„Наша банка“ мијења сједиште, Српска излази из власништва

У „Нашој банци“ у току су велике промјене, од управе и сједишта, до структуре власништва. Именован је нови директор, сједиште више неће бити у Бијељини, а Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) Републике Српске поново покушава продати своје акције у „Нашој банци“, овај пут за износ од пола милиона марака или 250 хиљада мање него што је тражила прије мјесец дана.

Република Српска 10.09.2020 | 19:50
„Наша банка“ мијења сједиште, Српска излази из власништва

ИРБ, из портфеља Акцијског фонда и Фонда за реституцију РС, нуди на продају приоритетне некумулативне акције емитента „Наша банка“.

У питању је пет милиона акција вриједности једну марку по акцији.

Метод продаје је налогом „све или ништа“. Датум продаје је сваког радног дана од 14. септембра до реализације продајног налога, а најкасније до 18. септембра 2020. године.

Из ИРБ-а су напоменули да „правно или физичко лице или лица која заједнички дјелују, а која намјеравају стећи акције, за стицање акција банке, на основу којих појединачно или заједно, директно или индиректно, стичу квалификовано учешће у банци, дужни су поднијети Агенцији за банкарство Републике Српске писмени захтјев за издавање претходне сагласности“.

Подсјећамо, ИРБ је огласила продају истих акција и у августу, по цијени од 5,2 милиона марака, односно цијена по акцији била је 1,05 КМ.

Промјене сједишта и руководства банка

Према сазнању портала ЦАПИТАЛ, „Наша банка“ би ускоро требало да промијени сједиште централе и да се пресели из Бијељине у Бањалуку, гдје се већ адаптира зграда у центру града, на углу улица Ивана Фрање Јукића и Српске улице, купљена од бањалучког бизнисмена Бране Јанковића.

Надзорни одбор „Наше банке“ данас је за предсједника Управе именовао Дејана Вуклишевића, на период до 24. децембра 2021. године. Претходно је са те позиције, прије два дана, разријешена Ружица Јанковић која је била директор и бивше Павловић банке.

Већински власници „Наше банке“ су „Галенс Инвест“ Нови Сад и „Павгорд“ Фоча који имају нешто више од по 29 одсто акција са правом гласа.

“Павловић банка” званично више не постоји од 7. новембра прошле године, од када послује под новим називом „Наша банка“.

„Наша банка“ има капитал који износи 23,8 милиона КМ, а прошлу годину завршила је са добити од 24.379 КМ.

Промјене у “Павловић банци” почеле су када је дио акција те банке купио „Батагон Интернатионал“ у марту прошле године. Након што је тој компанији пропао покушај да купи потраживања Српске од ФГ “Бирач”, одустали су од даљег улагања у банку.

Након тога, акције банке у јулу 2019. купиле су фирме „Павгорд“ Фоча и „Галенс“ Нови Сад и постали власници скоро 60 одсто акција са правом гласа.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рр

10.09.2020 18:55

САМО ПРОДАЈИТЕ СТО ИМАТЕ,ДОК НЕ ДОДЈЕТЕ ДОТЛЕ ДА ПРИДАЈЕТЕ И ГРОБОВЕ ПРЕДАКА И ТО ВАМ НЕЦЕ БИТИ ДОВОЉНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оле

10.09.2020 19:33

Галенс је фирма породице додик. А и Павгорд је њихов барем 80%.

Name

Све У3ПМ

10.09.2020 21:12

Мафија је прво преузела државу, па сада банке. Паметном доста

Name

Ре

11.09.2020 08:32

Сигурним корацима РС иде у банкрот!

Name

Мирослав

10.09.2020 19:17

Значи намиривање за неког, а кога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

10.09.2020 20:34

Ма све је Додиково, не знам чему патња и нервирање. Наравно, ироничан сам.