Lukašenko sprovodi novu čistku u Bjelorusiji

Maskirane osobe privele su jutros advokata Maksima Znaka, jednog od dva poslednja člana beloruskog opozicionog Koordinacionog saveta na slobodi.

Svijet 09.09.2020 | 10:34
Lukašenko sprovodi novu čistku u Bjelorusiji

"Maskim Znak je došao u kancelariju kako bi učestvovao na video konferenciji, ali nije se uključio, samo je uspeo da pošalje poruku 'maske'", precizira njegova pres služba na mreži Telegram, uz fotografiju na kojoj se vidi kako maskirane osobe u civilu odvode advokata.

Ovaj 39-godišnji pravnik je jedan od sedam članova Koordinacionog saveta, formiranog u cilju tranzicije vlasti u Belorusiji i odlaska predsednika Aleskandra Lukašenka.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič je ostala poslednja članica te grupe na slobodi, pošto su ostali ili uhapšeni ili primorani na egzil.

Ovo poslednje hapšenje je usledilo nakon jednomesečnih masovnih protesta zbog spornih predsedničkih izbora na kojima je Lukašenko po šesti put izabran za predsednika.

Iako policija i službe bezbednosti nisu potvrdile hapšenje Znaka, on je nestao poput ostalih opozicionara koje su maskirane osobe privodile, a potom bi bilo saopšteno da su u pritvoru ili primorani na egzil.

Opozicionarka Marija Kolesnikova uhapšena je juče na granici Belorusije i Ukrajine, a dvoje njenih saradnika uspeli su da izađu iz zemlje. Minsk je na kraju priznao njeno hapšenje.
Kolesnikova je jedna od tri žene koje su učestvovale u predsedničkoj trci protiv šefa države Aleksandra Lukašenka. Druge dve Lukašenkove rivalke su uspele da napuste zemlju.

(Beta) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Cica

09.09.2020 09:32

Nije vam to SFRJ da je razbucate kako god hocete...

ODGOVORITE
Name

Andric

09.09.2020 10:36

Tako je...

Name

Realno

09.09.2020 09:59

Sve ti je jasno kad feminjare hoće da budu glavne. Previše se ženama dalo za pravo.

ODGOVORITE
Name

Licno

09.09.2020 10:03

" lično će objaviti ukoliko odluči da primi vakcinu". Vrlo vazna vijest, kaze lider diktatorskog pokreta u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Samo

09.09.2020 11:30

uporno ocistit.

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.09.2020 12:38

Lukašenko je ovim potezima osigurao sebi sankcije EU, koje slijede.

ODGOVORITE
Name

Ma briga

09.09.2020 12:50

njega za sankcije, bas njih svih briga uopste za nesto sto ce naskoditi i zemlji i njihovom narodu koje oni toliko "vole i cuvaju", vidi ovde neke komentatore. Nikada nijedan nije do sada poklekao pod sankcijama, tako ni Sloba. Ni naci Njemacka a ni rasisticki Japan nisu se zabrinuli kad su im gradove bombardovali, stanovnistvo ginulo, djeca stradala, gladovalo. Ali koje mjere da se poduzmu protiv totalitarnih sistema?

Name

Ja bi drugacije,

11.09.2020 17:26

Zaplenio im sredstva, i oduzeo drzavljanstvo , sta drugo sa protiv. Državnim elementima.

ODGOVORITE