„Naša banka“ mijenja sjedište, Srpska izlazi iz vlasništva

U „Našoj banci“ u toku su velike promjene, od uprave i sjedišta, do strukture vlasništva. Imenovan je novi direktor, sjedište više neće biti u Bijeljini, a Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske ponovo pokušava prodati svoje akcije u „Našoj banci“, ovaj put za iznos od pola miliona maraka ili 250 hiljada manje nego što je tražila prije mjesec dana.

Republika Srpska 10.09.2020 | 19:50
„Naša banka“ mijenja sjedište, Srpska izlazi iz vlasništva

IRB, iz portfelja Akcijskog fonda i Fonda za restituciju RS, nudi na prodaju prioritetne nekumulativne akcije emitenta „Naša banka“.

U pitanju je pet miliona akcija vrijednosti jednu marku po akciji.

Metod prodaje je nalogom „sve ili ništa“. Datum prodaje je svakog radnog dana od 14. septembra do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 18. septembra 2020. godine.

Iz IRB-a su napomenuli da „pravno ili fizičko lice ili lica koja zajednički djeluju, a koja namjeravaju steći akcije, za sticanje akcija banke, na osnovu kojih pojedinačno ili zajedno, direktno ili indirektno, stiču kvalifikovano učešće u banci, dužni su podnijeti Agenciji za bankarstvo Republike Srpske pismeni zahtjev za izdavanje prethodne saglasnosti“.

Podsjećamo, IRB je oglasila prodaju istih akcija i u avgustu, po cijeni od 5,2 miliona maraka, odnosno cijena po akciji bila je 1,05 KM.

Promjene sjedišta i rukovodstva banka

Prema saznanju portala CAPITAL, „Naša banka“ bi uskoro trebalo da promijeni sjedište centrale i da se preseli iz Bijeljine u Banjaluku, gdje se već adaptira zgrada u centru grada, na uglu ulica Ivana Franje Jukića i Srpske ulice, kupljena od banjalučkog biznismena Brane Jankovića.

Nadzorni odbor „Naše banke“ danas je za predsjednika Uprave imenovao Dejana Vukliševića, na period do 24. decembra 2021. godine. Prethodno je sa te pozicije, prije dva dana, razriješena Ružica Janković koja je bila direktor i bivše Pavlović banke.

Većinski vlasnici „Naše banke“ su „Galens Invest“ Novi Sad i „Pavgord“ Foča koji imaju nešto više od po 29 odsto akcija sa pravom glasa.

“Pavlović banka” zvanično više ne postoji od 7. novembra prošle godine, od kada posluje pod novim nazivom „Naša banka“.

„Naša banka“ ima kapital koji iznosi 23,8 miliona KM, a prošlu godinu završila je sa dobiti od 24.379 KM.

Promjene u “Pavlović banci” počele su kada je dio akcija te banke kupio „Batagon International“ u martu prošle godine. Nakon što je toj kompaniji propao pokušaj da kupi potraživanja Srpske od FG “Birač”, odustali su od daljeg ulaganja u banku.

Nakon toga, akcije banke u julu 2019. kupile su firme „Pavgord“ Foča i „Galens“ Novi Sad i postali vlasnici skoro 60 odsto akcija sa pravom glasa.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rr

10.09.2020 20:55

SAMO PRODAJITE STO IMATE,DOK NE DODJETE DOTLE DA PRIDAJETE I GROBOVE PREDAKA I TO VAM NECE BITI DOVOLJNO.

ODGOVORITE
Name

Ole

10.09.2020 21:33

Galens je firma porodice dodik. A i Pavgord je njihov barem 80%.

Name

Sve U3PM

10.09.2020 23:12

Mafija je prvo preuzela državu, pa sada banke. Pametnom dosta

Name

Re

11.09.2020 10:32

Sigurnim koracima RS ide u bankrot!

Name

Мирослав

10.09.2020 21:17

Значи намиривање за неког, а кога .

ODGOVORITE
Name

Don

10.09.2020 22:34

Ma sve je Dodikovo, ne znam čemu patnja i nerviranje. Naravno, ironičan sam.