Шта је избачено из споразума који је представљен у САД?

Узајамно признавање, назив “Република Косово” и питање језера Газиводе, тачке су које су укључене, а касније уклоњене из споразума.

Србија 07.09.2020 | 22:02
Шта је избачено из споразума који је представљен у САД?

Тај споразум су странкама представили званичници Беле куц́е, пише Коха.

Промена је уследила након што је Србија одбила да потпише документ који користи назив „Република Косово“ и којим је требало да се обавеже на „узајамно признање“.

Коха је успела да обезбеди незванични нацрт, на чијем врху је писало да се „Република Србија и Република Косово слажу да иду напред ка економској нормализацији...“.

У међувремену, у коначној верзији споразума, помињу се само као Србија и Косово, укључујуц́и и одговарајуц́е престонице.

Србија је такође успела да наметне назив преговора у бриселском дијалогу, називајући их преговорима између Београда и Приштине.

У деветој тачки нацрта помиње се посвец́еност страна да крену ка узајамном признавању. Али, чак је и ова тачка преформулисана у коначном споразуму, уклањајуц́и међусобно признавање.

На конференцији за новинаре након потписивања, председник Србије Александар Вучиц́ назвао је уклањање ових тачака великом победом Србије.

На другој страни, косовска страна непрестано негира да је било промена у споразуму.

Напетости и сукоби у косовској делегацији створиле су тачке у којима се говори о језеру Газиводе.

Алијанса за будуц́ност Косова била је изиритирана изјавама премијера Хотија који је рекао да по питању језера Газивиде није било ништа контроверзно.

Хотијева изјава негира нацрт споразума, у коме стоји да ц́е "обе стране делити језеро Газиводе као поуздан извор воде и енергије".

Извори Кохе блиски догађају кажу да је ову тачку прихватио премијер Хоти, па је из тог разлога Харадинај јавно иступио против потписивања документа.

Након што је Харадинај запретио напуштањем коалиције, Хоти је затражио да се ова тачка преформулише у коначном споразуму.

"Обе стране ц́е се сложити да сарађују са америчким Министарством за енергетику и другим владиним институцијама на изради студије изводљивости, с циљем дељења језера Газиводе као сигурног снабдевача водом и енергијом," стоји у коначној верзији споразума у тачки око Газивода“, пише у коначном споразуму.

Међутим лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа негира тако нешто.

У статусу на Фејсбуку, назвао је извештавање медија неистинитим, рекавши да формулација за Газиводе 4. септембра није претрпела никакве измене.

У вези са усаглашавањем формулације, председник ДСК рекао је да је обавештен од Хотија и порекао да је постојао застој у комуникацији са Рамушом Харадинајем, који је јавно запретио напуштањем коалиције ако се не промени тачка о Газиводама.

Према тумачењу правника, споразум је једнострани акт па би Србија и Косово требало у наредном периоду да склопе друге споразуме ради спровођења обавеза преузетих према Сједињеним Америчким Државама.

(Косово.онлине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Посавски гонич

07.09.2020 20:22

Или сто би рекли празна прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

07.09.2020 21:40

Ово неки Милорадов фазон, оно "није АНП"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2020 22:03

Ма миле гуланфер

Name

Смрт фашизму

08.09.2020 00:35

Наравно :Кад је проститутка рекла да јој је то занимање ??!!

Name

мислим

08.09.2020 04:08

Тако је и Додик потписао АПН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р

08.09.2020 05:48

Али стављајући потпис на тачку у споразуму да Израел призна Косово, Србија је прећутно признала независност Косова. Овим чином више неће имати аргументе да од других држава траже непризнавање независност Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

08.09.2020 06:52

Споразум је споразум, а Америка није Република Српска па да преко ноци избацује неке ствари из документа који је месецима састављан. На залост(дај бозе да се варам) висе вјерујем Албанцима.

Name

Горка истина

08.09.2020 07:18

Сви причају своје прице ал истина це испливат кад тад. Ста је додати и одузето ко је победник ко мање висе губитник су мале нијансе. Народ сад незна ал сазнат це. Све то иде у круг ал горка истина додзе на видјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

08.09.2020 08:02

Р Србија је призната држава у У Н Косово је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУЗА

08.09.2020 12:49

Србија мора признат Косово,, кад тад или нема у ЕУ, само одуговлаце

ОДГОВОРИТЕ