На помолу афера са личним подацима грађана Српске

Корупција, криминал, афера - постали су, чини се, свакодневница живљења у БиХ. Бројне афера окончане су без епилога и углавном су вишемилионске. Но, овога пута не помолу је једна - којом су угрожени лични подаци бројних грађана на територију Републике Српске..

Република Српска 11.09.2020 | 20:02
На помолу афера са личним подацима грађана Српске

Наиме, комплетна медицинска документација грађана на располагању је једној приватној фирми. Одговорност нико не преузима. Уз то, упитно је и што ће бити с дугонајављиваним електронским здравствених књижицама и новим системом за шта је Влада  Републике Српске издвојила око 26 милиона КМ.

Приватна фирма Рачунари д.о.о. располаже медицинском документацијом грађана Републике Српске. Доставиле су је јавне здравствене установе приликом успостављања информационог система "Доктор медиц", односно касније "Wеб Медиц".

Поједини домови здравља су тренутно у процесу имплементације новог ИЗИС система, међутим до документације, чији су власници, не могу доћи без новачане накнаде. У допису једном од домова здравља, Рачунари д.о.о., од ове установе траже 175.000 КМ да би им вратили документе у формату који захтјева Фонд здравственог осигурања. Или:

"Установе које се одлуче задржати софтверска рјешења Рачунари д.о.о. и наставе сарадњу у периоду не мањем од три године Миграција података ће бити бесплатна."

Дописом од ФЗО Домови здравља су обавјештени да ће све установе интегрисати ИЗИС и да су дужни да затраже од Рачунари д.о.о. документацију, те да уколико им буду тражили новчану накнаду покрену тужбу пред надлежним судовима.

"Напомињемо да су медицински подаци власништво здравствених установа, те да установа има пуно право према постојећим уговорима које сте потписали са фирмом Рачунари д.о.о. тражити експорт својих података без било какве накнаде."

Имплементација ИЗИС-а је могућа и без ових података али би довела до компликованих процедура и отежала рад љекара, тврди координатор пројекта.

"Не ограничава нас у смислу да доктор може да изда све рецепте, заведе дијегнозе и да настави рад у ИЗИС-у, али отежава рад у смислу да нема историју болести, да мора да улази у писане картоне и проналази и поново уноси терапије, историју отпусних писама, налазе и мишљења које тај пацијент има у свом картону", казала је Драгана Кривошија, пројект менаџер ММС ЦОДЕ.

Из Агенције за заштиту личних података Босне и Херцеговине кажу да су од стране Фонда обавјештени о организовању ИЗИС-а, што је у складу са законом.

"Наплата враћања података није у нашој надлежности обзиром да је ријеч о уговорном односу странака у поступку израде система", казали су из Агенције.

На бројна питања упућена Министарству здравља добили смо одговор да је процес имплементације у надлежности Фонда, док из Фонда нема одговора.

Бивши министар здравља Слободан Станић, који је на функцију дошао послије Ранка Шкрбића, каже да је његов мандат трајао свега 5 мјесеци, између осталог, и што није продужио уговор са фирмом Рачунари д.о.о. о наплати преноса електронске транасакција.

"Тај уговор је истекао у 2013., није продужен из финансијских разлога зато што би требало плаћати пренос ревизорске трансакције, што је по ревизорском извјештају прорачунато да би то било око 3,5 до 4 милиона годишње, за десет година око 40 милиона КМ", казао је Станић.

Након неколико покушаја нисмо ступили у контакт са директором фирме Рачунари д.о.о. На порталу акта.ба видљиво је да је ова фирма од 2013. до данас прошла више 200 тендера. 

(Н1)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Нпр

11.09.2020 18:26

Није истина да је Дом Здравља власник здравственог картона. Свака особа је власник свог здравственог картона и својих података. Медицинска установа мозе имати увид и евидентирати податке.. Сходно новим налазима и прегледима. Ово је игранка да неко узме одрзавање система ЈЗУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимац

11.09.2020 18:49

Ако је свака особа власник свог здраственог картона сто га онда не дрзи код себе у куци и сваку посјету доктору не носи са собом.

Name

Ре анонимац

11.09.2020 20:14

Види се да немас појма, ти мозес послати у сваком моменту захтјев да ти се избрисе електронски картон. Одес код доктора и добијес овај стари зути, руком писан. Науци своја права, и цитај мало. Знацес... Немој слијепо слусати власт а ни опозицију.

Name

@Ре анонимац

11.09.2020 20:58

Засто би је слао захтјев да ми се избрисе електронски картон кад га ја нисам тамо ни посло,а није ме нико ни пито да ли ја пристајем на то.Ето то је једно од мојих права.Друго каква власт и каква опозиција ово је за њих спанско село у питању је профит.

Name

Горан

11.09.2020 21:42

ЗАКОН ЈЕ ДЕФИНИСАО ....ВЛАСНИК КАРТОНА ЈЕ ПАЦИЈЕНТ.. АЛИ ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА КОЈА ПРУЗА УСЛУГУ ...У ПОЈЕДИНИМ СЛУЧАЈЕВИМА МОРА ЦАК ДОЖИВОТНО ДА ЦУВА ДОЈУМЕНТАЦИЈУ...ОЧИТО ЈЕ ШКРБИЦУ БИЛО ЛАКСЕ АКО ПОРЕД НАБАВКИ ...УПРАВЉА И СВИМ ГРАЂАНИМА.

Name

ц

12.09.2020 06:13

Паре су овдје битне, ако има пара има и власништва. Ово је неко покрено да би неки анекс ових дана освануо. Шта се може кад се има.

Name

Драган

11.09.2020 18:32

Рачунари доо податке грађана држи у својој фирми. На званичној страници ДЗ Бања Лука имате линк на еЧЕКАОНИЦУ. Линк води на њихове сервере на њиховом домену. Колико је то лудо и бахато можете видјети на следећем линку хттп://www.рацунари-бл.цом/мобиле/Логин.аспx . Значи то је апликација за заказивање прегледа у ДЗ Бања Лука. Ако ово није довољан разлог да МУП или СИПА реагује онда нас стварно треба све у лудницу стрпати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свирко

11.09.2020 20:20

еЦЕКАОНИЦА апликација је радјена на иницијативу града Бањалуке.. Због короне је остала без медијске пазње. Процитај мало Драгане, и информиси се. Ја вјерујем да ти то све знас али посао ти је да дизес галаму.

Name

Најмање лијецења

11.09.2020 20:22

И средстава за то,као и за здравствене раднике, управо због разних пљацки у интересу појединаца.

Name

ИТ

11.09.2020 20:25

Очито је да се овдје ради о незнању и аматеризму наручиоца посла. Није се водило рачуна о основном сигурносном захтјеву, заштита података и неовлашћени приступ. Могуће је направити рјешење гдје извођач послова не приступа ни једном податку у бази података. Пошто се ради о осјетљивом и комплексном рјешењу најјефтиније је било запослити тим стручњака унутар куће који би направили софтвер и касније га одржавали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ИТ

11.09.2020 20:54

Кад смо код застите података. Погледај ста кладионице раде и како злоупотребљавају податке. Код насну Моззарт кладионици морас издиктирати ЈМБГ да урадис било ста са својим интернет рацуном. Кено је исто срање. А кад си ти такав струцњак направи нови систем да га дрзава купи од тебе.

Name

Директ

12.09.2020 12:31

И то, а и (наш) закон о личним подацима не прати најновије стандарде у заштити личних података (ГДПР), тако да потребно је усклађивање нашег закона о заштити личних података са најновијим стандардима у тој области. Да не говорим о електронској управи, електронском потпису и другим стварима, које наше законодавство још увијек нема.

Name

Саса

11.09.2020 21:45

Значи Шкрбић изнад закона. Здравству је изгледа суђено да га Шкрбић експлоатише до бесвијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рачунари

11.09.2020 22:20

криминал над криминалом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.09.2020 06:10

Власник фирме је стари ДБ-овац. Можете му соли на реп ставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

12.09.2020 07:00

Ко год да је власник Фирме , ја мислим да је он у сарадњи са Шкрбићем планирао наредних 20 година узимати паре за оно сто он у ствари не ради.

Name

Стојан П

12.09.2020 06:35

Па имали краја униставању овог народа у РС. Види ти ста су сад смислили? Има ли краја људи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пустос

12.09.2020 06:39

Немамо ми власт која би ститила овај народ. Али и даље млатимо како је слаба опозиција. Нема програм. А ови сад имају програм? Да имају како да нас опљацкају али до кости. То им је једини програм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.09.2020 07:09

Закон о застити лицних података само постоји. Гдје го одес тразе копију лицне карте ако недас немозес ниста заврсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.09.2020 12:51

То је посљедица тога, што су од цјелокупне дигиталне агенде, увели само биометријски пасош, чиповану личну карту, као и чиповање кућних љубимаца, док све остало што се тиче дигитализације (електронски потпис, електронски катастар непокретности, па и електронско гласање, на крају крајева) ни дан данас нису, с тим да ни ови што су увели, ни то неби увели, да их Ујка Сем није натјерао, због лакше идентификације лица приликом преласка границе (значи због свог интереса). Што се мене тиче, боље да ни то нису увели, пошто мање-више све је исто као у доба када компјутери нису играли никакву улогу, тако да џаба су кречили, ако и најобичнија уплатница, мора бити на папиру, а не преко интернет банкарства, којег банке форсирају још од 2000-их, а државна служба га још не признаје. Хаос и ужас! Све је исто, само што је писаћу машину, замјенио компјутер, који више служи, као доказ да смо у корак са временом, неголи што имамо користи од тога, што имамо толико компјутера, а опет папири владају.

Name

Мирко

12.09.2020 07:32

Миле и његова лакташка мафија, шта рећи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја то овако видим

12.09.2020 08:08

Плацено је једној фирми. Уговор није добро направљен или свјесно крсимо одредбе уговора, а све у циљу да опет извуцемо паре. Од тих софтвера и плацања цовјека да заболи глава, а мало мало па неки не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.09.2020 08:42

Узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да знас само

12.09.2020 12:36

Драги градјанине РС, ти, који продајес свој глас. Ако те ово не пласи.Не брини бице јос горе после избора.

ОДГОВОРИТЕ