Građani protiv gradnje pretovarne stanice za smeće

Ukoliko se opštinska uprava Srpca ogluši o zahtjeve gradjana Poveliča, u ovom selu će se organizovati veliki protest uz blokadu izgradnje „sabirne stanice smeća“ .

Republika Srpska 10.09.2020 | 10:09
Građani protiv gradnje pretovarne stanice za smeće

Nakon što su saznali da će se  u njihovom selu otvoriti pretovarna stanica za smeće, grupa gradjana mjesne zajednice Povelič, u opštini Srbac, juče je organizovala mirni protest protiv ove namjere opštinske vlasti jer smatraju da će se time ugroziti životna sredina i zdravlje mještana.

 Lokacija „Pretovarne stanice smeća“, čija izgradnja je u toku, nalazi se samo 200 metara udaljena od prvih kuća i Klaonice pilića „Perutnina Ptuj“.  

Kada su odbornici Skupštine opštine Srbac dali saglasnost da se Komunalnom preduzeću „Komunalac“ odobri podizanje kredita u iznosu od 410 hiljada maraka za rješavanje obaveza, nabavke materijalno-tehničkih sredstava i smanjenja troškova sakupljanja i transporta  smeća, tvrde gradjani, nije se znalo gdje će biti locirana sabirna stanica smeća.

„Lokacija je odredjena i počela izgradnja „pretovarne stranice“ a da prije toga nisu upoznati gradjani koji  su po ekološkim zakonima morali dati svoje mišljenje.  Uz to nema ni studije o uticaju na životnu sredinu, pa je opravdan strah gradjana od smrada i ugrožavanja zdravlja.

"Tim više što smo godinama izloženi zagadjenju vazduha zbog neriješenog pitanja prečistača otpadnih voda iz  Klaonice“, kaže odbornica (DNS) iz ovog sela Daliborka Lakić.

Zbog toga je, dodaje ona, uništena flora i fauna u potoku Brnjavica i riječici Savica, jer su postali kolektori otpadnih voda.

„O izgradnji sabirne stanice smeća u našem selu nije obaviješten ni Savjet mjesne zajednice, što govori o bahatosti vlasti i omalovažavanju gradjana Poveliča“, kaže član Savjeta MZ  Zoran Kresojević.

On dodaje da je cilj izlaska protest zbog ovakvog odnosa prema narodu.

„Tražimo od načelnika opštine Mladjana Dragosavljevića (SNSD) da organizuje sjednicu Savjeta Mjesne zajednice, a potom i zbor gradjana sela, na kojem bi se  raspravljalo o ovom problemu i čulo mišljenje gradjana o ovoj namjeri, ali i drugim problemima sa kojima se suočavaju Poveličani. 

- Jedan od problema jeste i nekontrolisano odlaganje krvi iz klaonica pilića na obradivo zemljište i piste za poljoprivrednu avijaciju u Poveliču, na šta ne reaguju inspekcijski organi, žale se mještani naselja Crnaja, u kojem žive Bošnjaci.

Mještanin Branko Savić ne može da prežali uništenje rječice Savice koja je bila bogata raznovrsnom ribom.

„Nije Savica bila omiljena samo sportskim ribolovcima. I ostali gradjani našeg sela i cijele opštine dolazili su na njene obale vikendom  gdje su u predivnom prirodnom ambijentu provodili odmor, zabavljali se i roštiljali. Danas se ovoj  nekadašnjoj ljepotici od smrada ne može priči, a  o tome opštinski „oci“ i ne razmišljaju, a kamoli da nešto učine da se stanje popravi“,  kaže Savić.

Ukoliko se opštinska uprava ogluši o zahtjeve gradjana Poveliča, u ovom selu će se orgamnizovati veliki protest uz blokadu izgradnje „sabirne stanice smeća“ .

(BN/S. K. )

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Miian

10.09.2020 11:35

Glasali ste za Crvene kmere iz snsd sad neka vas truju! Je*ite se...

ODGOVORITE
Name

Boris

10.09.2020 12:01

Pola Srpca je na visokom nivou SNSD-a. Zato pazite kome ćete dati svoj glas na ovim izborima

ODGOVORITE
Name

ssrbac

10.09.2020 12:37

Koji gradjani?Vas 5 izaslo I kazete gradjani.

ODGOVORITE
Name

P

10.09.2020 17:20

A šta radi taj kandidat za načelnika ilić u Poveliču? Njega brine kao taj problem? Koja smo mi bagra, svi skupa.

ODGOVORITE