ове ће године у локалној школи у Гламочу пету годину заредом учити хрватски језик умјесто српског, који сматрају матерњим.

Он каже како су се родитељи обраћали школи, потписивали петиције, одлазили на разговор министру просвјете Кантона 10, којем Гламоч територијално припада, али безуспјешно.

“Мислио сам да родитељи могу нешто учинити, али то је немогуће. Имао сам вољу, али сам схватио да родитељи не могу ништа учинити и да је све ствар политике. Једноставно се можемо разапети у центар града, сви ми родитељи, али нећемо ништа постићи. Заправо, и не требамо да рјешавамо то јер су нам Уставом загарантована права и нека то рјешавају политичари”, сматра Радумило и појашњава да проблем српског језика “може ријешити Милорад Додик једним позивом Драгану Човићу”.

На власти у општини Гламоч – у којој, према посљедњем попису становништва, Срби чине 43,5 посто становништва, Бошњаци 32,4 посто, а Хрвати 23,5 посто – налази се Савез независних социјалдемократа (СНСД), који подржава Хрватска демократска заједница (ХДЗ БиХ). На кантоналном нивоу ствар је обрнута – на власти је ХДЗ БиХ уз подршку СНСД-а. Двије странке су коалициони партнери и на другим нивоима власти.

“Зато и кажем: све је ствар политике и Додик једним позивом Човићу, понављам, може ријешити тај проблем за нашу дјецу. Не могу то нити родитељи, нити удружења, нити црква рјешавати, јер нису ни власт и не доносе законе. Зна се ко управља државом”, констатира Радумило.

Јелка Врањеш, мајка четверо дјеце, од којих троје похађа гламочку школу, указује на додатну димензију проблема, која се манифестира у “осјећају дискриминације, запостављености, дистанцирања и неинтересовања за једну националну групу ученика”.

“Осјећај неприпадности који српска дјеца имају јесте велики проблем у њиховом друштвеном животу. Социјално су дистанцирани и сам чин уписа у школу – кад им се даје могућност бирања између хрватског и босанског језика али не и српског – ствара огроман комплекс на самом почетку школовања. Током наставе у вишим разредима дјеца се с тим проблемом сусрећу у још већим оквирима. Ово више није само образовни проблем, већ је проблем много дубљих психолошких размјера, што никако не би смио да садржи ниједан образовни систем”, сматра Врањеш.

Не брине је разлика између ћириличног и латиничног писма, за коју каже како је “у неколико слова и то се лако научи”, колико је забринута за дјецу, поготово кад уђу у пубертет, јер се “тешко носе с прозивкама, увредама, омаловажавањима”.

“Као родитељ сам хтјела и психолога ангажовати, заједно са социјалним радницима, адвокатима и психијатрима”, говори Врањеш.

И она подсјећа на састанке са кантоналним министром просвјете, али је он, како каже, “сваким другим састанком из закона вадио један плус разлог зашто не може бити организована настава”. И тако би сав досадашњи труд, додаје Врањеш, “отишао почетком сваке наредне школске године, кад је већ било касно да се реализују допунске наставе или редован програм”.

За директора Основне школе “Гламоч” Анту Ћосића каже да је увијек имао коректан однос према родитељима, те да је “увијек давао примјер разумијевања и подршке”.

Без одговора кантоналног министра

О проблему изучавања националне групе предмета за дјецу српске националности у Гламочу директор Ћосић није могао говорити за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ). У телефонском разговору објаснио је како је “све у домену ресорног жупанијског министарства које прописује наставни план и програм”.

“Какве одлуке они донесу, ми то поштујемо. С обзиром на правилник који постоји у нашој жупанији, дјеца би једино могла имати право на допунску наставу”, кратко је одговорио.

Још је потврдио да је наставу прошле школске године похађало 238 ученика, а ове јесени могло би их бити мање, највјеројатније 226, при чему дјеца српске националности чине отприлике трећину ученика.

“Немам тачан податак за ову школску годину, али прошле је било 81 или 82 ученика српске националности од првог до деветог разреда. Вјеројатно ће ове године бити слично”, процјењује Ћосић.

Потврдио је и како дјеца српске националности не чине већину ученика, него је највише дјеце хрватске националности, па онда бошњачке и српске.

“Око једне трећине врти се сваке националности и то варира од године до године, како која генерација, и увијек буде неких више, а других мање, овиси како се то поклопи”, закључује Ћосић.

Одговори из уреда кантоналног министра науке, просвјете, културе и спорта Петра Галића нису стигли до објаве текста.

Из Министарства образовања и науке Федерације БиХ су навели како ентитетски Устав додјељује кантонима искључиву надлежност у провођењу образовне политике.

“Кантонални закони о основном образовању гарантују равноправност употребе сва три службена језика и оба службена писма у образовању. Кад је у питању национална група предмета (језик и књижевност, историја и географија, односно ‘природа и друштво’ у почетним разредима основне школе, те вјеронаука), у Федерацији БиХ би се требала изучавати у оним подручјима и мјестима гдје је исказан интерес ученика и родитеља за такав вид наставе”, навели су у одговору, те за сва додатна питања усмјерили причу на Кантон 10.

Општински начелник Небојша Радивојша није одговорио на питање БИРН-а БиХ о настојањима да се организује национална група предмета, нити на додатно питање је ли и зашто је општина Гламоч одустала од увођења националне групе предмета, барем као допунске наставе.

(БН/Детектор)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

киза

12.09.2020 12:12

А Жељкица, нема шта српске патриоте пљачкају Србе до последњег Србина

ОДГОВОРИТЕ
Name

дедер га

12.09.2020 12:22

СНСД и ХДЗ Ја не видим неку разлику измедју ове братије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2020 14:36

Тачно тако.

Name

Борац Р СРПСКЕ

12.09.2020 12:25

КАКО ТО ,ВЕЛИКА СРБЕНДА"ЗА ПАРЕ ТО ДОЗВОЉАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасмин

12.09.2020 12:29

Битно је да они раде свим силама на русењу БиХ све остало нема везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

скоја

12.09.2020 12:34

сва дијеца у БиХ морају имати право да уxе језик који хоце и и да га зову како хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаха

12.09.2020 12:42

Зар они нису сви у Бањалуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,

12.09.2020 13:07

Тема уопсте није смијесна!

Name

Херцеговина

12.09.2020 12:52

Све из љубави према великом вођи! Ако буде требало они ће прећи и на католичанство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

12.09.2020 13:22

Велики водја је поријеклом хрват његов је то језик .

Name

Д

12.09.2020 13:18

У томе је поента различитог програма и одвојених министарстава просвјете. У том кантону ради се по хрватском програму. Ако нећемо да се у РС учи босански језик, онда морамо толерисати да дјеца из Федерације уче по другачијем програму,ма које нације била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надам се

12.09.2020 13:20

Надам се да ће се Бањалука пробудити , и коначно скинути ове из Снсд са власти , за ове МАЛЕ и неразвијене општине не треба ни причати , људи су ту још рурални и необразовани па је лако манипулисати са њима , нажалост , немају за кифле а гласају за Снсд , то не може нормалан и образован човјек !

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.09.2020 13:21

Мозе им требати требало би увести и словенацки овде мало ко остаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

12.09.2020 13:34

Ето вам патриоте СНСДовци. Снсд постоји да спровоxи хрватске интереср то сваковиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едерлези

12.09.2020 13:40

У Дрвару ПДП подржава СНСД и ХДЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.09.2020 15:00

код гацка, снсд и сда преговарају за коалицију.

Name

Миле Дудук

12.09.2020 13:54

Богатство је знати више језика... И имати коју килу злата, за сваки случај... Да се нађе дјеци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адреса позната редакцији

12.09.2020 14:19

Због тих истих гламоцана сто се сада (са правом) љуте моја дјеца су уцила сведски лезик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коалиција СНСД ХДЗ

12.09.2020 14:49

Додик је јавно рекао да Човић заступа интереса Срба у ФБиХ,ево видимо и како. Не треба бити наиван, у подјели коју они договарају нема мјеста за Србе у замишљеној херцегбосни и обратно. А Додику нису битни јер из федерације не могу гласати за њега,на то се све своди

Name

Ре Адреса позната редакцији

13.09.2020 06:11

Ти исти Гламочани због којих су твоја дјеца учила шведски су протјерана од стране хрватске војске (која је напала БиХ) , то си заборавио/ла! Домино ефекат несрећних ратова!

Name

херцеговац

13.09.2020 08:28

Ти исти гламоцани дрварцани петровцани,сто се љуте стално гласају за ХДЗ и цовица а све по налогу додика.Тако у свим мјестима у федерацији гдје има срба слусају додика и гласају за ХДЗ цак и у Мостару 95% срби зиве у истоцном Мостару са босњацима а гласају за цовица ито на своју стету а у корист додику ради пријатељства са цовицем која лудост.

Name

Пера

12.09.2020 15:18

Гласајте опет за СНСДе бице вам јос горе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2020 15:34

Дјеца увијек испаштају кад старији коло воде.Сад знате како је учинцима који нису Срби у Сребреници.Не чини другом оно сто не зелис себи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

12.09.2020 16:19

Ста је ту цудно? У центру Бањалуке се уци Хрвастина (католицка гимназија) а да се тамо.на.њиховој територији уци српски. Ма ајде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.09.2020 16:35

Сада це и школи да промјене име бит це школа дјед Пејо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

12.09.2020 19:49

Тражите од миле оње велики пријатељ са цовицем да вам помогне може ако xоце . Али ту миле нема личног интереса то је упитно . Мíле себори само за лицни интерес .

Name

На вријеме

12.09.2020 19:18

Несто су моцници смислили са овом БиХ, врло лукаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

12.09.2020 21:13

Бошњаци уче у Гламочу босански, предаје им наставник Србин, читају српске писце. Ипак српска дјеца иду на наставу хрватског језика, гдје је наставник Хрват, нема ћирилице, нема српских писаца. О Србине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

з.добар

13.09.2020 08:42

Ако је цовјек сколован нема везе на ком језику се сколује,али ствар је у томе:на балкану се језици сортирају због тога да би дјецу могли уцити национализму и фасизму и мрзњи према оним другима,а на томе се богате они такозвани заститници те јадне дјеце и народа.

Name

ПП

13.09.2020 03:57

Ста има преци то и јесте.

ОДГОВОРИТЕ