Nikolić apelovao na Jerusalim

U sinoćnjem gostovanju na izraelskoj I24 News, počasni konzul Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, je apelovao na zvanični Jerusalim na senzibilnost i empatiju prema izuzetno složenoj konstelaciji Srbije posledično članovima Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa, potpisanih u Vašingtonu, a koji se tiču Izraela.

Srbija 09.09.2020 | 15:28
Nikolić apelovao na Jerusalim

Upriličena su dva intervjua, jedan za desk na engleskom, a drugi na francuskom jeziku.

Nikolić je podvukao da se ne radi o trilateralnom sporazumu, već o dva bilateralna: srpsko-američkom i onom između SAD i Prištine. Naime, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava. Uz naglašavanje postignutog napretka u pragmatičnim sferama, navodeći potencijal korišćenja jezera Gazivode i gradnju auto-puta Niš – Priština, koji bi zapravo povezao Beograd sa albanskim lukama, osvrnuo se na izuzetnu osetljivost implikacija eventualnog priznavanja tzv. Kosova od strane Države Izrael i uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Neprijatni apsurd je tim teži što svjedočimo kontinuiranom rastu i obogaćivanju privredne saradnje, kao i one u oblastima nauke, kulture i sporta između Srbije i Izraela.

Nikolić je podsjetio na nesvakidašnju naklonjenost srpskog naroda prema jevrejskom u niz istorijskih epoha, navodeći primjer Davida Albale, oficira, lekara, diplomate i rukovodioca lokalne jevrejske zajednice, kada je Kraljevina Srbija bila prva zemlja na svetu koja je, u pisanoj formi, podržala Balfurovu deklaraciju.

Shodno tome i uzvratna i prirodna očekivanja, citirajući predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da ukoliko Izrael bude poštovao Srbiju, onda će ona preseliti Ambasadu u Jerusalim.

Tokom intervjua bilo je osvrta na zahtejve Brisela od država kandidata za prilagođavanjem spoljne politike sa onom EU, trenutne odnose na relaciji Vašington – Brisel, kao i da ne treba smesti sa uma ostale značajne faktore u regionu, poput Moskve i Pekinga.

Intervju je vodio poznati ko-urednik i voditelj dnevnog informativnog programa i24NEWS, "The Rundown", i političko-diplomatski analitičar Kalev Ben-David (Calev Ben-David). I24 News je izraelski TV kanal najvišeg rejtinga na engleskom, francuskom i arapskom jeziku, koji se pored Izraela posebno prati u Severnoj Americi, frankofonskoj Africi i zemljama Bliskog istoka.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ko to kaze

09.09.2020 14:23

Vise apsurda na jednom mjestu vidio nisam. Potpisali sporazum da Izrael prizna Kosovo i da premjeste ambasadu a sada se nadaju da nece priznati i da nece morati premjestiti ambasadu.

ODGOVORITE
Name

LUDAKLUK

09.09.2020 15:28

POZNATI NAS SRPSKI LUDAKLUK. PA TI NE ZNAJU STA JE DIPLOMATIJA UOPSTE. TI LUDACI MISLE DA JE TA NJIHOVA MEGATREND STRANKA NAJPAMETNIJI SKUP NA SVIJETU. OGAVNO.

Name

Q

09.09.2020 20:56

???? ala vam je Tramp zabiberio.

ODGOVORITE
Name

KIKI

09.09.2020 23:44

BOGAMI JE MIŠ SATJERAN U ĆOŠAK . NEMA VIŠE IZLAZA

ODGOVORITE