Ne vjeruju u izbore: Bugarska je nova Bjelorusija?

Poslanica Bugarske socijalističke partije Jelena Jončeva veruje da se može videti opšti trend u onome što se dešava u Bugarskoj i Belorusiji.

Svijet 11.09.2020 | 22:30
Ne vjeruju u izbore: Bugarska je nova Bjelorusija?

"Ako govorimo o tendencijama nas je moguće porediti sa Belorusijom, jer kao i u Bugarskoj i u Belorusiji je autoritativan režim. Članovi različitih parlamentarnih grupa (u Evropskom parlamentu) su veoma kritikovali dešavanja u Bugarskoj“, izjavila je Jončeva u intervjuu za bugarski 2BTV“.

Ona je dodala, da je tokom zasedanja Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove, na račun Bugarske izrečeno mnogo kritika. Kritike su se pre svega odnosile na veliki nivo korupcije u državi i na vladavinu premijera Bojka Borisova, prenosi Sputnjik.

"Ovde u Briselu, jako dobro znaju, ko je gospodin Borisov, dok njegova politička porodica - Evropska narodna partija, ćuti“, izjavila je Jončeva.

Član Evropskog parlamenta iz partije GERB Andrej Novakov je izjavio, da je rasprava u Evropskom parlamentu o situaciji u Bugarskoj, rutina i da su kritikama podvrgnute mnoge države. "Evropski komesari stalno učestvuju u raspravama na razne teme u Evropskom parlamentu. Bugarska nije prva zemlja, niti će biti poslednja o kojoj se razgovara“, naveo je Novakov. On smatra čudnom pojavu da Jončeva poredi situaciju u Bugarskoj i Belorusiji.

„Drago mi je da se gospođa Jončeva ograničila poređenjem sa Belorusijom, mogla je i dalje da krene do Severne Koreje“, izjavio je političar.

Ranije je bivši ministar Ministarstva inostranih poslova Bugarske Ivajko Kalfin takođe izjavio, da se prema događajima u Bugarskoj i Belorusiji može primetiti opšta tendencija. "U Bugarskoj i Belorusiji je ista tema – nepoverenje u izbore i vladu. I u slučaju Borisova i u slučaju Lukašenka vidimo istu političku reakciju, koja je na ivici panike“, rekao je Kalfin.

Protesti protiv vlade Bugarske traju više od dva meseca. Kao odgovor na zahteve demonstranata kabinet premijera Bojka Borisova je predložio da se unesu određene izmene u aktuelni Ustav. Nacrt novog ustava je početkom septembra iznesen na razmatranje Narodnom sobranju, procedura će trajati od dva meseca do pet meseci.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

А

11.09.2020 22:46

Ма како? Бугарска је чланица ЕУ. Тамо је све мед и млијеко.

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2020 23:11

Mentalitet komunisticki cvrsta ruka

Name

Direkt

12.09.2020 13:42

Nije zlato sve što sija.

Name

Ama

11.09.2020 23:15

Politicari su zlo 21 vijeka!!!borba za vlast svim sredstvima iznad zakona povezana politicko tajkunska hobotnica haraaaa!!!!narod nemocan a oni kupuju sve novcima sumnjivog porijekla mafija politicko tajkunska!!!!

ODGOVORITE
Name

Rale

12.09.2020 04:11

Zar ste glupi do te mjere da ne vidite da se mora stati na put turskom toku. I ovo oko grcke i turske je sve da se sprijeci gasovod. Vucko nesto potpisuje po americi a ovi i dalje rade mu o glavi.

ODGOVORITE
Name

Najbolji smo

12.09.2020 07:56

Sve sreća pa kod nas toga nema. Kod nas se predsjednik ne ponaša autokratski. Ne upliće se u postavljanje direktora, u tendere, niti u izbornu proceduru. Mi smo za primjer Evropi.

ODGOVORITE
Name

He He

12.09.2020 10:06

Bugarska, gdje to dodje, Balkan ili Skandinavija ?

ODGOVORITE