Odnosi Srbije i Amerike prijateljski i saveznički

U Domu Narodne skupštine, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD i Instituta za nacionalnu međunarodnu bezbednost (INIS) održana je druga Međunarodna naučna onlajn konferencija

Srbija 11.09.2020 | 22:58
Odnosi Srbije i Amerike prijateljski i saveznički

Iz Narodne skupštine je saopšteno da su konferenciju otvorili narodni poslanik Dragan Šormaz i direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović.

Šormaz je istakao da ni globalna pandemija nije uspela da spreči održavanje konferencije, putem video linka.

On se osvrnuo na diplomatske odnose dve zemlje koji traju skoro 140 godina, a dodatno ojačanim prošlonedeljnim susretom predsednika dve zemlje.

Istakao je na važnost sagledavanja istorijskih veza između Srbije i SAD kroz savezništva u prošlosti tokom Prvog i Drugog svetskog rata, koje su se ogledale kroz zajedničke vrednosti i udruženost za borbu i očuvanje načela slobode.

Ukazao je na činjenicu da je poslednjih godina vidno intenzivirana sveukupna bilateralna saradnja, naročito na političkom i ekonomskom nivou, te da je siguran da će ovakav angažman doprineti i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Trifunović je podsetio na prijateljske i savezničke odnose Srbije i SAD.

Tokom sastanka govorilo se na temu srpsko-američkih odnosa, potpisanom Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu, međunarodnoj bezbednosti, borbi protiv terorizma, migrantskoj krizi.

U radnom delu Konferencije učesnici su razmenili iskustva i stavove o srpsko-američkim odnosima iz oblasti bezbednosti, obrazovne i naučne saradnje, otvaranju kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu, kao i o značaju američkih investicija i donacija Srbiji.

Na konferenciji su učestvovali i narodni poslanici Zoran Dragišić, Predrag Rajić, Ilija Životić, Lav Pajkić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Takođe, učestvovali su politički savetnik i vršilac dužnosti predsednika DCM-a, Misije SAD u Srbiji Majkl Keler, general Nacionalne garde Ohaja Džon Haris Džunior, kao i relevantni stručnjaci iz oblasti bezbednosti, političkih veza i nauke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Tiito

11.09.2020 21:43

Oooo Srbineeee

ODGOVORITE
Name

Srbija je...

12.09.2020 02:43

...definitivno propala! Pogledajte samo izraz lica ovog Trifunovića... Katastrofa!!!

ODGOVORITE
Name

А

12.09.2020 04:29

Бухаха. Ма немој те ми рећи.

ODGOVORITE
Name

Perica Školarac

12.09.2020 06:30

"Odnosi Srbije i Amerike prijateljski i saveznički." Kako mogu da budu prijateljski i saveznički , kad su skroz nastrojeni protiv Srba i bacali bombe na Srbe tokom 90ih godina? Ne lažite narod više!

ODGOVORITE
Name

re

12.09.2020 14:52

treba da se opravda put u NATO.

Name

D

12.09.2020 07:03

Dugo vremena Srbija nije napravila takve spoljnopolitičke greške kao sada. Preseliće ambasadu u Jerusalim! Ali i "Kosovo" će svoju. Izrael zato priznao Kosovo. To ni u planu nije bilo! Dio ugovora o 5G mreži problematičan sa kineskog aspekta, zbog ambasade zamjerio se i Arapima i EU, a kako je sa Rusijom, vidjeli smo. Sve u svemu, ako Tramp dobije izbore, onaj "usnasti" ga može zamoliti da pripoji Srbiju. Ako izgubi... Auuuuu...

ODGOVORITE
Name

ok

12.09.2020 07:13

Ovo mije vise nego smijesno. Amerika gleda interese i za nju ne postoje prijatelji. Srbija je na dobrom putu koji samo treba nastaviti.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

12.09.2020 07:51

Србија јако добро ,,плива'' између интереса: Америке, Русије, Кине и Европе. ...Овај наш председник Вучић се за 12 дана срео са 12 светских лидера, или се чуо телефоном с њима: Трамп, Меркел, Си Ђи Пинг, Ердоган, Путин, Орбан, Пахор, Нетањаху... И на сваке 2 недеље се види са представницима Републике Српске и у контакту је са Србима из ЦГ. А у међу времену се Србија бори за Косово, а АП Војводина ради пројекте и јача Србе у Вуковару, Борову, Кистању, Вуковару (јер Хрвати мање бесне кад то ради АП Војводина- него кад то ради Београд). ...Значи, спољна политика Србије је јача него што је била спољна политика Југославије за време Тита.

ODGOVORITE
Name

Rale

12.09.2020 08:43

Malo, malo krive amere za ovo, pa sad za ono i onfa kažu da smo prijatelji. Narod ne vidi dalje od nosa.

ODGOVORITE
Name

re

12.09.2020 14:53

pa tramp je srbin

Name

Pomozi Boze

12.09.2020 12:30

Cudne li ljubavi, "prijateljstva"? Ocito je neki ne znaju sta je prijateljstvo.

ODGOVORITE
Name

BL

12.09.2020 14:51

'Zajednicku probleme, nesrecu i proslost'? O cemu ovaj prica??

ODGOVORITE
Name

Vesna

12.09.2020 22:41

Trifunovića za Prijedsednika svih Srba!

ODGOVORITE