Грађани против градње претоварне станице за смеће

Уколико се општинска управа Српца оглуши о захтјеве градјана Повелича, у овом селу ће се организовати велики протест уз блокаду изградње „сабирне станице смећа“ .

Република Српска 10.09.2020 | 10:09
Грађани против градње претоварне станице за смеће

Након што су сазнали да ће се  у њиховом селу отворити претоварна станица за смеће, група градјана мјесне заједнице Повелич, у општини Србац, јуче је организовала мирни протест против ове намјере општинске власти јер сматрају да ће се тиме угрозити животна средина и здравље мјештана.

 Локација „Претоварне станице смећа“, чија изградња је у току, налази се само 200 метара удаљена од првих кућа и Клаонице пилића „Перутнина Птуј“.  

Када су одборници Скупштине општине Србац дали сагласност да се Комуналном предузећу „Комуналац“ одобри подизање кредита у износу од 410 хиљада марака за рјешавање обавеза, набавке материјално-техничких средстава и смањења трошкова сакупљања и транспорта  смећа, тврде градјани, није се знало гдје ће бити лоцирана сабирна станица смећа.

„Локација је одредјена и почела изградња „претоварне странице“ а да прије тога нису упознати градјани који  су по еколошким законима морали дати своје мишљење.  Уз то нема ни студије о утицају на животну средину, па је оправдан страх градјана од смрада и угрожавања здравља.

"Тим више што смо годинама изложени загадјењу ваздуха због неријешеног питања пречистача отпадних вода из  Клаонице“, каже одборница (ДНС) из овог села Далиборка Лакић.

Због тога је, додаје она, уништена флора и фауна у потоку Брњавица и ријечици Савица, јер су постали колектори отпадних вода.

„О изградњи сабирне станице смећа у нашем селу није обавијештен ни Савјет мјесне заједнице, што говори о бахатости власти и омаловажавању градјана Повелича“, каже члан Савјета МЗ  Зоран Кресојевић.

Он додаје да је циљ изласка протест због оваквог односа према народу.

„Тражимо од начелника општине Младјана Драгосављевића (СНСД) да организује сједницу Савјета Мјесне заједнице, а потом и збор градјана села, на којем би се  расправљало о овом проблему и чуло мишљење градјана о овој намјери, али и другим проблемима са којима се суочавају Повеличани. 

- Један од проблема јесте и неконтролисано одлагање крви из клаоница пилића на обрадиво земљиште и писте за пољопривредну авијацију у Повеличу, на шта не реагују инспекцијски органи, жале се мјештани насеља Црнаја, у којем живе Бошњаци.

Мјештанин Бранко Савић не може да прежали уништење рјечице Савице која је била богата разноврсном рибом.

„Није Савица била омиљена само спортским риболовцима. И остали градјани нашег села и цијеле општине долазили су на њене обале викендом  гдје су у предивном природном амбијенту проводили одмор, забављали се и роштиљали. Данас се овој  некадашњој љепотици од смрада не може причи, а  о томе општински „оци“ и не размишљају, а камоли да нешто учине да се стање поправи“,  каже Савић.

Уколико се општинска управа оглуши о захтјеве градјана Повелича, у овом селу ће се оргамнизовати велики протест уз блокаду изградње „сабирне станице смећа“ .

(БН/С. К. )

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мииан

10.09.2020 11:35

Гласали сте за Црвене кмере из снсд сад нека вас трују! Је*ите се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.09.2020 12:01

Пола Српца је на високом нивоу СНСД-а. Зато пазите коме ћете дати свој глас на овим изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссрбац

10.09.2020 12:37

Који градјани?Вас 5 изасло И казете градјани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

10.09.2020 17:20

А шта ради тај кандидат за начелника илић у Повеличу? Њега брине као тај проблем? Која смо ми багра, сви скупа.

ОДГОВОРИТЕ