Не вјерују у изборе: Бугарска је нова Бјелорусија?

Посланица Бугарске социјалистичке партије Јелена Јончева верује да се може видети општи тренд у ономе што се дешава у Бугарској и Белорусији.

Свијет 11.09.2020 | 22:30
Не вјерују у изборе: Бугарска је нова Бјелорусија?

"Ако говоримо о тенденцијама нас је могуц́е поредити са Белорусијом, јер као и у Бугарској и у Белорусији је ауторитативан режим. Чланови различитих парламентарних група (у Европском парламенту) су веома критиковали дешавања у Бугарској“, изјавила је Јончева у интервјуу за бугарски 2БТВ“.

Она је додала, да је током заседања Одбора Европског парламента за грађанске слободе, правду и унутрашње послове, на рачун Бугарске изречено много критика. Критике су се пре свега односиле на велики ниво корупције у држави и на владавину премијера Бојка Борисова, преноси Спутњик.

"Овде у Бриселу, јако добро знају, ко је господин Борисов, док његова политичка породица - Европска народна партија, ц́ути“, изјавила је Јончева.

Члан Европског парламента из партије ГЕРБ Андреј Новаков је изјавио, да је расправа у Европском парламенту о ситуацији у Бугарској, рутина и да су критикама подвргнуте многе државе. "Европски комесари стално учествују у расправама на разне теме у Европском парламенту. Бугарска није прва земља, нити ц́е бити последња о којој се разговара“, навео је Новаков. Он сматра чудном појаву да Јончева пореди ситуацију у Бугарској и Белорусији.

„Драго ми је да се госпођа Јончева ограничила поређењем са Белорусијом, могла је и даље да крене до Северне Кореје“, изјавио је политичар.

Раније је бивши министар Министарства иностраних послова Бугарске Ивајко Калфин такође изјавио, да се према догађајима у Бугарској и Белорусији може приметити општа тенденција. "У Бугарској и Белорусији је иста тема – неповерење у изборе и владу. И у случају Борисова и у случају Лукашенка видимо исту политичку реакцију, која је на ивици панике“, рекао је Калфин.

Протести против владе Бугарске трају више од два месеца. Као одговор на захтеве демонстраната кабинет премијера Бојка Борисова је предложио да се унесу одређене измене у актуелни Устав. Нацрт новог устава је почетком септембра изнесен на разматрање Народном собрању, процедура ц́е трајати од два месеца до пет месеци.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

А

11.09.2020 20:46

Ма како? Бугарска је чланица ЕУ. Тамо је све мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2020 21:11

Менталитет комунистицки цврста рука

Name

Директ

12.09.2020 11:42

Није злато све што сија.

Name

Ама

11.09.2020 21:15

Политицари су зло 21 вијека!!!борба за власт свим средствима изнад закона повезана политицко тајкунска хоботница хараааа!!!!народ немоцан а они купују све новцима сумњивог поријекла мафија политицко тајкунска!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.09.2020 02:11

Зар сте глупи до те мјере да не видите да се мора стати на пут турском току. И ово око грцке и турске је све да се спријеци гасовод. Вуцко несто потписује по америци а ови и даље раде му о глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбољи смо

12.09.2020 05:56

Све срећа па код нас тога нема. Код нас се предсједник не понаша аутократски. Не уплиће се у постављање директора, у тендере, нити у изборну процедуру. Ми смо за примјер Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

12.09.2020 08:06

Бугарска, гдје то додје, Балкан или Скандинавија ?

ОДГОВОРИТЕ