NATO nije planirao vojne vježbe sa Srbijom

Neimenovani zvaničnik NATO alijanse reagovao je povodom odluke Vlade Srbije da u predstojećih šest mjeseci prekine sve vojne vježbe aktivnosti sa svim partnerima

Svijet 10.09.2020 | 07:28
NATO nije planirao vojne vježbe sa Srbijom

"Nismo planirali nikakve posebne događaje sa Srbijom u predstojećim mjesecima, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbjednosti regiona", naveo je on, prenosi Glas Amerike.

Tu odluku je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, obrazložio poslije sednice Vlade tvrdnjama da se Srbija nalazi, kako se izrazio, pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

"U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom", naveo je Vulin u izjavi objavljenoj u srijedu.

On je rekao i da se Srbija nalazi pod velikim pritiskom EU i da se od nje "traži da po cijenu napuštanja evropske budućnosti i po cijenu još većih pritisaka na srpsku politiku, ali i srpski narod na Kosovu i Republici Srpskoj, napusti planirane vojne vežbe sa Bjelorusijom".

U pisanom odgovoru neimenovanog zvaničnika NATO-a Glasu Amerike je rečeno da Sjevernoatlantska alijansa sa Srbijom ima dugotrajno partnerstvo koje, kako je ukazano, cijeni.

"Kao i sva naša partnerstva, zasnovano je na potrebama partnerske države", navedeno je u odgovoru Sjevernoatlantske alijanse.

Glas Amerike obratio se i Peteru Stanu, portparolu Evropske unije, za komentar tvrdnji ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, ali za sada nije dobio odgovor odgovor.

Prethodno, Glas Amerike je u utorak izvijestio da bi vojske Belorusije, Rusije i Srbije, od 10. do 15. septembra trebalo da učestvuju na zajedničkim vojnim vježbama u Belorusiji.

Prethodno je tu informaciju objavila agencija Rojters - pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Srbija je zvanične pregovore o pristupanju Evropskoj uniji započela januara 2014. godine. Na putu do punopravnog članstva pred njom je ispunjavanje kriterijuma ukupno 35 pregovaračkih poglavlja - od kojih je do sada otvoreno 18, a preliminarno zatvorena dva. U tekućoj godini Srbija nije otvorila nijedno - dok je u 2019. to bio slučaj sa dva pregovaračka poglavlja.

Zamjerke na koje se u izvještajima Evropske komisije o napretku Srbije često ukazuje jesu kašnjenje reformi u ključnim oblastima: nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, ali i u domaćim procesima za ratne zločine i borbi protiv organizovanog kriminala.

Takođe, zvaničnici EU vlastima Srbije upućuju i učestale kritike zbog nedovoljne usklađenosti spoljne politike Srbije sa onom koju sprovodi Unija.

(Tanjug) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

d

10.09.2020 06:25

Vulin neće sa vama nek se zna. Kao da Rusi i Bjelorusi znaju da nato nije planirao, mora se malo pravdati ta vjetro politika.

ODGOVORITE
Name

Re

10.09.2020 07:07

Koda neko zasto pita gargamela.

Name

BL

10.09.2020 07:05

nema veze. one ce bit otkazane. i tacka. rekao vulin.

ODGOVORITE
Name

Drasko

10.09.2020 08:14

Otklon od Rusije je poceo jos prije nego sto je Vucic otputovao u SAD. Bice zanimljivo gledati kako Burle mijenja ponovo stranu i vraca se u okrilje NATO pakta. Dasak vjetra na Balkanu pretvorio se u medjuvremnu u smrad. Takodje je zanimljivo da Burle podrzava Trampa a ovaj ga drzi na crnoj listi.

ODGOVORITE
Name

To

10.09.2020 10:32

Nemora nista da znaci.

Name

Re

10.09.2020 15:29

Ma burle je seljacka budala.