Стејт Департмент: Корупција и даље проблем у БиХ

Босна и Херцеговина (БиХ) је отворена за страна улагања, али инвеститори морају да превладају ендемску корупцију, сложене законске и регулаторне оквире и владине структуре, нетранспарентне пословне процедуре, недовољну заштиту имовинских права и слаб правосудни систем, наводи се у извештају Стејт департмента.

Босна и Херцеговина 12.09.2020 | 10:22
Стејт Департмент: Корупција и даље проблем у БиХ

Корупција је и даље један од највећих проблема већине држава Западног Балкана, када су у питању бизнис-окружење и инвестициона клима, произилази из годишњег извештаја Стејт департмента који се израђују у циљу пружања помоћи америчким компанијама при доношењу пословних одлука.

У извјештају се описују услови на страним тржиштима у погледу фактора попут отворености тржишта за стране инвестиције, правног система и транспарентности, индустријске политике, заштите права стварне и интелектуалне својине, државних предузећа, одговорности пословања, корупције и политичког и безбедносног окружења.

Економски стручњаци у америчким амбасадама и дипломатским мисијама ове годишње извештаје припремају анализирајући преко 165 страних тржишта, преноси РСЕ.

БиХ: Корупција и даље проблем

Босна и Херцеговина (БиХ) је отворена за страна улагања, али инвеститори морају да превладају ендемску корупцију, сложене законске и регулаторне оквире и владине структуре, нетранспарентне пословне процедуре, недовољну заштиту имовинских права и слаб правосудни систем, наводи се у извјештају Стејт департмента.

„Економске реформе за завршетак транзиције из социјалистичке прошлости у тржишно оријентисану будуц́ност одвијале су се полако и земља има релативно низак ниво страних директних инвестиција (СДИ). Према Централној банци БиХ, СДИ у БиХ у првих девет мјесеци 2019. износиле су 505 милиона УСД. Укупна СДИ у 2018. години износила су 458 милиона УСД“, наводи се у извјештају.

Стејт департмент наводи и да је, према извјештају Светске банке о лакоћи пословања у 2020. години, БиХ међу најмање атрактивним пословним окружењима у југоисточној Европи, са рангом од 90 од 190 глобалних економија.

„Извјештај Светске банке сврстава БиХ посебно ниско због њених дуготрајних и напорних процеса започињања новог посла и добијања грађевинских дозвола“, наводи Стејт департмент истичући да су оба та питања утицала на америчке компаније.

Наводи се и да се пре пандемије ЦОВИД-19 очекивало се да ц́е се економски раст БиХ убрзати у 2020. години да би 2021. достигао четири процента, потпомогнут углавном потрошњом и донекле јавним инвестицијама. Привреда БиХ се проширила за процењених три одсто у 2019. години, а домаћа потражња је и даље доминантни покретач раста, стоји у Извјештају.

Стејт департмент указује и да су америчка улагања у БиХ ниска због мале величине тржишта, релативно ниског нивоа прихода, удаљености од Сједињених Америчких Држава, изазовне пословне климе и недостатка могућности за улагање. „Већину америчких компанија у БиХ представљају мале продајне канцеларије које су концентрисане на продају америчке робе и услуга, уз минимална дугорочна улагања у БиХ“, наводи се у Извјештају у коме се констатује и да америчке компаније са представништвима у БиХ укључују велике мултинационалне компаније и тржишне лидере у својим секторима, као што су Цоца-Цола, Мицрософт, Цисцо, Орацле, Пфизер, МцДоналдс, Марриотт, Цатерпиллар, Јохнсон & Јохнсон, ФедЕк, УПС, Пхилип Моррис, КПМГ, Прице ВатерХоусе Цооперс и други.

Стејт департмент истовремено наводи да БиХ нуди пословне могућности добро припремљеним и упорним извозницима и инвеститорима и да су се компаније које су успеле да превладају изазове успостављања присуства у БиХ с временом су често враћале своје улагање.

У овогодишњем глобалном извјештају Стејт департмента о инвестиционој клими стоји и да је у БиХ активна међународна заједница и да се улажу реформски напори за побољшање пословне климе, док БиХ тежи евентуалном чланству у Европској унији.

Наводи се и да БиХ активно наставља да тежи ка чланству у Светској трговинској организацији и да се нада да ц́е јој се прикључити у блиској будућности. Истиче се и да је земља богата природним ресурсима, пружајући потенцијалне могућности у енергетици (хидро и термоелектране), пољопривреди, дрвету и туризму.

„Најбоље пословне могућности за америчке извознике у БиХ укључују опрему за производњу и пренос енергије, телекомуникациону и ИТ опрему и услуге, транспортну инфраструктуру и опрему, инжењерске и грађевинске услуге, медицинску опрему и сировине и хемикалије за индустријску прераду“, наводи Стејт департмент у свом извјештају.

(БН/РСЕ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ајде

12.09.2020 08:43

А код њих није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2020 11:42

Е товамје БиХ коју треба сто прије разјебат И зивит у својој Дрзави РС немозе европск стандарди у исил дрзави

Name

Директ

12.09.2020 14:36

Код њих тек поготово, само што се код њих то не исплати, због веома високих новчаних и затворских казни.

Name

Добој

12.09.2020 21:42

Ма ајте молим вас, а ко је ту стоку корумпирану поставио на власт? Народ? Ма ајте молим вас господо са новог континента, са историјом од 200 године тек и створеном на корупцији и криминалу. Ви за друго ни не знате. Цему ли онда то васе "цудјење"?

Name

Рале

12.09.2020 09:08

Па ви и подржавате корупцију, зато што вам дају део, а сиротиња исто подржава корупцију а ништа не добија. Паметном јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

12.09.2020 09:53

Политицке партије И прависудне институције су проблем и ЛЕГЛо корупције Буду о реални !!!све велики афере су под велом тајне ,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

12.09.2020 10:30

Ма каква корупција, лупетају, само главном Баји поклоните вилу на Девичанским острвима и нико вас не смије погледати цијелу годину дана а после ће да се договарате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ииии

12.09.2020 11:09

Нема то код нас у републици српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.09.2020 14:37

Осим што има и то само тако. :)))

Name

Засто

12.09.2020 12:10

Па дајте помозите нам, вивидите ко је развио корупцију, засто не реагујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

12.09.2020 12:14

Од када сте се ви умешали корупција је скочила, брат брату барем пута. Није ми јасан ваш закључак када сте ви томе највише и допринели.

ОДГОВОРИТЕ