Glamoč: Vlast SNSD-a, srpska djeca uče hrvatski

Djeca srpske nacionalnosti u Glamoču, iako su tamo Srbi većina, nemaju mogućnost izučavanja nacionalne grupe predmeta jer stranke na vlasti problem guraju pod tepih. Radumilo pojašnjava da problem srpskog jezika “može riješiti Milorad Dodik jednim pozivom Draganu Čoviću”.

Bosna i Hercegovina 12.09.2020 | 13:43
Glamoč: Vlast SNSD-a, srpska djeca uče hrvatski

Dvojica sinova Slobodana Radumila ove će godine u lokalnoj školi u Glamoču petu godinu zaredom učiti hrvatski jezik umjesto srpskog, koji smatraju maternjim.

On kaže kako su se roditelji obraćali školi, potpisivali peticije, odlazili na razgovor ministru prosvjete Kantona 10, kojem Glamoč teritorijalno pripada, ali bezuspješno.

“Mislio sam da roditelji mogu nešto učiniti, ali to je nemoguće. Imao sam volju, ali sam shvatio da roditelji ne mogu ništa učiniti i da je sve stvar politike. Jednostavno se možemo razapeti u centar grada, svi mi roditelji, ali nećemo ništa postići. Zapravo, i ne trebamo da rješavamo to jer su nam Ustavom zagarantovana prava i neka to rješavaju političari”, smatra Radumilo i pojašnjava da problem srpskog jezika “može riješiti Milorad Dodik jednim pozivom Draganu Čoviću”.

Na vlasti u opštini Glamoč – u kojoj, prema posljednjem popisu stanovništva, Srbi čine 43,5 posto stanovništva, Bošnjaci 32,4 posto, a Hrvati 23,5 posto – nalazi se Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji podržava Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH). Na kantonalnom nivou stvar je obrnuta – na vlasti je HDZ BiH uz podršku SNSD-a. Dvije stranke su koalicioni partneri i na drugim nivoima vlasti.

“Zato i kažem: sve je stvar politike i Dodik jednim pozivom Čoviću, ponavljam, može riješiti taj problem za našu djecu. Ne mogu to niti roditelji, niti udruženja, niti crkva rješavati, jer nisu ni vlast i ne donose zakone. Zna se ko upravlja državom”, konstatira Radumilo.

Jelka Vranješ, majka četvero djece, od kojih troje pohađa glamočku školu, ukazuje na dodatnu dimenziju problema, koja se manifestira u “osjećaju diskriminacije, zapostavljenosti, distanciranja i neinteresovanja za jednu nacionalnu grupu učenika”.

“Osjećaj nepripadnosti koji srpska djeca imaju jeste veliki problem u njihovom društvenom životu. Socijalno su distancirani i sam čin upisa u školu – kad im se daje mogućnost biranja između hrvatskog i bosanskog jezika ali ne i srpskog – stvara ogroman kompleks na samom početku školovanja. Tokom nastave u višim razredima djeca se s tim problemom susreću u još većim okvirima. Ovo više nije samo obrazovni problem, već je problem mnogo dubljih psiholoških razmjera, što nikako ne bi smio da sadrži nijedan obrazovni sistem”, smatra Vranješ.

Ne brine je razlika između ćiriličnog i latiničnog pisma, za koju kaže kako je “u nekoliko slova i to se lako nauči”, koliko je zabrinuta za djecu, pogotovo kad uđu u pubertet, jer se “teško nose s prozivkama, uvredama, omalovažavanjima”.

“Kao roditelj sam htjela i psihologa angažovati, zajedno sa socijalnim radnicima, advokatima i psihijatrima”, govori Vranješ.

I ona podsjeća na sastanke sa kantonalnim ministrom prosvjete, ali je on, kako kaže, “svakim drugim sastankom iz zakona vadio jedan plus razlog zašto ne može biti organizovana nastava”. I tako bi sav dosadašnji trud, dodaje Vranješ, “otišao početkom svake naredne školske godine, kad je već bilo kasno da se realizuju dopunske nastave ili redovan program”.

Za direktora Osnovne škole “Glamoč” Antu Ćosića kaže da je uvijek imao korektan odnos prema roditeljima, te da je “uvijek davao primjer razumijevanja i podrške”.

Bez odgovora kantonalnog ministra

O problemu izučavanja nacionalne grupe predmeta za djecu srpske nacionalnosti u Glamoču direktor Ćosić nije mogao govoriti za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). U telefonskom razgovoru objasnio je kako je “sve u domenu resornog županijskog ministarstva koje propisuje nastavni plan i program”.

“Kakve odluke oni donesu, mi to poštujemo. S obzirom na pravilnik koji postoji u našoj županiji, djeca bi jedino mogla imati pravo na dopunsku nastavu”, kratko je odgovorio.

Još je potvrdio da je nastavu prošle školske godine pohađalo 238 učenika, a ove jeseni moglo bi ih biti manje, najvjerojatnije 226, pri čemu djeca srpske nacionalnosti čine otprilike trećinu učenika.

“Nemam tačan podatak za ovu školsku godinu, ali prošle je bilo 81 ili 82 učenika srpske nacionalnosti od prvog do devetog razreda. Vjerojatno će ove godine biti slično”, procjenjuje Ćosić.

Potvrdio je i kako djeca srpske nacionalnosti ne čine većinu učenika, nego je najviše djece hrvatske nacionalnosti, pa onda bošnjačke i srpske.

“Oko jedne trećine vrti se svake nacionalnosti i to varira od godine do godine, kako koja generacija, i uvijek bude nekih više, a drugih manje, ovisi kako se to poklopi”, zaključuje Ćosić.

Odgovori iz ureda kantonalnog ministra nauke, prosvjete, kulture i sporta Petra Galića nisu stigli do objave teksta.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH su naveli kako entitetski Ustav dodjeljuje kantonima isključivu nadležnost u provođenju obrazovne politike.

“Kantonalni zakoni o osnovnom obrazovanju garantuju ravnopravnost upotrebe sva tri službena jezika i oba službena pisma u obrazovanju. Kad je u pitanju nacionalna grupa predmeta (jezik i književnost, istorija i geografija, odnosno ‘priroda i društvo’ u početnim razredima osnovne škole, te vjeronauka), u Federaciji BiH bi se trebala izučavati u onim područjima i mjestima gdje je iskazan interes učenika i roditelja za takav vid nastave”, naveli su u odgovoru, te za sva dodatna pitanja usmjerili priču na Kanton 10.

Opštinski načelnik Nebojša Radivojša nije odgovorio na pitanje BIRN-a BiH o nastojanjima da se organizuje nacionalna grupa predmeta, niti na dodatno pitanje je li i zašto je opština Glamoč odustala od uvođenja nacionalne grupe predmeta, barem kao dopunske nastave.

(BN/Detektor)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

kiza

12.09.2020 12:12

A Željkica, nema šta srpske patriote pljačkaju Srbe do poslednjeg Srbina

ODGOVORITE
Name

deder ga

12.09.2020 12:22

SNSD i HDZ Ja ne vidim neku razliku izmedju ove bratije.

ODGOVORITE
Name

Re

12.09.2020 14:36

Tačno tako.

Name

Borac R SRPSKE

12.09.2020 12:25

KAKO TO ,VELIKA SRBENDA"ZA PARE TO DOZVOLJAVA.

ODGOVORITE
Name

Jasmin

12.09.2020 12:29

Bitno je da oni rade svim silama na rusenju BiH sve ostalo nema veze.

ODGOVORITE
Name

skoja

12.09.2020 12:34

sva dijeca u BiH moraju imati pravo da uxe jezik koji hoce i i da ga zovu kako hoce.

ODGOVORITE
Name

Hahahaha

12.09.2020 12:42

Zar oni nisu svi u Banjaluci

ODGOVORITE
Name

E,

12.09.2020 13:07

Tema uopste nije smijesna!

Name

Херцеговина

12.09.2020 12:52

Све из љубави према великом вођи! Ако буде требало они ће прећи и на католичанство!

ODGOVORITE
Name

mislim

12.09.2020 13:22

Veliki vodja je porijeklom hrvat njegov je to jezik .

Name

D

12.09.2020 13:18

U tome je poenta različitog programa i odvojenih ministarstava prosvjete. U tom kantonu radi se po hrvatskom programu. Ako nećemo da se u RS uči bosanski jezik, onda moramo tolerisati da djeca iz Federacije uče po drugačijem programu,ma koje nacije bila.

ODGOVORITE
Name

Nadam se

12.09.2020 13:20

Nadam se da će se Banjaluka probuditi , i konačno skinuti ove iz Snsd sa vlasti , za ove MALE i nerazvijene opštine ne treba ni pričati , ljudi su tu još ruralni i neobrazovani pa je lako manipulisati sa njima , nažalost , nemaju za kifle a glasaju za Snsd , to ne može normalan i obrazovan čovjek !

ODGOVORITE
Name

borac

12.09.2020 13:21

Moze im trebati trebalo bi uvesti i slovenacki ovde malo ko ostaje.

ODGOVORITE
Name

Cccc

12.09.2020 13:34

Eto vam patriote SNSDovci. Snsd postoji da sprovoxi hrvatske interesr to svakovidi.

ODGOVORITE
Name

Ederlezi

12.09.2020 13:40

U Drvaru PDP podržava SNSD i HDZ

ODGOVORITE
Name

re

12.09.2020 15:00

kod gacka, snsd i sda pregovaraju za koaliciju.

Name

Mile Duduk

12.09.2020 13:54

Bogatstvo je znati više jezika... I imati koju kilu zlata, za svaki slučaj... Da se nađe djeci...

ODGOVORITE
Name

Adresa poznata redakciji

12.09.2020 14:19

Zbog tih istih glamocana sto se sada (sa pravom) ljute moja djeca su ucila svedski lezik.

ODGOVORITE
Name

Koalicija SNSD HDZ

12.09.2020 14:49

Dodik je javno rekao da Čović zastupa interesa Srba u FBiH,evo vidimo i kako. Ne treba biti naivan, u podjeli koju oni dogovaraju nema mjesta za Srbe u zamišljenoj hercegbosni i obratno. A Dodiku nisu bitni jer iz federacije ne mogu glasati za njega,na to se sve svodi

Name

Re Adresa poznata redakciji

13.09.2020 06:11

Ti isti Glamočani zbog kojih su tvoja djeca učila švedski su protjerana od strane hrvatske vojske (koja je napala BiH) , to si zaboravio/la! Domino efekat nesrećnih ratova!

Name

hercegovac

13.09.2020 08:28

Ti isti glamocani drvarcani petrovcani,sto se ljute stalno glasaju za HDZ i covica a sve po nalogu dodika.Tako u svim mjestima u federaciji gdje ima srba slusaju dodika i glasaju za HDZ cak i u Mostaru 95% srbi zive u istocnom Mostaru sa bosnjacima a glasaju za covica ito na svoju stetu a u korist dodiku radi prijateljstva sa covicem koja ludost.

Name

Pera

12.09.2020 15:18

Glasajte opet za SNSDe bice vam jos gore!!

ODGOVORITE
Name

Re

12.09.2020 15:34

Djeca uvijek ispaštaju kad stariji kolo vode.Sad znate kako je učincima koji nisu Srbi u Srebrenici.Ne čini drugom ono sto ne zelis sebi..

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

12.09.2020 16:19

Sta je tu cudno? U centru Banjaluke se uci Hrvastina (katolicka gimnazija) a da se tamo.na.njihovoj teritoriji uci srpski. Ma ajde.

ODGOVORITE
Name

Borac

12.09.2020 16:35

Sada ce i školi da promjene ime bit ce škola djed Pejo

ODGOVORITE
Name

Mrki

12.09.2020 19:49

Tražite od mile onje veliki prijatelj sa covicem da vam pomogne može ako xoce . Ali tu mile nema ličnog interesa to je upitno . Míle sebori samo za licni interes .

Name

Na vrijeme

12.09.2020 19:18

Nesto su mocnici smislili sa ovom BiH, vrlo lukavo.

ODGOVORITE
Name

Dobar

12.09.2020 21:13

Bošnjaci uče u Glamoču bosanski, predaje im nastavnik Srbin, čitaju srpske pisce. Ipak srpska djeca idu na nastavu hrvatskog jezika, gdje je nastavnik Hrvat, nema ćirilice, nema srpskih pisaca. O Srbine!

ODGOVORITE
Name

z.dobar

13.09.2020 08:42

Ako je covjek skolovan nema veze na kom jeziku se skoluje,ali stvar je u tome:na balkanu se jezici sortiraju zbog toga da bi djecu mogli uciti nacionalizmu i fasizmu i mrznji prema onim drugima,a na tome se bogate oni takozvani zastitnici te jadne djece i naroda.

Name

PP

13.09.2020 03:57

Sta ima preci to i jeste.

ODGOVORITE