НАТО није планирао војне вјежбе са Србијом

Неименовани званичник НАТО алијансе реаговао је поводом одлуке Владе Србије да у предстојећих шест мјесеци прекине све војне вјежбе активности са свим партнерима

Свијет 10.09.2020 | 07:28
НАТО није планирао војне вјежбе са Србијом

"Нисмо планирали никакве посебне догађаје са Србијом у предстојећим мјесецима, али остајемо посвећени партнерству у интересу стабилности и безбједности региона", навео је он, преноси Глас Америке.

Ту одлуку је Александар Вулин, министар одбране Србије, образложио послије седнице Владе тврдњама да се Србија налази, како се изразио, под страшним и незаслуженим притиском Европске уније.

"У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО ни са ОДКБ, ни са Русијом ни са САД, ни са Кином, ни са Европском унијом, ни са истоком ни са западом", навео је Вулин у изјави објављеној у сриједу.

Он је рекао и да се Србија налази под великим притиском ЕУ и да се од ње "тражи да по цијену напуштања европске будућности и по цијену још већих притисака на српску политику, али и српски народ на Косову и Републици Српској, напусти планиране војне вежбе са Бјелорусијом".

У писаном одговору неименованог званичника НАТО-а Гласу Америке је речено да Сјеверноатлантска алијанса са Србијом има дуготрајно партнерство које, како је указано, цијени.

"Као и сва наша партнерства, засновано је на потребама партнерске државе", наведено је у одговору Сјеверноатлантске алијансе.

Глас Америке обратио се и Петеру Стану, портпаролу Европске уније, за коментар тврдњи министра одбране Србије Александра Вулина, али за сада није добио одговор одговор.

Претходно, Глас Америке је у уторак извијестио да би војске Белорусије, Русије и Србије, од 10. до 15. септембра требало да учествују на заједничким војним вјежбама у Белорусији.

Претходно је ту информацију објавила агенција Ројтерс - позивајући се на руску новинску агенцију РИА Новости.

Србија је званичне преговоре о приступању Европској унији започела јануара 2014. године. На путу до пуноправног чланства пред њом је испуњавање критеријума укупно 35 преговарачких поглавља - од којих је до сада отворено 18, а прелиминарно затворена два. У текућој години Србија није отворила ниједно - док је у 2019. то био случај са два преговарачка поглавља.

Замјерке на које се у извјештајима Европске комисије о напретку Србије често указује јесу кашњење реформи у кључним областима: независност правосуђа, борба против корупције, слобода медија, али и у домаћим процесима за ратне злочине и борби против организованог криминала.

Такође, званичници ЕУ властима Србије упућују и учестале критике због недовољне усклађености спољне политике Србије са оном коју спроводи Унија.

(Тањуг) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

д

10.09.2020 06:25

Вулин неће са вама нек се зна. Као да Руси и Бјелоруси знају да нато није планирао, мора се мало правдати та вјетро политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.09.2020 07:07

Кода неко засто пита гаргамела.

Name

БЛ

10.09.2020 07:05

нема везе. оне це бит отказане. и тацка. рекао вулин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

10.09.2020 08:14

Отклон од Русије је поцео јос прије него сто је Вуциц отпутовао у САД. Бице занимљиво гледати како Бурле мијења поново страну и враца се у окриље НАТО пакта. Дасак вјетра на Балкану претворио се у медјувремну у смрад. Такодје је занимљиво да Бурле подрзава Трампа а овај га дрзи на црној листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

10.09.2020 10:32

Немора ниста да знаци.

Name

Ре

10.09.2020 15:29

Ма бурле је сељацка будала.