Тројац без кормилара

Очигледно је да за економско и технолошко посртање Алумине не могу да се окриве последице вируса корона. Пад у квалитету производње силка гела и престанак испоруке  „Зеоцхему” десио се месецима пре короне. Баш као и поверавање Алумине тројцу - Дукић, Вишковић, Матић.

Република Српска 10.09.2020 | 07:56
Тројац без кормилара

Можда је Радован Вишковић нејаки премијер Републике Српске са катастрофалним привредним резултатима и неразумевањем економије, али је зато веома успешан у ''черупању'' зворничке Алумине.

Заједно са својим бившим дугогодишњим шефом Рајком Дукићем и некадашњим пословним колегом Милетом Матићем одиграо је неколико рола у неуспелим покушајима продаје Алумине. Али, зато су биле успешне коруптивне трансакције са глиницом.

Уместо да Рајко Дукић и ''Боксит'' Милићи испоручују боксит Алумини, која прави глиницу и продаје је као тражену робу на светском тржишту, Алумина увози боксит, а Рајко Дукић продаје њену глиницу.

Тако је Рајко са својим бившим радницима Вишковићем и Матићем затворио пословни круг и користи Алумину баш као своју приватну фирму ''Боксит''.

Доказ за то је последња продаја 20.000 тона глинице преко ''Боксита'', са оствареном разликом у цени која је завршила у нечијим џеповима.

Врхунац пословне лудости некадашњег тројца из фирме Боксит, огледа се у уништавању производње силка гела, због које је швајцарска фирма „Зеоцхем”, из Групације „ЦПХ Цхемие+Папиер Холдинг АГ”, отворила нову фабрику у Зворнику. Фабрика „Зеоцхема”, која је дио вишемилионске инвестиције (око 9 милиона швајцарских франака), почела је са пробним радом још 2017. године, у непосредној близини компаније „Алумина”.

Сарадња са Алумином довела је до развоја нових и вископрофитабилних производа који су до тада били дио производног портфолиа фабрике у Уетикону у Швајцарској.

Фабрику је отворио 7. маја 2018, Милорад Додик, тадашњи предсједник Републике Српске, са предсједником Управног одбора компаније “Кеми папир холдинг АГ” /ЦПХ Цхемие + Папиер Холдинг АГ/ Петером Шаубом и извршним директором те компаније Петером Шилдкнехтом.

Ова сарадња била је кратког даха.

Искорак у нову технолошку будућност производњом силка гела прекинут је у Алумини крајем прошле.

Негде у новембру 2019, уместо квалитетног силка гела који је до тада испоручивала, Алумина је почела да испоручује ''шкарт''. „Зеоцхем” је одбио да купује неквалитетан силка гел Алумине.

Тиме је дотадашња испорука од 600 тона силка гела на месечном нивоу, по цени од 11.000 КМ по тони, отишла у историју, а производно постројење Алумине за силка гел је конзервирано. „Зеоцхем” је наставио са својом производњом у зворничком постројењу, тако што увози силка гел из Кине.  

Очигледно је да за економско и технолошко посртање Алумине не могу да се окриве последице вируса корона. Пад у квалитету производње силка гела и престанак испоруке  „Зеоцхему” десио се месецима пре короне. Баш као и поверавање Алумине тројцу - Дукић, Вишковић, Матић.

Стигла реакција менаџмента Алумине

У међувремену из Алумине стигла је реакција менаџемнта, који одбацују наводе којим се доводи у сумњу кредибилност и законитост пословања компаније Алумина, те наноси, како наводе, штету пословном односу који Алумина има са швајцарским Зеоцхем-ом.

Наводе да производна постројења како Алумине тако и Зеоцхема која су намијењена овој пословној сарадњи свакодневно производе силика гелове, те се међусобна размјена константно унапређује, без обзира што је пандемија вирусом Цовид 19 озбиљно уздрмала тржиште производима из портфолија Алумине и Зеоцхема. 

"Кључни доказ овом лежи у чињеници да је Алумина уговорила испоруку 600 тона силика гела годишње, али усљед повећања капацитета производње биће у могућности да испоручи до 800 тона силика гела годишње. Дакле, малициозна је и неистинита тврдња изнијета у тексту да је Алуминино постројење силика гела конзервирано", каже се у писаној реакцији.

Тврде да су,усљед блиске пословне сарадње, захтјева међународних тржишта, усаглашавања начина мјерења и оцјене квалитета софистицираних производа, тимови технолога Алумине и Зеоцхема у сталном контакту на унапређењу заједничких производа.

Према њима, тенденциозна је тврдња да је Алумина продала 20.000 тона глинице преко Боксита Милићи и довођење у контекст незаконитих радњи највише говори о непознавању фактичког стања у пословању Алумине. 

Такође, тврде да Алумина није продала 20.000 тона глинице Бокситу из Милића и додају да је Боксит 2018. године изградио сопствени погон за мљевење хидрата, којем  основни производни материјал-хидрат продаје управо Алумина и то на даље мљевење.

"Треба навести и чињеницу да усљед потреба производње,  Алумина увози боксит са високим степеном алуминијум оксида, малом количином силицијум диоксида и цинка, поред чињенице да више од 80% укупних боксита купује од домаћих рудника", стоји у писаној реакцији менаџмента Алумине.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

075

10.09.2020 06:24

Јад и биједа! Шта рећи осим тога када се запутите путем Зворник- Дрињача-Коњевић Поље-Милићи-Власеница-Хан Пијесак-Соколац-Рогатица и даље ка Фочи, онда мало свјетло је Горажде нема везе што је Ф.БиХ, па онда Чемерно-Гацко-Билећа до Требиња, као да духови само "живе" тамо и још чујем од рођака у Милићима да морају пола плате трошити у продавницама дотичног Дукића, збогом памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

10.09.2020 07:15

Јес ти свијетло Горажде у пм

Name

ре А

10.09.2020 08:11

За источни дио РС јесте, очито одавно ниси прошао. Ја сам ишао туда на море прије пар седмица, морао сам послије код мајстора на преглед да ми није шта отпало са аута.

Name

РЕ А

10.09.2020 09:59

Горажде је индустријски град. У фабрикама ради више људи него у било којој општини у Републици Српској. У које мјесто у РС су дошли Нијемци да отворе фабрику? Распитај се мало па пиши!

Name

За аутора

10.09.2020 06:44

Бар се информиси о колико толико бар приближно тачним подацима, глупо је да у толикој мјери промасис и количине и цијене силика гела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

10.09.2020 06:45

Тако и треба кад су Подрињци масовно гласали за секту сад им се враца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Симиц

10.09.2020 06:53

Све је ово истина све од прве до задње рјеци, овај тројац пљацка а нама осталим који смо године оставили у Бокситу даје по 160 км сто је трецина минималца. Радници раде у никад горим условима, ови сто су на раднику поготово, сваки дан има повреда, оне тезе се сакривају од јавности и полиције како не би побјегло и ово мало рудара сто има. Дукиц је највеце зло Милица и то се мора реци јасно и гласно, то морамо реци ми који смо сањим толике године око 30 година кои га у дусу знамо и знамо све како је и ста радио, какаве је злоцине цинио како је друкао за удбу и друге слузбе, како је сарадјивао са АИДОМ, са Насером, за мафијасем Ћелом из Сарајева коме стан поклонио у насељу Циглане и све оно остало сто јавност вецину зна али је потребно да сазна јос висе. Дукиц је сву имовину боксита ону коју су радници мукама стварали и градили, која је била друштвена и државна отео и преотео и на себе уписао. Дакле све сто врједи у бокситу све машине и сва земља и објекти данас је то власништво Дрина осигурања фирме чији је дукић власник сто посто, све укјњижио на себе и сина од боксита је сотала празна љуштура . Боксит је задужен до гуше и поштено би било покренути поступак стечаја и ликвидације јер по тренутном стању имовина боксита дугове које боксит има намирити не може. Дукић је покрао не милионе него милијарде, на криминалан начин приватизовао боксит и са њим управљао преко купљених акција, фонодова и малих акционара... Молим да ми објавите коментара сад немам времена после ћу писати и остало што се односи на дукица његов ратни и поратни пут... хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

10.09.2020 08:25

Све је истина Драгане,све су упропастили,па и жену ти,била милоства,а ето и ти си при крају,не заборави ти си одговорно лице за експлоатацију боксита и растурање имовине.Много сте зла нанијели ти ,Роса,Вишковић и својевремено жена....

Name

Ето га

10.09.2020 09:10

Зато је он тако застицен код баје и радована јер су исте феле

Name

Гост

10.09.2020 13:22

Радници раде у никад горим условима, а Алумини сваке године по признање за псоловање и овдје и вани, има ли логике? Дајте људи немојте насједати на јефтине трикове свјетских лопова што хоће да униште и ово мало добих фирми што нам је остало. Ово су мало опасније мућке између оних који су се до јуче борили свим средствима да преузму Алумину како би се богатили. Тако је Вишковићу не дај лоповима да отимају од народа

Name

Јаффа

10.09.2020 07:13

А шта знају удбаши него само отимати?! Да знају стварати, производити, штедити, бавити се квалитетом у сваком сегменту привреде, били би богати сви...али не, они само отимају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е човјече

10.09.2020 14:02

А шта значи то 'удбаши', шта се под тим подразумијева..??!!

Name

Мирослав

10.09.2020 07:40

Дај продајте то и још је остала ел, привреда , па ћемо ићи просити по бијелом свјету или као ови мигранти кренути пут под ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

10.09.2020 08:16

РЕ

Name

Пуки

10.09.2020 08:37

Ста само прицате сутрацете опет сви гласати за њих за педесет марака цете све заборавити и трљати браду па послије опет по старом кукати до следецих избора јадни ли сте ви сањима а и они са вама зиви били па видјели

Name

сИМИЦ

10.09.2020 08:25

Све што је радио Дукиц у својој каријери бизнисмена бајноог - ПРОПАЛО ЈЕ апсолутно све. Једино што је знао јесте да копа и продаје руду боксита алумини, то су његови домети бизнис способности све остало је голо прање пара. Хоце ли ико договорати за све његове пропале пројекте, сепарације, малине, сухо воће, мљекаре, кварцаре, прцаре и ко зна шштајош, фабрика хидрата, фарма свиња фарам кока, па људи моји све је пропало, све је што је ваљало пребацио на своју имовину а што не ваља оставио је радницима да глођу. Дукиц је педофил и манијак који злоставља раднике, своје психозе и душевне болести лијечи преко робова које запошљава. Дукицеви тјелохранитељи су на кули затоврени као пси јер покушали убити Слоба Васиљевица а прије Слоба, Љубета Пантића , проф Мимића и ко зна колико још људи је страдало од његових плацених убица. Постоји снимак како цурицу од 16 год зове у своје легло блуда апартман у мотелу то је само доказ да се затвори. Колико је само цитавих продоица протјерао из Милица запита ли се неко, како је Милице књизио на своју мафијаско дрина осигурање па после људима забранио да се крецу туда. Дукиц је сачинио фашистичке спискове забране као штио су то усташе радиле. то је један отпад обични зло и старац који само зло наноси људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа...

11.09.2020 08:24

Све је тако и горе.Концесију рудника продао је Ћорићу бизнисмену,мислим да је из БН,концесију каменолома Заклопача Јанку Влачићу,Круни Влачићу и Драги Џинкићу,остало преписао на милекс и дрина осигурање и сада од истих узима у закуп као нпр мотел,возила од дрине итд,наравно на рачун радника. Па човјек је "проћердао"преко ТРИ И ПО МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА.Узмите ,лако је израчунати,тона руде увијек је била минимално 55 долара,помножите са два и по милиона,и ето,плус остали приходи ,неметали,транспорт,машинство ,грађевина итд. И слијепци дођу и кажу Рајко изградио Милиће.Милиће су изградили радници,јер прије рата био је обавезан стамбени фонд,у осталом за сто милиона марака могу се изградити дупло већи и бољи Милићо,сто је небитно у односу на три и више милијарди долара.Све је то лоповски и подмукло замотао у лажног патриоту.Стално глуми жртву,а прије рата,рат га спасио,требао на робију због познатих афера са дамперима итд,па побјегао у БГ,проглашен лудим...након рата покрао паре електропривреде као предсједник управног одбор и поново био у бјекству у БГ док не застари предмет,а просипао причу да га прогања Хашки трибунал,а он у ствари био њихов сарадник и заштићени свједок.Све што је у животу радио и ради је нечасно и дно дна.....

Name

Боро

10.09.2020 08:27

А шта би ти урадио паметњаковичу.Ти да критикујеш Рајка Дукица чији пословни резултати су на сваком кораку су видљиви а не споменес двије "владавине" ПДП и премијере Иваница и Микеревица и њихове "заслуге" у привредном зивоту Републике Српске и продаје Литванцима.Ко је објединио Царину и Индиректне порезе и на крају издали СДС и тиме предали власт СНСД а то не види преостала групица СДС оваца са пропалитетима Шаровицем Босицем Мектицем и јос неколицином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојадјени радник

10.09.2020 09:52

Смјеноводје су криве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поједностављено

10.09.2020 10:08

Овдје социјал или демократско ниста не постоји. Да кренемо од самих избора и формирања власти, који су свједок тога, нацин на који се управља цитавим процесом,пљацки па до лазне владавине права.... Назовимо ово код нас правим именом. Није цудо сто је марксизам у бурзоазији као владајуцој класи капитализма видио извор свих друстваних проблема,а владајуцу класу, несофистициране капиталисте које карактерису себицност, бездусност и сирови материјализам као нове тлацитеље обесправљених радника, раднике као нову потлацену класу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предстоји

10.09.2020 13:08

Класна борба, бас као некада давно.... Све су окупирали, опљацкали друство, претворили у поданике, робове,пуку биједу, они осиони, бахати, бескрупулозни, похлепни, спремни на све....

Name

Рајка

11.09.2020 08:37

Ста Маицка паметује зивотати бои се мала скандала ал све сто ина свој поцетак има и свој крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

11.09.2020 08:42

Ма дзава куповање људи мили одосе црвени они су тига свјесни а кад падну и проду избори опозицију памет у главу и купљене папке ну пид разно непримати натраг ал кукавице це цетвероноске доказити а

ОДГОВОРИТЕ