Односи Србије и Америке пријатељски и савезнички

У Дому Народне скупштине, у организацији Посланичке групе пријатељства са САД и Института за националну међународну безбедност (ИНИС) одржана је друга Међународна научна онлајн конференција

Србија 11.09.2020 | 22:58
Односи Србије и Америке пријатељски и савезнички

Из Народне скупштине је саопштено да су конференцију отворили народни посланик Драган Шормаз и директор Института за националну и међународну безбедност Дарко Трифуновић.

Шормаз је истакао да ни глобална пандемија није успела да спречи одржавање конференције, путем видео линка.

Он се осврнуо на дипломатске односе две земље који трају скоро 140 година, а додатно ојачаним прошлонедељним сусретом председника две земље.

Истакао је на важност сагледавања историјских веза између Србије и САД кроз савезништва у прошлости током Првог и Другог светског рата, које су се огледале кроз заједничке вредности и удруженост за борбу и очување начела слободе.

Указао је на чињеницу да је последњих година видно интензивирана свеукупна билатерална сарадња, нарочито на политичком и економском нивоу, те да је сигуран да ће овакав ангажман допринети и потписивању споразума о стратешком партнерству две земље.

Трифуновић је подсетио на пријатељске и савезничке односе Србије и САД.

Током састанка говорило се на тему српско-америчких односа, потписаном Споразуму о нормализацији економских односа Београда и Приштине у Вашингтону, међународној безбедности, борби против тероризма, мигрантској кризи.

У радном делу Конференције учесници су разменили искуства и ставове о српско-америчким односима из области безбедности, образовне и научне сарадње, отварању канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације у Београду, као и о значају америчких инвестиција и донација Србији.

На конференцији су учествовали и народни посланици Зоран Драгишић, Предраг Рајић, Илија Животић, Лав Пајкић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар енергетике и рударства Александар Антић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Такође, учествовали су политички саветник и вршилац дужности председника ДЦМ-а, Мисије САД у Србији Мајкл Келер, генерал Националне гарде Охаја Џон Харис Џуниор, као и релевантни стручњаци из области безбедности, политичких веза и науке.

(Курир.рс/Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Тиито

11.09.2020 21:43

Оооо Србинееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија је...

12.09.2020 02:43

...дефинитивно пропала! Погледајте само израз лица овог Трифуновића... Катастрофа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

12.09.2020 04:29

Бухаха. Ма немој те ми рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица Школарац

12.09.2020 06:30

"Односи Србије и Америке пријатељски и савезнички." Како могу да буду пријатељски и савезнички , кад су скроз настројени против Срба и бацали бомбе на Србе током 90их година? Не лажите народ више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.09.2020 14:52

треба да се оправда пут у НАТО.

Name

Д

12.09.2020 07:03

Дуго времена Србија није направила такве спољнополитичке грешке као сада. Преселиће амбасаду у Јерусалим! Али и "Косово" ће своју. Израел зато признао Косово. То ни у плану није било! Дио уговора о 5Г мрежи проблематичан са кинеског аспекта, због амбасаде замјерио се и Арапима и ЕУ, а како је са Русијом, видјели смо. Све у свему, ако Трамп добије изборе, онај "уснасти" га може замолити да припоји Србију. Ако изгуби... Аууууу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

12.09.2020 07:13

Ово мије висе него смијесно. Америка гледа интересе и за њу не постоје пријатељи. Србија је на добром путу који само треба наставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

12.09.2020 07:51

Србија јако добро ,,плива'' између интереса: Америке, Русије, Кине и Европе. ...Овај наш председник Вучић се за 12 дана срео са 12 светских лидера, или се чуо телефоном с њима: Трамп, Меркел, Си Ђи Пинг, Ердоган, Путин, Орбан, Пахор, Нетањаху... И на сваке 2 недеље се види са представницима Републике Српске и у контакту је са Србима из ЦГ. А у међу времену се Србија бори за Косово, а АП Војводина ради пројекте и јача Србе у Вуковару, Борову, Кистању, Вуковару (јер Хрвати мање бесне кад то ради АП Војводина- него кад то ради Београд). ...Значи, спољна политика Србије је јача него што је била спољна политика Југославије за време Тита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.09.2020 08:43

Мало, мало криве амере за ово, па сад за оно и онфа кажу да смо пријатељи. Народ не види даље од носа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.09.2020 14:53

па трамп је србин

Name

Помози Бозе

12.09.2020 12:30

Цудне ли љубави, "пријатељства"? Оцито је неки не знају ста је пријатељство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.09.2020 14:51

'Заједницку проблеме, несрецу и прослост'? О цему овај прица??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

12.09.2020 22:41

Трифуновића за Приједседника свих Срба!

ОДГОВОРИТЕ