Николић апеловао на Јерусалим

У синоћњем гостовању на израелској И24 Неwс, почасни конзул Републике Србије у Израелу, Александар Николић, је апеловао на званични Јерусалим на сензибилност и емпатију према изузетно сложеној констелацији Србије последично члановима Споразума о нормализацији економских односа, потписаних у Вашингтону, а који се тичу Израела.

Србија 09.09.2020 | 15:28
Николић апеловао на Јерусалим

Уприличена су два интервјуа, један за деск на енглеском, а други на француском језику.

Николић је подвукао да се не ради о трилатералном споразуму, већ о два билатерална: српско-америчком и оном између САД и Приштине. Наиме, трећа страна није призната као субјекат међународног права. Уз наглашавање постигнутог напретка у прагматичним сферама, наводећи потенцијал коришћења језера Газиводе и градњу ауто-пута Ниш – Приштина, који би заправо повезао Београд са албанским лукама, осврнуо се на изузетну осетљивост импликација евентуалног признавања тзв. Косова од стране Државе Израел и успостављања дипломатских односа.

Непријатни апсурд је тим тежи што свједочимо континуираном расту и обогаћивању привредне сарадње, као и оне у областима науке, културе и спорта између Србије и Израела.

Николић је подсјетио на несвакидашњу наклоњеност српског народа према јеврејском у низ историјских епоха, наводећи примјер Давида Албале, официра, лекара, дипломате и руководиоца локалне јеврејске заједнице, када је Краљевина Србија била прва земља на свету која је, у писаној форми, подржала Балфурову декларацију.

Сходно томе и узвратна и природна очекивања, цитирајући предсједника Србије, Александра Вучића, да уколико Израел буде поштовао Србију, онда ће она преселити Амбасаду у Јерусалим.

Током интервјуа било је осврта на захтејве Брисела од држава кандидата за прилагођавањем спољне политике са оном ЕУ, тренутне односе на релацији Вашингтон – Брисел, као и да не треба смести са ума остале значајне факторе у региону, попут Москве и Пекинга.

Интервју је водио познати ко-уредник и водитељ дневног информативног програма и24НЕWС, "Тхе Рундоwн", и политичко-дипломатски аналитичар Калев Бен-Давид (Цалев Бен-Давид). И24 Неwс је израелски ТВ канал највишег рејтинга на енглеском, француском и арапском језику, који се поред Израела посебно прати у Северној Америци, франкофонској Африци и земљама Блиског истока.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ко то казе

09.09.2020 14:23

Висе апсурда на једном мјесту видио нисам. Потписали споразум да Израел призна Косово и да премјесте амбасаду а сада се надају да неце признати и да неце морати премјестити амбасаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДАКЛУК

09.09.2020 15:28

ПОЗНАТИ НАС СРПСКИ ЛУДАКЛУК. ПА ТИ НЕ ЗНАЈУ СТА ЈЕ ДИПЛОМАТИЈА УОПСТЕ. ТИ ЛУДАЦИ МИСЛЕ ДА ЈЕ ТА ЊИХОВА МЕГАТРЕНД СТРАНКА НАЈПАМЕТНИЈИ СКУП НА СВИЈЕТУ. ОГАВНО.

Name

Q

09.09.2020 20:56

???? ала вам је Трамп забиберио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

09.09.2020 23:44

БОГАМИ ЈЕ МИШ САТЈЕРАН У ЋОШАК . НЕМА ВИШЕ ИЗЛАЗА

ОДГОВОРИТЕ