Испитује се болест која се јавља код дјеце након короне

Након заразе и побједе над коронавирусом, тијело треба времена да одмори, да поврати своју снагу и здравље.

Свијет 11.09.2020 | 16:02
Испитује се болест која се јавља код дјеце након короне

Нажалост, за неку дјецу, то се не дешава.

Од мистериозне, нове болести која се зове мултисистемски упални синдром код дјеце (МИС-Ц или, како га неки још зову, ПИМС) обољело је стотине дјеце на планети – откривена је нешто раније ове године.

Стање, за које се сматра да је некако повезано с инфекцијом ЦОВИД-19, може се појавити код дјеце која су имала слабе или никакве симптоме заразе новим коронавирусом. Нажалост, МИС-Ц може бити веома озбиљно стање, понекад и фатално, пише Радиосарајево.

Сва дјеца су имала температуру

– Дјеца не морају имати класичне респиратоне симптоме ЦОВИД-а да би развили МИС-Ц, што је застрашујуће –  казао је неонатолог Алваро Мореира из Универзитета у Тексасу оргиналног назива “Хеалтх Сциенце Центре” у Сан Антониу.

Дјеца могу изгледати здраво, немати симптоме, чак ни да се не зна да су били болесни, а онда, неколико седмица касније, могу развити ове упалне процесе у тијелу испричао је доктор.

У новом медицинском истраживању болести МИС-Ц, Мореира и његов тим открили су 40 студија које укључују 662 дјетета која су обољела од болести.

МИС-Ц прате упални процеси бројних дијелова тијела – срца, плућа, бубрега, мозга, коже, очију и друго.  Симптоми личне да два друга стања – Кавасаки болест и синдром токсичног шока – али количина и ширење упалних процеса код болести МИС-Ц је гора, напомиње Мориера.

Мореира истиче да болест може бити смртоносна јер напада више система у тијелу.

-Има толико различитих лица да је у почетку љекарима било тешко да је схвате – рекао је доктор.  

Од 662 посматрана случаја, 71 посто дјеце завршило је на интензивном одјељењу, а у просјеку су остајали до осам дана у болници.

У свим случајевима, дјеца су имала температуру, 73.7 посто њих је имало болове у стомаку и пролив, а 68.3 посто повраћање. Чести симптоми били су и коњуктивитис те осип.

Код дјеце која су се опоравила, ипак, постоји велика брига шта МИС-Ц ради њиховом срцу. Наиме, 54 посто њих имало је абнормалности на срцу послије болести.

Те су абнормалности укључивале ширење коронарних крвних жила, смањена способност срца да пумпа кисиком засићену крв и код око 10 посто пацијената анеуризму коронарне жиле.

Мореира напомиње да је ово почетак истраживања потпуно нове болести, те да постоји још много тога што не знамо. У ријетким случајевима када се сумња на МИС-Ц, рана медицинска помоћ пресудна је радња која дјеци може спасити живот.

– Дјеца ће обично показивати симптоме МИС-Ц три до четири седмице након инфекције ЦОВИД-19, а многи ће брзо напредовати у шок и кардиореспираторно затајење – пишу аутори у својој студији.

Породици би требале потражити хитну медицинску помоћ јер се стање дјеце која имају болест изузетно брзо погорша и већина мора у болницу.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јинг јанг

11.09.2020 14:59

Понестало ратова,катастрофа,убистава,цунамија,позара...сада нас убијајте у психу болесцурама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

11.09.2020 15:52

Упалне процесе развијају од вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс

13.09.2020 05:24

Нове лази фармако мафије

ОДГОВОРИТЕ