Stejt Department: Korupcija i dalje problem u BiH

Bosna i Hercegovina (BiH) je otvorena za strana ulaganja, ali investitori moraju da prevladaju endemsku korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Bosna i Hercegovina 12.09.2020 | 10:22
Stejt Department: Korupcija i dalje problem u BiH

Korupcija je i dalje jedan od najvećih problema većine država Zapadnog Balkana, kada su u pitanju biznis-okruženje i investiciona klima, proizilazi iz godišnjeg izveštaja Stejt departmenta koji se izrađuju u cilju pružanja pomoći američkim kompanijama pri donošenju poslovnih odluka.

U izvještaju se opisuju uslovi na stranim tržištima u pogledu faktora poput otvorenosti tržišta za strane investicije, pravnog sistema i transparentnosti, industrijske politike, zaštite prava stvarne i intelektualne svojine, državnih preduzeća, odgovornosti poslovanja, korupcije i političkog i bezbednosnog okruženja.

Ekonomski stručnjaci u američkim ambasadama i diplomatskim misijama ove godišnje izveštaje pripremaju analizirajući preko 165 stranih tržišta, prenosi RSE.

BiH: Korupcija i dalje problem

Bosna i Hercegovina (BiH) je otvorena za strana ulaganja, ali investitori moraju da prevladaju endemsku korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem, navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

„Ekonomske reforme za završetak tranzicije iz socijalističke prošlosti u tržišno orijentisanu budućnost odvijale su se polako i zemlja ima relativno nizak nivo stranih direktnih investicija (SDI). Prema Centralnoj banci BiH, SDI u BiH u prvih devet mjeseci 2019. iznosile su 505 miliona USD. Ukupna SDI u 2018. godini iznosila su 458 miliona USD“, navodi se u izvještaju.

Stejt department navodi i da je, prema izvještaju Svetske banke o lakoći poslovanja u 2020. godini, BiH među najmanje atraktivnim poslovnim okruženjima u jugoistočnoj Evropi, sa rangom od 90 od 190 globalnih ekonomija.

„Izvještaj Svetske banke svrstava BiH posebno nisko zbog njenih dugotrajnih i napornih procesa započinjanja novog posla i dobijanja građevinskih dozvola“, navodi Stejt department ističući da su oba ta pitanja uticala na američke kompanije.

Navodi se i da se pre pandemije COVID-19 očekivalo se da će se ekonomski rast BiH ubrzati u 2020. godini da bi 2021. dostigao četiri procenta, potpomognut uglavnom potrošnjom i donekle javnim investicijama. Privreda BiH se proširila za procenjenih tri odsto u 2019. godini, a domaća potražnja je i dalje dominantni pokretač rasta, stoji u Izvještaju.

Stejt department ukazuje i da su američka ulaganja u BiH niska zbog male veličine tržišta, relativno niskog nivoa prihoda, udaljenosti od Sjedinjenih Američkih Država, izazovne poslovne klime i nedostatka mogućnosti za ulaganje. „Većinu američkih kompanija u BiH predstavljaju male prodajne kancelarije koje su koncentrisane na prodaju američke robe i usluga, uz minimalna dugoročna ulaganja u BiH“, navodi se u Izvještaju u kome se konstatuje i da američke kompanije sa predstavništvima u BiH uključuju velike multinacionalne kompanije i tržišne lidere u svojim sektorima, kao što su Coca-Cola, Microsoft, Cisco, Oracle, Pfizer, McDonalds, Marriott, Caterpillar, Johnson & Johnson, FedEk, UPS, Philip Morris, KPMG, Price VaterHouse Coopers i drugi.

Stejt department istovremeno navodi da BiH nudi poslovne mogućnosti dobro pripremljenim i upornim izvoznicima i investitorima i da su se kompanije koje su uspele da prevladaju izazove uspostavljanja prisustva u BiH s vremenom su često vraćale svoje ulaganje.

U ovogodišnjem globalnom izvještaju Stejt departmenta o investicionoj klimi stoji i da je u BiH aktivna međunarodna zajednica i da se ulažu reformski napori za poboljšanje poslovne klime, dok BiH teži eventualnom članstvu u Evropskoj uniji.

Navodi se i da BiH aktivno nastavlja da teži ka članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i da se nada da će joj se priključiti u bliskoj budućnosti. Ističe se i da je zemlja bogata prirodnim resursima, pružajući potencijalne mogućnosti u energetici (hidro i termoelektrane), poljoprivredi, drvetu i turizmu.

„Najbolje poslovne mogućnosti za američke izvoznike u BiH uključuju opremu za proizvodnju i prenos energije, telekomunikacionu i IT opremu i usluge, transportnu infrastrukturu i opremu, inženjerske i građevinske usluge, medicinsku opremu i sirovine i hemikalije za industrijsku preradu“, navodi Stejt department u svom izvještaju.

(BN/RSE)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ajde

12.09.2020 08:43

A kod njih nije

ODGOVORITE
Name

Re

12.09.2020 11:42

E tovamje BiH koju treba sto prije razjebat I zivit u svojoj Drzavi RS nemoze evropsk standardi u isil drzavi

Name

Direkt

12.09.2020 14:36

Kod njih tek pogotovo, samo što se kod njih to ne isplati, zbog veoma visokih novčanih i zatvorskih kazni.

Name

Doboj

12.09.2020 21:42

Ma ajte molim vas, a ko je tu stoku korumpiranu postavio na vlast? Narod? Ma ajte molim vas gospodo sa novog kontinenta, sa istorijom od 200 godine tek i stvorenom na korupciji i kriminalu. Vi za drugo ni ne znate. Cemu li onda to vase "cudjenje"?

Name

Rale

12.09.2020 09:08

Pa vi i podržavate korupciju, zato što vam daju deo, a sirotinja isto podržava korupciju a ništa ne dobija. Pametnom jasno.

ODGOVORITE
Name

Sud

12.09.2020 09:53

Politicke partije I pravisudne institucije su problem i LEGLo korupcije Budu o realni !!!sve veliki afere su pod velom tajne ,fuj

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

12.09.2020 10:30

Ma kakva korupcija, lupetaju, samo glavnom Baji poklonite vilu na Devičanskim ostrvima i niko vas ne smije pogledati cijelu godinu dana a posle će da se dogovarate.

ODGOVORITE
Name

Iiii

12.09.2020 11:09

Nema to kod nas u republici srpskoj

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.09.2020 14:37

Osim što ima i to samo tako. :)))

Name

Zasto

12.09.2020 12:10

Pa dajte pomozite nam, vividite ko je razvio korupciju, zasto ne reagujete.

ODGOVORITE
Name

kiza

12.09.2020 12:14

Od kada ste se vi umešali korupcija je skočila, brat bratu barem puta. Nije mi jasan vaš zaključak kada ste vi tome najviše i doprineli.

ODGOVORITE