Лукашенко спроводи нову чистку у Бјелорусији

Маскиране особе привеле су јутрос адвоката Максима Знака, једног од два последња члана белоруског опозиционог Координационог савета на слободи.

Свијет 09.09.2020 | 10:34
Лукашенко спроводи нову чистку у Бјелорусији

"Маским Знак је дошао у канцеларију како би учествовао на видео конференцији, али није се укључио, само је успео да пошаље поруку 'маске'", прецизира његова прес служба на мрежи Телеграм, уз фотографију на којој се види како маскиране особе у цивилу одводе адвоката.

Овај 39-годишњи правник је један од седам чланова Координационог савета, формираног у циљу транзиције власти у Белорусији и одласка председника Алескандра Лукашенка.

Добитница Нобелове награде за књижевност Светлана Алексијевич је остала последња чланица те групе на слободи, пошто су остали или ухапшени или приморани на егзил.

Ово последње хапшење је уследило након једномесечних масовних протеста због спорних председничких избора на којима је Лукашенко по шести пут изабран за председника.

Иако полиција и службе безбедности нису потврдиле хапшење Знака, он је нестао попут осталих опозиционара које су маскиране особе приводиле, а потом би било саопштено да су у притвору или приморани на егзил.

Опозиционарка Марија Колесникова ухапшена је јуче на граници Белорусије и Украјине, а двоје њених сарадника успели су да изађу из земље. Минск је на крају признао њено хапшење.
Колесникова је једна од три жене које су учествовале у председничкој трци против шефа државе Александра Лукашенка. Друге две Лукашенкове ривалке су успеле да напусте земљу.

(Бета) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Цица

09.09.2020 09:32

Није вам то СФРЈ да је разбуцате како год хоцете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

09.09.2020 10:36

Тако је...

Name

Реално

09.09.2020 09:59

Све ти је јасно кад фемињаре хоће да буду главне. Превише се женама дало за право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицно

09.09.2020 10:03

" лично ће објавити уколико одлучи да прими вакцину". Врло вазна вијест, казе лидер диктаторског покрета у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

09.09.2020 11:30

упорно оцистит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.09.2020 12:38

Лукашенко је овим потезима осигурао себи санкције ЕУ, које слиједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма брига

09.09.2020 12:50

њега за санкције, бас њих свих брига уопсте за несто сто це наскодити и земљи и њиховом народу које они толико "воле и цувају", види овде неке коментаторе. Никада ниједан није до сада поклекао под санкцијама, тако ни Слоба. Ни наци Њемацка а ни расистицки Јапан нису се забринули кад су им градове бомбардовали, становниство гинуло, дјеца страдала, гладовало. Али које мјере да се подузму против тоталитарних система?

Name

Ја би другације,

11.09.2020 17:26

Запленио им средства, и одузео дрзављанство , ста друго са против. Државним елементима.

ОДГОВОРИТЕ