Na pomolu afera sa ličnim podacima građana Srpske

Korupcija, kriminal, afera - postali su, čini se, svakodnevnica življenja u BiH. Brojne afera okončane su bez epiloga i uglavnom su višemilionske. No, ovoga puta ne pomolu je jedna - kojom su ugroženi lični podaci brojnih građana na teritoriju Republike Srpske..

Republika Srpska 11.09.2020 | 20:02
Na pomolu afera sa ličnim podacima građana Srpske

Naime, kompletna medicinska dokumentacija građana na raspolaganju je jednoj privatnoj firmi. Odgovornost niko ne preuzima. Uz to, upitno je i što će biti s dugonajavljivanim elektronskim zdravstvenih knjižicama i novim sistemom za šta je Vlada  Republike Srpske izdvojila oko 26 miliona KM.

Privatna firma Računari d.o.o. raspolaže medicinskom dokumentacijom građana Republike Srpske. Dostavile su je javne zdravstvene ustanove prilikom uspostavljanja informacionog sistema "Doktor medic", odnosno kasnije "Web Medic".

Pojedini domovi zdravlja su trenutno u procesu implementacije novog IZIS sistema, međutim do dokumentacije, čiji su vlasnici, ne mogu doći bez novačane naknade. U dopisu jednom od domova zdravlja, Računari d.o.o., od ove ustanove traže 175.000 KM da bi im vratili dokumente u formatu koji zahtjeva Fond zdravstvenog osiguranja. Ili:

"Ustanove koje se odluče zadržati softverska rješenja Računari d.o.o. i nastave saradnju u periodu ne manjem od tri godine Migracija podataka će biti besplatna."

Dopisom od FZO Domovi zdravlja su obavješteni da će sve ustanove integrisati IZIS i da su dužni da zatraže od Računari d.o.o. dokumentaciju, te da ukoliko im budu tražili novčanu naknadu pokrenu tužbu pred nadležnim sudovima.

"Napominjemo da su medicinski podaci vlasništvo zdravstvenih ustanova, te da ustanova ima puno pravo prema postojećim ugovorima koje ste potpisali sa firmom Računari d.o.o. tražiti eksport svojih podataka bez bilo kakve naknade."

Implementacija IZIS-a je moguća i bez ovih podataka ali bi dovela do komplikovanih procedura i otežala rad ljekara, tvrdi koordinator projekta.

"Ne ograničava nas u smislu da doktor može da izda sve recepte, zavede dijegnoze i da nastavi rad u IZIS-u, ali otežava rad u smislu da nema istoriju bolesti, da mora da ulazi u pisane kartone i pronalazi i ponovo unosi terapije, istoriju otpusnih pisama, nalaze i mišljenja koje taj pacijent ima u svom kartonu", kazala je Dragana Krivošija, projekt menadžer MMS CODE.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine kažu da su od strane Fonda obavješteni o organizovanju IZIS-a, što je u skladu sa zakonom.

"Naplata vraćanja podataka nije u našoj nadležnosti obzirom da je riječ o ugovornom odnosu stranaka u postupku izrade sistema", kazali su iz Agencije.

Na brojna pitanja upućena Ministarstvu zdravlja dobili smo odgovor da je proces implementacije u nadležnosti Fonda, dok iz Fonda nema odgovora.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić, koji je na funkciju došao poslije Ranka Škrbića, kaže da je njegov mandat trajao svega 5 mjeseci, između ostalog, i što nije produžio ugovor sa firmom Računari d.o.o. o naplati prenosa elektronske tranasakcija.

"Taj ugovor je istekao u 2013., nije produžen iz finansijskih razloga zato što bi trebalo plaćati prenos revizorske transakcije, što je po revizorskom izvještaju proračunato da bi to bilo oko 3,5 do 4 miliona godišnje, za deset godina oko 40 miliona KM", kazao je Stanić.

Nakon nekoliko pokušaja nismo stupili u kontakt sa direktorom firme Računari d.o.o. Na portalu akta.ba vidljivo je da je ova firma od 2013. do danas prošla više 200 tendera. 

(N1)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Npr

11.09.2020 18:26

Nije istina da je Dom Zdravlja vlasnik zdravstvenog kartona. Svaka osoba je vlasnik svog zdravstvenog kartona i svojih podataka. Medicinska ustanova moze imati uvid i evidentirati podatke.. Shodno novim nalazima i pregledima. Ovo je igranka da neko uzme odrzavanje sistema JZU..

ODGOVORITE
Name

anonimac

11.09.2020 18:49

Ako je svaka osoba vlasnik svog zdrastvenog kartona sto ga onda ne drzi kod sebe u kuci i svaku posjetu doktoru ne nosi sa sobom.

Name

Re anonimac

11.09.2020 20:14

Vidi se da nemas pojma, ti mozes poslati u svakom momentu zahtjev da ti se izbrise elektronski karton. Odes kod doktora i dobijes ovaj stari zuti, rukom pisan. Nauci svoja prava, i citaj malo. Znaces... Nemoj slijepo slusati vlast a ni opoziciju.

Name

@Re anonimac

11.09.2020 20:58

Zasto bi je slao zahtjev da mi se izbrise elektronski karton kad ga ja nisam tamo ni poslo,a nije me niko ni pito da li ja pristajem na to.Eto to je jedno od mojih prava.Drugo kakva vlast i kakva opozicija ovo je za njih spansko selo u pitanju je profit.

Name

Goran

11.09.2020 21:42

ZAKON JE DEFINISAO ....VLASNIK KARTONA JE PACIJENT.. ALI ZDRAVSTVENA USTANOVA KOJA PRUZA USLUGU ...U POJEDINIM SLUČAJEVIMA MORA CAK DOŽIVOTNO DA CUVA DOJUMENTACIJU...OČITO JE ŠKRBICU BILO LAKSE AKO PORED NABAVKI ...UPRAVLJA I SVIM GRAĐANIMA.

Name

c

12.09.2020 06:13

Pare su ovdje bitne, ako ima para ima i vlasništva. Ovo je neko pokreno da bi neki aneks ovih dana osvanuo. Šta se može kad se ima.

Name

Dragan

11.09.2020 18:32

Računari doo podatke građana drži u svojoj firmi. Na zvaničnoj stranici DZ Banja Luka imate link na eČEKAONICU. Link vodi na njihove servere na njihovom domenu. Koliko je to ludo i bahato možete vidjeti na sledećem linku http://www.racunari-bl.com/mobile/Login.aspx . Znači to je aplikacija za zakazivanje pregleda u DZ Banja Luka. Ako ovo nije dovoljan razlog da MUP ili SIPA reaguje onda nas stvarno treba sve u ludnicu strpati.

ODGOVORITE
Name

Svirko

11.09.2020 20:20

eCEKAONICA aplikacija je radjena na inicijativu grada Banjaluke.. Zbog korone je ostala bez medijske paznje. Procitaj malo Dragane, i informisi se. Ja vjerujem da ti to sve znas ali posao ti je da dizes galamu.

Name

Najmanje lijecenja

11.09.2020 20:22

I sredstava za to,kao i za zdravstvene radnike, upravo zbog raznih pljacki u interesu pojedinaca.

Name

IT

11.09.2020 20:25

Očito je da se ovdje radi o neznanju i amaterizmu naručioca posla. Nije se vodilo računa o osnovnom sigurnosnom zahtjevu, zaštita podataka i neovlašćeni pristup. Moguće je napraviti rješenje gdje izvođač poslova ne pristupa ni jednom podatku u bazi podataka. Pošto se radi o osjetljivom i kompleksnom rješenju najjeftinije je bilo zaposliti tim stručnjaka unutar kuće koji bi napravili softver i kasnije ga održavali.

ODGOVORITE
Name

Re IT

11.09.2020 20:54

Kad smo kod zastite podataka. Pogledaj sta kladionice rade i kako zloupotrebljavaju podatke. Kod nasnu Mozzart kladionici moras izdiktirati JMBG da uradis bilo sta sa svojim internet racunom. Keno je isto sranje. A kad si ti takav strucnjak napravi novi sistem da ga drzava kupi od tebe.

Name

Direkt

12.09.2020 12:31

I to, a i (naš) zakon o ličnim podacima ne prati najnovije standarde u zaštiti ličnih podataka (GDPR), tako da potrebno je usklađivanje našeg zakona o zaštiti ličnih podataka sa najnovijim standardima u toj oblasti. Da ne govorim o elektronskoj upravi, elektronskom potpisu i drugim stvarima, koje naše zakonodavstvo još uvijek nema.

Name

Sasa

11.09.2020 21:45

Znači Škrbić iznad zakona. Zdravstvu je izgleda suđeno da ga Škrbić eksploatiše do besvijesti.

ODGOVORITE
Name

Računari

11.09.2020 22:20

kriminal nad kriminalom

ODGOVORITE
Name

Goran

12.09.2020 06:10

Vlasnik firme je stari DB-ovac. Možete mu soli na rep staviti.

ODGOVORITE
Name

Ljubo

12.09.2020 07:00

Ko god da je vlasnik Firme , ja mislim da je on u saradnji sa Škrbićem planirao narednih 20 godina uzimati pare za ono sto on u stvari ne radi.

Name

Stojan P

12.09.2020 06:35

Pa imali kraja unistavanju ovog naroda u RS. Vidi ti sta su sad smislili? Ima li kraja ljudi?

ODGOVORITE
Name

Pustos

12.09.2020 06:39

Nemamo mi vlast koja bi stitila ovaj narod. Ali i dalje mlatimo kako je slaba opozicija. Nema program. A ovi sad imaju program? Da imaju kako da nas opljackaju ali do kosti. To im je jedini program.

ODGOVORITE
Name

Pa

12.09.2020 07:09

Zakon o zastiti licnih podataka samo postoji. Gdje go odes traze kopiju licne karte ako nedas nemozes nista zavrsiti.

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.09.2020 12:51

To je posljedica toga, što su od cjelokupne digitalne agende, uveli samo biometrijski pasoš, čipovanu ličnu kartu, kao i čipovanje kućnih ljubimaca, dok sve ostalo što se tiče digitalizacije (elektronski potpis, elektronski katastar nepokretnosti, pa i elektronsko glasanje, na kraju krajeva) ni dan danas nisu, s tim da ni ovi što su uveli, ni to nebi uveli, da ih Ujka Sem nije natjerao, zbog lakše identifikacije lica prilikom prelaska granice (znači zbog svog interesa). Što se mene tiče, bolje da ni to nisu uveli, pošto manje-više sve je isto kao u doba kada kompjuteri nisu igrali nikakvu ulogu, tako da džaba su krečili, ako i najobičnija uplatnica, mora biti na papiru, a ne preko internet bankarstva, kojeg banke forsiraju još od 2000-ih, a državna služba ga još ne priznaje. Haos i užas! Sve je isto, samo što je pisaću mašinu, zamjenio kompjuter, koji više služi, kao dokaz da smo u korak sa vremenom, negoli što imamo koristi od toga, što imamo toliko kompjutera, a opet papiri vladaju.

Name

Mirko

12.09.2020 07:32

Mile i njegova laktaška mafija, šta reći

ODGOVORITE
Name

Ja to ovako vidim

12.09.2020 08:08

Placeno je jednoj firmi. Ugovor nije dobro napravljen ili svjesno krsimo odredbe ugovora, a sve u cilju da opet izvucemo pare. Od tih softvera i placanja covjeka da zaboli glava, a malo malo pa neki ne radi.

ODGOVORITE
Name

Hm

12.09.2020 08:42

Uzas

ODGOVORITE
Name

Da znas samo

12.09.2020 12:36

Dragi gradjanine RS, ti, koji prodajes svoj glas. Ako te ovo ne plasi.Ne brini bice jos gore posle izbora.

ODGOVORITE