Заплијењена тона чистог кокаина на Канарима

У акцији кодног назива Фалкуша, на основу иницијативе хрватске полиције, на Канарском отоку заплијењена је готово тона кокаина, у уличној продаји вриједног преко 40 милиона евра, извијестило је у суботу Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске.

Регион 12.09.2020 | 11:57
Заплијењена тона чистог кокаина на Канарима

Полиција је саопштила да је у оквиру својих активности прикупила иницијална сазнања о прекоатланском кријумчарењу већих количина кокаина у које су, као припадници тзв. Балканског картела, активно укључени хрватски држављани.

С обзиром на таква сазнања, почетком ове године службеници Полицијског националног уреда за сузбијање корупције и организованог  криминалитета, уз помоћ сплитске и шибенске полиције, покренули су криминалистичко истраживање кодног назива Фалкуша.

Због израженог међународног карактера криминалних активности већ у почетној фази, хрватска полиција покренула је трилатералну сарадњу са шпанском Цивилном стражом те француском царином. Поред наведених агенција, акцију су подржали Еуропол, ДЕА (Друг Енфорцемент Администратион – Уред у Загребу), британска НЦА (Натионал Цриме Агенцy), холандска национална полиција те полиција Босне и Херцеговине, преноси Хина.

У МУП-у истичу да је истраживање усмјерено према криминалној ћелији унутар тзв. "Балканског картела" која се специјализовала за пружање "услуга" кријумчарења дроге једрилицама и јахтама. Ту криминалну ћелију чине најмање тројица хрватских држављана које је картел "регрутовао" за прекоокеанско кријумчарење кокаина једрилицом за прекоокеанску пловидбу. Једрилица је регистрована Хрватској и пловила је под хрватском заставом.

До сада проведеним криминалистичким истраживањем утврђено је како су наведени хрватски држављани с једрилицом отпловили из Шибеника почетком 2020. да би крајем августа ове године запловили афричком рутом кријумчарења с Канарског отока, Краљевине Шпаније, јужно, према обалама западне Африке, гдје су тамошње организоване криминалне групе, које је ангажовао картел, на хрватску једрилицу укрцале кокаин.

"Координисаном акцијом, специјални тим шпањолске Цивилне заштите је у јутарњим сатима 8. септембра, у међународним водама, уз претходно одобрење надлежних тијела Републике Хрватске, пресрео хрватску једрилицу, чију посаду су чинила тројица хрватских држављана.

Након прегледа због сумње на кријумчарење дрога, једрилица је дотегљена у националне воде Канарског отока.

Претрагом једрилице на Канарском отоку, пронађено је укупно 980 пакета са око 980 килограма кокаина високе чистоће", саопштио је  МУП Хрватске.

Према процјенама шпанске полиције, улична вриједности заплијењеног кокаина је већа од 40 милијуна еура. Према до сада прикупљеним сазнањима кокаин је био намијењен еуропском, шпањолском и хрватском илегалном нарко тржишту.

Координирано с ухићењем и претрагом једрилице на Канарима, хрватски полицајци су 11. рујна на шибенско-книнском подручју претражили више дома и других простора код више особа повезаних са ухићеницима и том приликом одузели више рачунала, мобитела и других предмета.

Криминалистичко истраживање овог случаја међународног кријумчарења кокаина морским путем се наставља, а с циљем расвјетљавања свих околности, кажу у МУП-у.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стета

12.09.2020 13:26

Стета. Који наивци а да су мало заскиљили на једно око могли су и оно добри бит макар један милон

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.09.2020 13:33

а код нас га нема од 2018.

ОДГОВОРИТЕ